世界のカレー トリニダードトバゴ編 | スパイシー丸山「カレーなる365日」Powered by Ameba

世界のカレー トリニダードトバゴ編

音楽好きにはよく知られた

 

ジャマイカの近くにある島国、トリニダードトバゴ。

 

 

 

南国音楽にハマっていた頃、

 

トリニダードトバゴのソカ(SOCA)という音楽をよく聞いていて、

 

CDもけっこう集めていたんですよね。

 

※もっとダンスホールレゲエっぽい曲もありますが、個人的には下の動画のような早いテンポのソカが好きです。

 

 

その時、ソカのコンピレーションCDのジャケットに写り込む

 

現地の人々の顔を見ながら、

 

(こちらは、あくまでも参考画像)

 

 

むむむ??

 

ジャマイカと近い国なのに

 

アフリカルーツの人が多いジャマイカの人たちと顔つきが違うぞ!

 

どうしてだ??と、疑問に思っていたんですよね。

 

当時はスマホもなく、

 

疑問に思ったらすぐ検索する習慣もなかったので

 

ほったらかしにしていたのですが・・

 

 

時は流れ、ようやく解決しました!!!

 

先日、たまたまトリニダードトバゴのことを調べてたら、

 

なるほど!!

 

なるほど!!!

 

トリニダードトバゴの人口の40%は

 

インドからの移民の子孫だったのですね!!!!!!

 

※インド系住民が40%、残り40%がアフリカ系、20%が中国系・ヨーロッパ系・中東系。

 

 

どうしてインドからの移民がたくさんいるのか??

 

ブログでもたまに書いていますが、

 

インドにおける悲しい歴史の1つ、
 
長期契約労働(1838~1919年)のお話を再び書かせていただきます。
 
 
1833年、
 
自由主義的改革の一つとして実現した(黒人)奴隷制度の廃止。
 
制度廃止により各地のプランテーションでの労働力不足が起きますが、
 
これをインド人労働者によって補おうと

インドを支配していたイギリス人が考えたのが
 
インドの長期契約労働。
 
小作農が法的拘束力のある契約を結び、
 
5~7年の間、労働力を提供し、その代償として、宿所、食料、医療品、
 
衣類、最低の賃金、渡航費用が与えられる制度だったのですが、
 
国から出て行ったら最後。。。。
 
ほとんど祖国へ戻れない、ひどい制度だったんですよね。。。。
 
 
制度とともに150万人がインドを離れ、
 
世界各地にインド人が散らばり
 
それとともに、彼らの食文化も1843年からモーリシャス島へ、
 
1845年から英領ガイアナ、トリニダード島、ジャマイカ島、
 
1870年代からは南アフリカなどへと広がっていったのでした・・。


 

トリニダードトバゴ。

 

 

改めてですが、人口100万人のうち、インド系住民が40%

 

残り40%がアフリカ系、20%が中国系・ヨーロッパ系・中東系。

 

ってことで、

 

トリニダードの料理は、これらの人々の

 

全ての要素を組み合わせたものになるわけですが

 

カレーに代表されるインド料理は国民のシンボルなんだとか!!!

 

 

世界のカレー料理事情が細かく記された貴重な本、

 

コリーン・テイラー・セン著「カレーの歴史」によると、

 

インド系トリニダード人のほとんどは、インド北東部および中部の出身者。

 

ロティをよく食べ、プーリー(揚げパン)、クルマ(カレーの一種)、

 

インドの味わいに近い風味のよいスナックなども食べられているようです。

 

 

トリニダード式カレー。

 

作り方は、まずは肉(鶏かヤギ)、または魚を

 

ニンニク、玉ねぎ、唐辛子、シャドベニ、香辛料に付け込む。

 

玉ねぎとニンニクを油でキツネ色になるまで炒め、

 

少量の水で溶いてペースト状にしたカレー粉をソテーし、

 

肉をマリネ液ごと加え、水を加えて煮込み、

 

最後にマサラをふりかけて完成というのが一般的。

 

※レシピ動画も貼っておきます。

 

 

 

インドと大きく違うところは市販のカレー粉を使用するところですかね。

 

 

有名なカレー粉は1956年創業の「ターバン・ブランド」、

 

若干それよりも辛いチーフ社のものなどがあるんだそうな。

 

とはいえ、特別な日には

 

家庭でもオリジナルのスパイスミックスを手作りするみたいです。

 

 

カレーの付け合わせはチャツネとソース、

 

マンゴークチラ(チャツネに似た果物の煮つけ)や

 

マンゴーとマスタードオイルのピックル、

 

強烈に辛い野菜のレリッシュ(漬け物)もあるんだそうな。

 

ロティはカレーにつけて食べるだけでなく、包んで食べることも。

 

 

ちなみに「ロティ」という言葉は屋台料理をさす場合もあり、

 

ロティと呼ばれる屋台料理は国民的人気なんだそうな!!!

 

 

黄色い豆の粉をまぶした大きくて厚いロティで

 

肉、魚、または野菜のカレーを包み、

 

 

パラフィン紙やホイルに入れて歩きながら食べるみたいですね。

 

 

「ダブルス」という屋台料理も人気で

 

 

こちらは油で揚げたターメリック風味の2枚のロティで

 

ひよこ豆のカレーをはさみ、チリソースやチャツネをかけた

 

サンドイッチのようなもの。

 

インドの屋台料理、チョーレバトゥーレがルーツなんでしょうか??

 

いやいや、ほぼチョーレバトゥーレではないかと。

 

 

英語版wikiのTrinidad and Tobago cuisineのページを見てみると

 

インドルーツの料理だと、例えば豆カレー、オクラカレー、

 

ドラムスティック(モリンガ)カレーをロティと合わせて食べたりetc.

