カレーリーフで記憶力が高まる?! | スパイシー丸山「カレーなる365日」Powered by Ameba

カレーリーフで記憶力が高まる?!

南インド料理やスリランカ料理に欠かせないハーブ
 
「カレーリーフ」に記憶力を高める効果が?!
 
定期的にウォッチしているインドの健康サイト
 
The HealthSite.comで興味深い記事を見つけたので
 
翻訳したものをブログアップしてみまーーす。
 

 
カレーリーフティー(茶)の作り方も載っているので
 
生カレーリーフがたくさんある方はぜひ試してみてください。
 
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シャープな記憶力が欲しいなら カレーリーフをもっと食べましょう
 
カレーリーフは人によって好みが分かれるハーブです。 カレーやグレイビーソースから葉を取り出して味わう人がいる一方、 味が強すぎて食べる時に葉をかじるのが嫌な人もいます。 カレーリーフが苦手な人で、特に記憶力に問題がある人は、このハーブを試してみることを真剣に考えるべきでしょう。
 
この小さなハーブをどのように使っても素晴らしい健康効果を発揮することは誰もが知っています。 しかしながらカレーリーフに記憶力を高める作用があることは、あまり知られていません。 
 
2009年3月にPhytotherapy Research誌に掲載されたマウスを使った研究で驚くべき事実が確認されました。 研究者たちは、記憶喪失を引き起こすことで知られるスコポラミンやジアゼパムなどの薬物をマウスに与え、 その後、2%、4%、8%のカレーリーフを30日間食べさせました。 その目的は、この食事がマウスの認知能力、血清総コレステロール値、脳内コリンエステラーゼ活性に及ぼす影響を調べることでした。
 
この研究で、研究者たちは、カレーリーフがマウスの記憶スコアを著しく改善し、記憶喪失を減少させることを発見しました。 この食事はマウスの脳内コリンエステラーゼ活性と総コレステロール値を低下させたのです。 研究者らは、カレーリーフのコリン作動性活性とコレステロール低下作用のためではないかと考えています。
 
将来的には、脳の変性疾患に対するカレーリーフの役割が分析され、アルツハイマーや認知症のような病気から守るために、カレーリーフが役立つ可能性も出てくるでしょう。
 

カフェイン入りの飲み物の代わりに毎朝飲める、脳を活性化するカレーリーフティー(お茶)の紹介です。 脳はあなたに感謝するでしょう。

材料
カレーリーフ 1枝
水2カップ
ジャガリーの塊
クミンひとつまみ
食塩 小片
ブラックソルト(塩) ひとつまみ

作り方
1. クミンをローストし、乳鉢と乳棒などで粉砕します。
2. 鍋に2カップの水とカレーリーフを入れて沸騰させます。
3.ジャガリーを加えます。
4.沸騰したら5分煮込み、火を止めます。
5. カップに注ぎます。
6.ブラックソルトを加えます。
7.ティーにクミンパウダーを振りかけます。
8. 熱々のうちに飲みましょう。

ジャガリーやジンジャー、クミンの味が気になるようなら控えてもよいです。カレーリーフだけを使ってカレーリーフティーを作ることもできます。

参考文献:
Vasudevan M, Parle M. Antiamnesic potential of Murraya koenigii leaves. Phytother Res. 2009 Mar;23(3):308-16. doi: 10.1002/ptr.2620. PubMed PMID: 18844259.
 
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Want Sharper Memory? Eat More Curry Leaves!
 
 
Written by Sandhya Raghavan |Updated : July 5, 2017 8:25 AM IST
 
When it comes to curry leaves, people are divided. Some people love the earthy taste, fishing the leaves out of curries and gravies to relish on them. Some find the taste too overpowering and hate the thought of biting into a leave while eating. Curry leaf haters, you should seriously consider giving this herb a fighting chance, especially if you have memory issues!

We all know that this little herb has amazing health benefits, irrespective of how you use it. Nevertheless, not many know that curry leaves have memory-boosting properties. A study conducted on mice, which was published in Phytotherapy Research in March 2009 [1], confirmed this surprising fact. The researchers gave the mice drugs such as scopolamine and diazepam, which are known to cause amnesia. Then they fed them a diet comprising of 2 percent, 4 percent and 8 percent curry leaves for 30 days. The purpose was to study the effect the diet had on the cognitive abilities, total serum cholesterol level and brain cholinesterase activity of the mice.

At the end of the study, the researchers found that the curry leaves significantly improved the memory scores of the mice and reduced their amnesia. The diet reduced the brain cholinesterase activity and total cholesterol levels of the mice. The researchers believe that it may be because of the pro-cholinergic activity and cholesterol-lowering property of the leaves.
 
In the future, the role of curry leaves in dealing with degenerative brain disease can be analysed. It could potentially also be beneficial for guarding the mind against ravaging illnesses such as Alzheimer's and dementia.

Here is a brain-boosting tea made of curry leaves that you can have every morning instead of your caffeine-infused beverages. Your brain will thank you.
 
Ingredients
A spring of curry leaves
2 cups of water
A lump of jaggery
A pinch of jeera
A small piece of ginger
A pinch of black salt

Method
1. Roast jeera on a tawa and crush it with a mortar and pestle.
2. In a saucepan, boil two cups of water with the curry leaves.
3. Add the jump of jaggery.
4. When the water is properly infused, turn off the stove after five minutes.
5. Pour it into a cup.
6. Add the black salt.
7. Sprinkle the tea with the jeera powder.
8. Sip hot!

If you can hold back the jaggery, the ginger or cumin if the tastes don't excite you. You can also prepare a tea out of only curry leaves; even that would taste just as 'unforgettable'!

References
Vasudevan M, Parle M. Antiamnesic potential of Murraya koenigii leaves. Phytother Res. 2009 Mar;23(3):308-16. doi: 10.1002/ptr.2620. PubMed PMID: 18844259.
 
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