(The English version of the blog will follow this Japanese version )
こんにちは。皆様いかがお過ごしでしょうか。
2023年7月22日に吉祥寺で
「英語発信力アップ」イベントを開催しました。
参加してくださった皆さん
お暑い中、足をお運びいただき
ありがとうございました。
このイベントで話し合ったトピック 2 つのうち
1つはタンパク質に関するものでした。
参加者の皆さんは、健康のためにタンパク質を
積極的にとっている方や、タンパク質に限らず
あらゆるものをバランスよく食べて
いらっしゃる方もおられました。
私も実はタンパク質をかなり意識しており
一日3食すべてでタンパク質を取るよう
心がけています。
人間の体に欠かせない栄養素である
タンパク質の中でも最近注目を浴びているのが
「植物性由来タンパク質」。
英語でどう表現されるかわかりますか?
答えは"plant-based protein"です。
単語に分解すると
「plant=植物」
「-based=~を基盤とした」
「protein=タンパク質」
です。
「-based=~を基盤とした」は
いろいろな場面で応用可能です。
たとえば
「chocolate-based dessert=
チョコレート系のデザート」
「us-based company=
米国を拠点とする企業」
のように使えて便利です。
最近、この植物由来タンパク質を
目にする機会が増えました。
私が発見しただけでも、
植物由来のウナギ(日本語動画)
植物由来のツナマヨおにぎり(日本語記事)
などがあります。
植物由来タンパク質が広まりつつある理由は
賛否両論ありながらもいろいろあります。
・水産資源の乱獲(マグロやウナギなど)
・地球温暖化対策
(家畜数の増加によって、温室効果ガスの
メタンが増える)
・家畜による環境負荷を抑える
(家畜を育てるよりも少ない資源で
野菜を育てられる)
・肉よりも野菜を好む健康志向の人が増えている
そして、動物を殺生しない肉として
研究段階にある「培養肉」も期待されていますが
現在、なんと3Dプリンターで培養肉を作成する
研究が進んでいるというニュースを発見し
私は驚きました。
どんな製法なのかをざっくり説明すると
幹細胞から筋肉と脂肪の細胞をそれぞれ培養
↓
これらの細胞に結合剤を混ぜ合わせる
↓
種類別にカートリッジに入れる
↓
3Dプリンターで脂肪の割合を設定して
スイッチを入れる
↓
肉の出来上がり
ということです。
近い将来は
3Dプリンターで肉が大量生産される時代が
来るのかもしれません…。
まるでSFの世界のようですが
現実的に考えると複雑な気分になります。
こちらのCNNの英語ニュース記事で
その研究の様子が動画で見られます
(このページの 3 つ目の画像をクリックすると
動画が再生されます)。
動画に映し出される培養肉の見た目は
まだ人口的で不自然な感じがします。
実際、今の段階では培養肉の味と食感は
本物とはかけ離れているそうです。
このCNN英語ニュース記事で
研究者のKaufman氏は、次のように述べています。
He adds that the steaks printed now
don’t have the exact same taste and
texture as the real thing, he’s confident
they’ll get there in the next decade.
この英文を細かく見ていきましょう。
"the exact same taste and texture
as the real thing."
を分解すると
taste=味
texture=食感、質感
real thing=本物
the exact same A as B = Bとまったく同じA
"he’s confident they’ll get there
in the next decade."
を分解すると
be confident that ~=~だと自信を持っている
get there=目的を達成する
in the next decade=今後10年
全体の意味をとると
「(3Dプリンタで)印刷されたステーキ肉の
味と食感は本物と同じではないが
今後10年で本物に近づくと自信を持っていると
彼は付け加えた」
となります。
10年後には、そんなステーキを
私たちは日常的に食べているかもしれませんね。
最後になりますが
タンパク源として昆虫も注目されています。
先日、缶入りのサソリ、タランチュラ
コオロギなどを販売する自販機を
吉祥寺で見つけました。
もちろん、食用として売られていました。
まだ私は試す勇気はありませんが
これから昆虫もスナックとして
食されていくのかもしれませんね。
これを機会に今後普及していきそうな
タンパク源について考えるのも
面白いかもしれません。
今回も最後までお読みいただき
ありがとうございました。
------English version-----
(The explanations of English expressions for English learners are omitted)
Hello, everyone! How are you all doing?
On July 22, 2023, we held an event called
"Boost Your English Communication Skills"
in Kichijoji.
I want to express my gratitude to all
the participants who braved the hot
weather and joined us. Thank you so much!
During the event, we discussed two main
topics, and one of them was about protein.
Some attendees actively incorporate protein
into their diets for better health, while
others focus on a balanced intake of various
nutrients, not just protein.
I am also quite conscious of my protein
intake and strive to include it in all three
meals each day.
Among the various types of proteins,
there is a recent focus on "plant-based
protein."
Recently, there have been more opportunities
to encounter plant-based protein.
I've come across examples like
"plant-based tuna mayo onigiri"
The growing popularity of plant-based
protein is due to various factors,
some of which may be controversial,
though;
・Overfishing
(e.g., tuna and eel)
・Efforts to combat climate
change (increased methane
emissions from livestock)
・To reduce environmental impact
by growing vegetables
(growing livestock requires far more
resources than vegetables)
・A rise in health-conscious
individuals favoring vegetables
over meat.
Furthermore, there's ongoing research
and excitement about "cultured meat,"
which is an animal meat substitute
that doesn't involve traditional animal
slaughter.
In fact, there's news about researchers
using 3D printers to create cultured meat,
and I was amazed to learn about it.
To briefly explain the process:
- Muscle and fat cells are cultured
from stem cells. - Each type of cell is combined
with a binding agent. - The mixture is put into respective
cartridges. - Set the cartridges into a 3D printer
and select the fat ratio, then
print the meat.
I wonder if we are going to enter an era of
mass-produced meat using 3D printers
in the near future...
It sounds like something out of a science
fiction world, and I have mixed feelings
about it.
In the CNN news article, the cultured meat
shown in the video still looks somewhat
artificial and not quite like the real thing.
At this stage, the taste and texture of
cultured meat is reportedly far from
that of real meat.
The researcher mentioned in the CNN article
expresses confidence that they will achieve
the exact taste and texture of real meat
within the next decade.
So, in about ten years, we might be consuming
such steaks regularly in our daily lives,
which is beyond my imagination
at this point.
Lastly, there's also growing interest in
using insects as a protein source.
Recently, I came across a vending machine
in Kichijoji that sells canned scorpions,
tarantulas and crickets, all of which
are meant for consumption.
I am not brave enough to try any of
those yet.
But in the future,
insects might become
popular snacks.
This could be an opportunity to
think about potential protein sources
that might become more popular
in the future. It could be fun!
Thank you for reading.