知られざる インドの 8つのチーズ | スパイシー丸山「カレーなる365日」Powered by Ameba

知られざる インドの 8つのチーズ




チーズつながりでこんなお話を。

 

インドのチーズといえば、

 

パラクパニールやシャヒパニールでおなじみ

 

インド式カッテージチーズの“パニール”が有名ですが、

 

調べてみると、広大な地“インド”には

 

パニール以外の知られざるチーズも存在するのですね!!

 

(画像はKalariチーズ)
 

興味深い記事に出会ったので、訳したものをお届けしてみます。

 

ごく一部の人しか気にならないトピックですが(笑)

 

興味のある方はぜひご一読を。

 

※タイトルからもわかるようにインド人も知らない情報だと思います。こんなチーズもあるのですよ!というお話です。念のため。

リンク先と原文も載せておきます。ある程度の内容はカバーできていると思いますが誤訳があるかもしれません。英語が得意な方は自分で訳してみましょう。

 

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あなたが知らない8つのチーズがインドに存在する

これら8つのユニークなチーズは、すべてインド原産なのです。

https://www.cntraveller.in/story/8-cheeses-you-didn-t-know-exist-india/

 

パニールがインドで唯一のチーズであると思うなら、もう一度考える必要があるでしょう。カシミールからコダイカナルまで、インドでは様々な風味や味わいの(食用の)カビが作られています。そして、あなたは既にそれらのいくつかを味わっているのです! 
食品起業家でありThe Cheese CollectiveのオーナーであるMansi Jasani氏は、インドのチーズの歴史は植民地時代の過去と密接に関連していると言います。ポルトガルとフランスが先住民族の嗜好に強く影響を与えたのは紛れもない事実。これらの土着チーズの多くは遠く離れた農村エリアにあるのです。

それではインドの知られざるチーズをご紹介していきましょう。

 

1. Kalari

ジャンムー・カシミールを起源とするKalariは牛乳または山羊乳で作られて、スナックとしてこの地域全体で広く食べられています。伸縮性があって密度が濃くモッツァレラのようなマイルドな味わいです。Kalariはチーズボールを平らに形成し熟成させます。ソテーしたりクルチャに詰めていただきます。購入はこちらから。

食べ方: グレーヴィーに浸しナンと食べましょう。

 

 

 

2. Chhurpi

シッキム(エリア)のヤクミルクから作られるChhurpiはヒマラヤ地方の伝統的なチーズです。ハードとソフトの2種類が作られており、ハードタイプは質感とスモーキーな風味を作るため暖炉の上に掛けられます。ソフトタイプはモモの詰め物として使用され、おかずとして食べられます。ハードタイプは北東地域で噛む(チューイング)チーズとして人気があります。Chhurpiはネパールからも輸出され、子犬用のドッグフードとしても使われています。Chhurpi は間もなくThe Cheese Collectiveで取り扱う予定です。

食べ方: すりおろしたものをスープにかけるか、ピックルにして保存します。

 

 

 

3. Bandel

塩味のプレッツェルのような味がするチーズです。西ベンガルの同名の小さな町にあるBandelチーズは、かつてこの地に定住したポルトガル人住民が起源です。熟成したBandelの強い塩気とスモーキーな香りは、お酒のおつまみとしても相性が良いでしょう。牛乳から作られるこのチーズのフレッシュタイプはフェタチーズのような柔らかさがあり白くて砕けやすいです。Bandelは間もなくThe Cheese Collectiveで取り扱う予定です。

食べ方:  すりおろしてパスタにかけるか、無塩サルサを添えてそのままいただきます。

 

 

 

4.Chenna

あなたが好きなミターイ(インドのお菓子)のいくつかは実はチーズなのです。牛乳または水牛のミルクから作られるChennaはインド中にあり、rasagulla、rasmalai、sandeshなどのスイーツを作るために広く使われています。作り方はパニールに似ていますが、Chennnaは固まって水を抜いた後の生地をこねて作ります。(インド)全国のスイーツショップで買うことができます。
食べ方: スイーツとして最もよく食べられています。

 

 

 

5.Khoya

あなたはKhoyaを知らなくてもこのチーズを食べたことがあるでしょう。牛乳から作られたKhoyaまたはKhoaは様々な形(硬い、粒状、ドライ)でインド中で作られています。最も人気のあるものはグラブジャムンです。全国のスイーツショップで購入することできます。

食べ方: スイーツとして最もよく食べられています。

 

 

 

6.Qudam

カシミールのGujjar族によって作られたQudamはその保存期間の長さで知られており、ボソボソしていて歯ごたえのある食感を持っています。カシミールの伝統的なGujjar族の家でのみ食べることができます。

 

(Qudamチーズ)

 

7.Le Pondicherri
このチーズがどこから来たのかを推測しても“賞”はもらえません。インドのチーズファミリーに新たに加わったLe Pondicherriはポンディシェリに本拠を置くチーズ製造ユニット、Mango Hill Cheeseが発明したチーズです。牛乳で作られカレーリーフで熟成されたたチーズは濃厚。ヘビーなペースト状チーズです。
食べ方: 自分でお皿に盛りましょう。

※画像、動画は見つけられませんでした。

 