 

インド料理がそのまま受け継がれ、

 

現地と変わらないスタイルで楽しまれているのがわかりますね。

 

英語アレルギーがなく、興味のある方は読んでみてください。

 

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Breakfast dishes
Popular Breakfast Foods- Sada Roti which is usually served with: Fried or Curry Bodi (long beans), Fried or Curry Bhindhi (okra), Curry Sem, Curry Saijan (moringa drumstick), Fried or Curry Kareli (bittermelon), Baigan Choka (roasted eggplant), Damadol Choka (roasted tomatoes), Kohda Tarkari (pumpkin simmered in garlic, onion, cumin), Aloo Choka (roasted potatoes with onion and garlic), Fried Aloo (potatoes with spices fried in oil), and Fried plantains. Some other breakfast foods are Accra (fried salt fish and flour), Stew Chicken liver or gizzard, and the popular bake and shark. Hashed browns with Vienna sausages and eggs is a breakfast combination made almost everyday throughout towns such as Diego Martin, Westmoorings and Valsayn.

Fried bake (a fried dough unleavened bread) is usually served with saltfish (dried and salted cod), sardine, corn or smoke herring (smoked, salted, and dried fish), buljol (saltfish with fresh sweet peppers, tomatoes, cucumbers and sometimes boiled eggs), bacon, shark, fried plantain, stew chicken, or Corned beef with onions and tomatoes.

Coconut bake (coconut bread) is usually served with fried accra (saltfish fritters), black pudding, butter, cheese paste (a mixture of cheese, mustard, grated onion, and mayo), tannia cakes (fried dasheen cake), and boiled yuca with butter, fried plantain.

Hot Milk Drinks:

Farine with powdered milk (farine-ground and parched cassava)

Chocolate tea (chocolate made from homemade cocoa balls)
Lunch and dinner

Callaloo
A very popular and nationally well known dish with distinctly African roots is callaloo, a creamy and spicy side dish made of dasheen or Taro leaves, okra known locally as okro or bhindhi, crab or pigtails, thyme, pumpkin, pimento, onions, coconut milk and shado beni (from "Chardon Bénit,"French thistle or Fitweed) or bandhaniya (Hindi ban dhaniya, "closed cilantro") or shadon beni or culantro. Callaloo is often served with cornmeal coo coo, plantain, cassava, sweet potatoes, dumplings and curried crab.

Pelau, a rice-based dish, is a very popular dish in Trinidad and Tobago, as well as stewed chicken, breadfruit oil down, macaroni pie, ox-tails, among many others. One of the most popular Trinidadian dishes is curried duck served with either roti or rice. Local curried duck cooking competitions are often held with multiple variations being created. A simple dish to make, but difficult to master, curried Muscovy is regarded as a delicacy which can be served at all times.

Trinidad and Tobago dishes are often curried, stewed, or barbecued, An array of fish and seafood can be bought at local merchants throughout Trinidad and Tobago, such as flying fish, king fish, carite, prawns, sapatay, red fish, shrimp, bonito, lobster, conch and crab, tilapia and seasonal cascadura. Tobagonian food is dominated by a wide selection of seafood dishes, most notably, curried crab and dumplings, and Tobago is also known for its sumptuously prepared provisions, soups and stews, also known as blue food across the country. "Fish broth" a soup made in the style of Bouillabaisse is quite popular as a main dish or as a side. Tobago is particularly famous for its "curried crab and dumplings".

A popular Trini dish is macaroni pie, a macaroni pasta bake, with eggs and cheese, and a variety of other potential ingredients that can change according to the recipe being used.

Another local dish is the rare delicacy cascadu (cascadura), which is a small, freshwater fish. The fish is curried and served with lagoon rice and cassava and yams. There is a local legend in Trinidad that s/he who eats cascadu will return to Trinidad to end their days.[1] Also a special type of West Indian spaghetti dish is made in the towns of Chaguanas, Couva and some parts of San Fernando. It is made by using durum semolina, scorpion peppers, pasta sauce and a hint of garlic sauce. Everything is sauteed in a sauce pan until all the fluid dries. It is then served with salt dashed on top with some rosemary and parsley.

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トリニダード式インド料理や

 

カレー入りのロティを食べ歩きながらにぎやかなカーニバルに参加したら

 

きっと、最高に楽しいんだろうなぁ!!!!!!

 

行ってみたいなぁ!!!!!!!

 

ってか、

 

ビーチでくつろいでいるだけで、たまらないんだろうなぁ!!!!!!

 

 

トリニダードトバゴ。

 

いつか行ってみたい国の1つなのでしたー♪♪

 

※インド料理以外にも料理はいろいろあります。こちらのページがわかりやすかったです→http://tabisite.com/hm/shoku/x25/

 

 

最後に、

 

誤解する人も出てくるかもしれないので念のため書いておきましょう。

こうやって、世界のカレー料理を紹介すると、

世界中の人たち日常的に食べていると思ってしまいますが

実は、世界的に見るとカレーってそんなに食べられてはいないのです。

カレーを食べる習慣があるのはインドとインド周辺国、

 

インドを支配したイギリスや長期契約労働でインド移民が渡った地など、

インドと歴史的に関わりがある国ぐらい。

そんな関わりがないにもかかわらず

こんなにも頻繁にカレーが食べられている日本という国は、

実はとっても特殊な国なのでした!!!!!!!
 

 

世界のカレー。

 

さりげなくブログのカテゴリーも作ってみたので、

 

これからも定期的にアップしてみたいと思います。

 

※過去にアップした世界のカレー情報も整理しました。興味のある方はこちらをチェックしてみてください。

 

 

スパイシ~~♪♪♪

 

 

 

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