脳と食事の研究  認知や老化 | 幸せの「いのちの光」輝やかせ☆彡

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2024年7月28日日曜日
より google翻訳をして 以下 転載しています。

 

 

 

 

認知能力の向上と

脳の老化の遅延につながる

2つの食事

ポーリン・アンダーソン

2024年7月25日

 

 

新しい研究によると、断続的断食(IF)ダイエットと健康的な食品に重点を置いた標準的な健康的な生活(HL)ダイエットは、どちらも体重減少、インスリン抵抗性(IR)の減少、およびインスリン抵抗性を持つ高齢の太りすぎ成人の脳老化の遅延につながることがわかった。しかし、どちらのダイエットもアルツハイマー病(AD)のバイオマーカーには影響を及ぼさない。

研究者らは両方の食事療法が有益であることを発見したが、一部の結果は IF 食事療法の方がより強力であった。

「この研究は、食事介入の脳への影響を評価するための青写真を提供し、脳の健康を最適化するための断続的な断食と継続的な食事に関するさらなる研究を促すものだ」と、国立老化研究所の人間神経科学部門長でジョンズ・ホプキンス大学医学部の神経学非常勤准教授であるディミトリオス・カポギアニス医学博士率いる研究者らは記した。

この研究結果は6月19日にCell Metabolism誌オンライン版に掲載された。

認知的成果

2 型糖尿病の特徴であるインスリンに対する細胞感受性の低下である IR の有病率は、加齢と肥満とともに増加し、太りすぎの高齢者では脳の老化が加速するとともに、AD および関連する認知症 (ADRD) のリスクが高まります。

研究では、健康的な食事は全体的な健康を促進すると報告されていますが、一般的な健康増進を超えて脳の健康を改善するかどうか、またどの程度改善するかは不明です。

研究者らは、末梢から採取したニューロン由来細胞外小胞(NDEV)によるニューロンのインスリンシグナル伝達の調査、MRIによる脳の老化のペースの調査、磁気共鳴分光法(MRS)による脳のグルコース、代謝物、神経伝達物質の測定、NDEVと脳脊髄液によるAD/ADRDのバイオマーカーの導出など、複数の脳および認知機能測定法を使用して食事が脳の健康に及ぼす影響を評価しました。

この研究には、認知機能に問題のない肥満のIR患者40名が参加しました。平均年齢は63.2歳、60%が女性、62.5%が白人でした。平均体重は97.1 kg、平均BMI(ボディマス指数)は34.4 kg/m 2でした。

参加者は、果物、野菜、全粒穀物、赤身のタンパク質、低脂肪乳製品を重視し、添加糖、飽和脂肪、ナトリウムを制限する IF ダイエットまたは HL ダイエットに無作為に割り当てられ、8 週間の食事が行われました。

IF ダイエットでは、HL ダイエットを週 5 日間実施し、2 日連続でカロリーを 1 日の推奨摂取量の 4 分の 1 に制限します。

どちらの食事もニューロンのIRを減少させ、NDEVにおけるインスリンシグナル伝達バイオマーカーの改善、MRSにおける脳内グルコースの減少、炭水化物および脂質代謝の血液バイオマーカーの改善において同等の効果がありました。

研究者らは MRI を使用して、脳年齢も評価しました。脳年齢とは、個人の実年齢よりも脳が老けて見えるか若く見えるかを示す指標です。前帯状皮質と腹内側前頭前皮質では、IF ダイエットでは 2.63 歳 ( P = .05)、HL ダイエットでは 2.42 歳 ( P < .001) の減少が見られました。

どちらの食事法も実行機能と記憶力を改善しましたが、IF 食事法を実践した人は、戦略的計画、認知能力を必要とする 2 つのタスクの切り替え、指示された記憶などの分野でより大きな恩恵を受けました。

仮説生成研究

アミロイドβ42(Aβ42)、Aβ40、血漿リン酸化タウ181などのADバイオマーカーはどちらの食事でも変化しなかったが、研究者らは、この結果は研究期間が短かったためではないかと推測している。軽鎖神経フィラメントはグループ間で増加したが、食事による違いはなかった。

その他の調査結果では、BMI はIF ダイエットで1.41 kg/m 2減少し、HL ダイエットでは 0.80 kg/m 2減少し、体重についても同様のパターンが観察されました。ウエスト周囲径は両グループで減少しましたが、ダイエット間で有意差はありませんでした。

探索的分析では、女性ではIFダイエットで実行機能が向上したがHLダイエットでは向上しなかったのに対し、男性では両方のダイエットで実行機能が向上した。BMI、アポリポタンパク質E、SLC16A7遺伝子型もダイエット効果を調節した。