8.Camembay
Camembayは伝統的なカマンベールチーズ(Camembert)の変種。クリーミーで滑らかなフランスチーズを斑牛(ホルスタイン)チーズストアに向けて作ったものです。こちらでBombrieやRombayなどフレーバーを選んでみましょう。
食べ方:甘いマンゴーチャトニかグジャラートのchundaa(マンゴーピックル)を添えていただきます。

※画像、動画は見つけられませんでした。

9.パニール
みんなの大好きなチーズ、パニールがなければインドのチーズリストは完成しませんね。酸を加え熟成させずに作るパニールはインドの料理や付け合わせなどに広く使われます。バリエーションとしてパールシー料理のParsi Topli Nu Paneer(小さなバスケットでプレスします)やバッファローミルクから作られ最大36時間ホエーの中で熟成させるSurti Paneerがあります。
食べ方: あなたの大好きなインド料理を準備をしてサーブしましょう!

 

(一般的なパニールのレシピ動画)

 

 

(こちらは↑↓Parsi Topli Nu Paneerの画像)

 

 

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https://www.cntraveller.in/story/8-cheeses-you-didn-t-know-exist-india/

8 cheeses you didn’t know exist in India

Say hallou(mi) to these eight unique cheeses, all native to India!

 OCTOBER 5, 2015

 

(Photo: Prateekesh Mehra/ The Spotted Cow Fromagerie)

 

If you thought paneer was the only local cheese in India, think again. From Kashmir to Kodaikanal, the country has been producing molds with varied flavours and tastes. And you’ve been having some of it already! 
According to Mansi Jasani, food entrepreneur and owner of The Cheese Collective, the story of India’s cheese history is inextricably linked to its colonial past. “It’s true that the Portuguese and French heavily influenced the palate of native populations with their own flavours, however much of India’s indigenous cheese comes from remote rural areas.” See below for our guide to India’s unknown cheeses. It doesn’t get feta than this.

1.Kalari: Originating from Jammu and Kashmir, Kalari is made of cow or goat’s milk and is widely consumed across the region as a snack. Stretchy and dense in texture, with a mild mozzarella-like taste, Kalari is formed by flattening and ripening of balls of cheeses that are later salted. What emerges is then sautéed in its own fat and rolled into a Kulcha. Buy it online here.
How to eat it: Dunk it in gravy and eat with naan.
 

2.Chhurpi: A cheese that gets as many bows as it does wows. Made from yak milk in Sikkim, Chhurpi is a traditional cheese from the Himalayan region. Produced in two varieties –  hard and soft,  the former is hung over a fireplace for texture and smoky flavour. The latter is used as a filling in momos and consumed as a side dish. It is mostly popular as a hard, chewing cheese in the North Eastern region of the country. The cheese is also exported from Nepal and used as dog food for teething puppies. Chhurpi will soon be available with The Cheese Collective.
How to eat it: Grate over a soup or pickle it to preserve.
 

3.Bandel: Fancy a cheese that tastes like a salty pretzel? Hailing from an eponymous small town in West Bengal, Bandel cheese owes its origins to Portuguese inhabitants who settled in the area. With a high salt content and smoky aroma, the ripened Bandel works well as a bar snack with drinks. The fresh version of this cheese made from cow’s milk is crumbly and white, with a consistency similar to that of feta. Bandel will soon be available with The Cheese Collective.
How to eat it: Grate over pasta or eat plain with a non-salted salsa.
 

4.Chenna: Your favourite Indian mithai is actually a cheese. Made from cow or buffalo milk, chenna is found all over India, and is used widely to make rasagulla, rasmalai and sandesh. While its production process is similar to that of paneer, it is kneaded into thick dough after being curdled and drained. Available at sweet shops across the country.
How to eat it: Best consumed in its original form as a sweet.

5. Khoya: You’ve probably eaten this cheese without even knowing it. Made from cow’s milk, khoya or khoa is produced across the country in different forms (hard, grainy and dry), the most popular being gulab jamun. Available at sweet shops across the country.
How to eat it: Best consumed in its original form as a sweet.
 

6. Qudam: Made by the Gujjar tribe in Kashmir, Qudam is known for its long shelf life and has a crumbly but chewy texture. Available only in Kashmir, in traditional Gujjar homes. 
 

7. Le Pondicherri: No prizes for guessing where this cheese comes from. A new addition to the Indian cheese family, Le Pondicherri is the invention of Mango Hill Cheese, a cheese production unit based in Pondicherry. Aged in curry leaves and made with cow’s milk, the cheese is dense, heavy and pasty. Order it here.
How to eat it: Serve by itself on a platter
 

8. Camembay: A variant of the traditional Camembert, Camembay is The Spotted Cow Fromagerie’s version of French cheese, with a creamy, smooth consistency. Choose from flavours like Bombrie and Rombay here.
How to eat it: Serve with sweet mango chutney or Gujarati chundaa.
 

9. Paneer: No Indian cheese list is complete without everyone’s favourite cheese, Paneer. Unaged and acid set, it is used widely in Indian dishes and accompaniments. Variants include the Parsi Topli Nu Paneer (pressed in small baskets) and Surti Paneer, made from buffalo milk and ripened for up to 36 hours in whey.
How to eat it: Serve up in your favourite Indian preparation!

 

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