コスタリカのカリビアンチキン (世界のカレー) | スパイシー丸山「カレーなる365日」Powered by Ameba

コスタリカのカリビアンチキン (世界のカレー)

サッカーワールドカップ カタール大会。
 
昨夜の日本対コスタリカは0対1、
 
めちゃくちゃ残念な結果となってしまいましたね…(涙)
 
 
さて、そんなコスタリカとカレーです。
 
中南米はスリナムガイアナなど
 
インド移民の子孫が多い特殊な国以外では
 
カレーを食べる文化があまりなく、
 
コスタリカもそういう認識だったんですよね。
 
実際、いろいろ検索しても
 
カレーにまつわる情報はあまり見つからなかったのですが
 
検索方法を変えて再トライしてみると
 
コスタリカの南東エリアのリモン州には
 
イエローカレーパウダーとサルサリサーノ(コスタリカの万能調味料)で作る
 
「コスタリカン カリビアンチキン」という料理があり
 
リモン州では人気!!という情報をGET!!
 
 
コスタリカ全体で、カレーパウダーを使った料理が
 
どこまでカレーがポピュラーなのか?まではわかりませんでしたが
 
インド移民から直接伝わったのではなく、
 
インド移民からカレー文化が伝わったジャマイカの労働者が
 
この地にカレー料理の文化を残したところが
 
とっても興味深かったですね!!

※ジャマイカのカレーはこちらでまとめてます。


 
以下、ヒットしたページの前半をザッと訳してみたいと思います。
 
後半のレシピは英語のまま載せますが
 
リンク先にジャンプしてGoogle翻訳機能を使うと
 
概ねキレイに翻訳してくれるので
 
興味のある方はカリビアンチキン作りに挑戦してみてください!!
 
※サルサリサーノ(コスタリカの万能調味料)など手に入れづらい材料もありますが…。
 
 
スパイシ~~♪♪♪
 
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Costa Rican Caribbean Chicken
コスタリカン カリビアンチキン
 
コスタリカの伝統的なカリビアンチキンは、鶏もも肉をココナッツミルク、ライム、サトウキビで調理するユニークな味わいが特徴です。
 
 
コスタリカン カリビアン チキンについて
カリビアンチキンは、国の南東エリアにあるリモン州で人気があります。この地域にはプエルトビエホ、カウイタ、カウイタ国立公園などの人気の観光地があり、はるか北にはトルトゥゲーロがあります。この地域の天候は他とは大きく異なる傾向があります。
 
カリブ料理はさまざまな影響を受けていますが、その結果、イエローカレーパウダーとサルサリサーノ(コスタリカの万能調味料)の組み合わせやココナッツミルクをたくさん使うようになっていきました。
 
この鶏肉料理はコスタリカのカサード(定食のようなもの)の1つとして、またはスパイシーで甘いガジョピントのような伝統的な“米と豆”のごはんと一緒にサーブできます。
 
カリビアンチキンにおけるジャマイカの影響
カリビアンチキンは明らかにジャマイカの影響を受けていると言えるでしょう。ジャマイカとコスタリカの地理的な近さを考えるとこれは当然のことです。
19世紀初頭に新しい州間鉄道の建設をするためジャマイカ人労働者が急増したのです。
 
 
Costa Rican Caribbean Chicken
 
Serves 8
Ingredients
For the Chicken
6 large chicken thighs
1 lime or 2 tablespoons lime juice
5 garlic cloves
1 1/2 tablespoons mustard
1/2 teaspoon black pepper
1 tablespoon “sazón completo” (see notes)
1 teaspoon yellow curry powder
pinch of cumin
1 tablespoon salt
1 tablespoon Salsa Lizano
3 tablespoons vegetable oil
3 tablespoons brown sugar
For the Sauce
1 stick celery
1/2 yellowed onion – julienned
1/2 sweet red pepper -julienned
2 small tomatoes, diced
pinch of each salt and pepper
1/2 teaspoon yellow curry powder
1 1/2 cup of coconut milk (see notes)
1/4 cup fresh thyme (can substitute 1 tablespoon ground)
Pinch of cumin
Salsa Lizano to taste
1/2 to 1 habanero peppers, seeded
1 cup water
3 tablespoons ketchup

Notes: You can omit the sazón completo. I usually have it on hand because it’s easy to get on most Hispanic grocery stores and on Amazon, and it is used to give extra flavor to Costa Rican dishes, much like Salsa Lizano.

You can also leave the chicken marinating overnight for extra flavor.

Because of easy access to coconuts, Costa Ricans will generally make their own coconut milk. A great recipe can be found here. Full disclosure- I use coconut milk from the can.



Instructions
Chicken
Remove fat and excess skin from the chicken thighs. Place thighs with skin and fat removed in a large bowl. Squeeze the juice of one lime over the chicken and mix. Wash the chicken.

Finely dice or press the garlic. Place in bowl with chicken. Add mustard, black pepper, sazon, curry, cumin and salt to the chicken and mix well, preferably coating the thighs with your hands.

Add Salsa Lizano to the chicken and continue mixing.

Heat a large skillet on medium-high heat for about 5 minutes. Add the vegetable oil and the 2 tablespoons of sugar to the pan. Allow the sugar to brown while swirling the pan so that it doesn’t burn. You want a rich caramel color. If the sugar burns, throw it out and try again- otherwise your chicken will taste well, gross.

Using tongs, carefully place the chicken into the pan. It should sizzle nicely. Move the chicken around so that it doesn’t stick to the bottom of the pan. Cook the chicken and then turn over after a few minutes so both sides brown nicely and the chicken is cooked through.

Sauce
While the chicken is cooking, cut the vegetables and place them on top of the chicken. Pour coconut milk over the chicken and add 1/2 cup water. Add salt, pepper and curry.

Mix ketchup with a bit of water and add to the pan. Add the rest of the spices and cover for 10 minutes, bring to a boil or low boil. Serve with Costa Rican rice and beans.

Serving Suggestions
You can serve this chicken with Costa Rican rice and beans, or Costa Rican white rice and Costa Rican black beans.

Substitutions
Traditionally we use chicken thighs but you can substitute chicken breasts or chicken wings. This is a gluten-free Costa Rican dish.

 
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