どちらの食事も忍容性は良好でした。最も頻繁に発生した有害事象は胃腸に関するもので、IF 食事でのみ発生しました。

著者らは、この研究結果は予備的なものであり、結果は仮説を生み出すものであると指摘した。研究の限界としては、研究期間が短いこと、および、大規模から中程度の効果サイズの変化と食事の違い以外を検出する能力が不足していることなどが挙げられる。研究者らは食事摂取量に関するデータも取得していないため、遵守の失敗は排除できない。しかし、両方の食事で BMI、体重、ウエスト周囲径が大きく減少したことは、遵守率が高いことを示している。

この研究は、国立衛生研究所の国立老化研究所の支援を受けて行われた。著者らは利益相反はないと発表した。

 

メイン画像: Liljam/DreamstimeMedscape 医療ニュース © 2024 WebMD, LLC

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Two Diets Linked to Improved Cognition, Slowed Brain Aging

Pauline Anderson

July 25, 2024

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An intermittent fasting (IF) diet and a standard healthy living (HL) diet focused on healthy foods both lead to weight loss, reduced insulin resistance (IR), and slowed brain aging in older overweight adults with IR, new research showed. However, neither diet has an effect on Alzheimer's disease (AD) biomarkers.

Although investigators found both diets were beneficial, some outcomes were more robust with the IF diet.

"The study provides a blueprint for assessing brain effects of dietary interventions and motivates further research on intermittent fasting and continuous diets for brain health optimization," investigators led by Dimitrios Kapogiannis, MD, chief, human neuroscience section, National Institute on Aging, and adjunct associate professor of neurology, The Johns Hopkins University School of Medicine, wrote.

The findings were published online on June 19 in Cell Metabolism.

Cognitive Outcomes

The prevalence of IR — reduced cellular sensitivity to insulin that's a hallmark of type 2 diabetes — increases with age and obesity adding to an increased risk for accelerated brain aging as well as AD and related dementias (ADRD) in older adults who have overweight.

Studies reported healthy diets promote overall health, but it's unclear whether, and to what extent, they improve brain health beyond general health enhancement.

Researchers used multiple brain and cognitive measures to assess dietary effects on brain health, including peripherally harvested neuron-derived extracellular vesicles (NDEVs) to probe neuronal insulin signaling; MRI to investigate the pace of brain aging; magnetic resonance spectroscopy (MRS) to measure brain glucose, metabolites, and neurotransmitters; and NDEVs and cerebrospinal fluid to derive biomarkers for AD/ADRD.

The study included 40 cognitively intact overweight participants with IR, mean age 63.2 years, 60% women, and 62.5% Caucasian. Their mean body weight was 97.1 kg and mean body mass index (BMI) was 34.4 kg/m2.

Participants were randomly assigned to 8 weeks of an IF diet or a HL diet that emphasizes fruits, vegetables, whole grains, lean proteins, and low-fat dairy and limits added sugars, saturated fats, and sodium.

The IF diet involved following the HL diet for 5 days per week and restricting calories to a quarter of the recommended daily intake for 2 consecutive days.

Both diets reduced neuronal IR and had comparable effects in improving insulin signaling biomarkers in NDEVs, reducing brain glucose on MRS, and improving blood biomarkers of carbohydrate and lipid metabolism.

Using MRI, researchers also assessed brain age, an indication of whether the brain appears older or younger than an individual's chronological age. There was a decrease of 2.63 years with the IF diet (P = .05) and 2.42 years with the HL diet (P < .001) in the anterior cingulate and ventromedial prefrontal cortex.

Both diets improved executive function and memory, with those following the IF diet benefiting more in strategic planning, switching between two cognitively demanding tasks, cued recall, and other areas.

Hypothesis-Generating Research

AD biomarkers including amyloid beta 42 (Aβ42), Aβ40, and plasma phosphorylated-tau181 did not change with either diet, a finding that investigators speculated may be due to the short duration of the study. Light-chain neurofilaments increased across groups with no differences between the diets.

In other findings, BMI decreased by 1.41 kg/m2 with the IF diet and by 0.80 kg/m2 with the HL diet, and a similar pattern was observed for weight. Waist circumference decreased in both groups with no significant differences between diets.

An exploratory analysis showed executive function improved with the IF diet but not with the HL diet in women, whereas it improved with both diets in men. BMI and apolipoprotein E and SLC16A7 genotypes also modulated diet effects.

Both diets were well tolerated. The most frequent adverse events were gastrointestinal and occurred only with the IF diet.

The authors noted the findings are preliminary and results are hypothesis generating. Study limitations included the study's short duration and its power to detect anything other than large to moderate effect size changes and differences between the diets. Researchers also didn't acquire data on dietary intake, so lapses in adherence can't be excluded. However, the large decreases in BMI, weight, and waist circumference with both diets indicated high adherence.

The study was supported by the National Institutes of Health's National Institute on Aging. The authors reported no competing interests.

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Credit

Lead image: Liljam/DreamstimeMedscape Medical News © 2024 WebMD, LLC

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以上  転載 おわり