「Magical Grapes」をご存じでしょうか?

 

森本誠二さん・ちほさん夫妻がLAの北に位置するベンチュラで経営する今話題のぶどう農園です!

 

大学の先輩に紹介していただいたのは数年前。

 

ぶどう作りへの熱いパッション、ワイン造りへの夢を伺い、一瞬でファンになりました。笑

 

誠二さんのご実家は高知県にある果樹農家。

 

京都大学農学部を卒業した後、海外で日本のプレミアムぶどうを広めたいという夢を胸に、カリフォルニア州に家族で移住。

 

現在に至ります。

 

6月上旬~8月下旬は食用ぶどうの収穫時期で、学校も夏休みなので、家族全員でファーマーズマーケットでぶどうを販売されています。

 

取り扱っている食用高級ぶどうは、日本でも人気の品種「シナノスマイル」や「シャインマスカット」のほか、「ピオーネ」と 「ふじみのり」を交配させたオリジナルの大粒の黒ぶどう「マジカルブラック」など。

 

(*こちらの写真はMar Vista Farmers Marketで2019年に撮影したもの。)

 

ブースでの一般販売は毎回どこのファーマーズマーケットでも長蛇の列。

 

販売開始から一時間以内に完売してしまう。。。

 

オンラインでのプレオーダーも即完売。生産が間に合わないほどとのこと。

 

ファーマーズマーケットで出会ったシェフらからも高い評価を受け、ミシュラン星が付くような有名店にも納品するようになったそうですよ!(すごい!!)

 

森本夫妻にとってワイン造りはアメリカ進出の大きな目標の一つだったそうです。

 

ワイン用のぶどうも早くから生産を始め、醸造家と契約し、2019年からワインのボトリングも開始。

 

現在は、一般販売に向けてアルコールライセンスを申請中。

 

ファンを集めたプレリリース試飲会も大好評だったそうで、これからの活躍が益々目が離せません!

 

そして!!!

記念すべき初めてのワインの公式テイスティングノートを書くお仕事をいただきました(嬉しい!)。

 

現在ボトリングが完了しているのは2019年・2020年ヴィンテージのシャルドネ、メルロー、カベルネ・ソーヴィニョン、2020年のボルドーブレンドの7種類です。

 

 


 

*2021年9月試飲*

 

 

CHARDONNAY 2020 

 

AROMA

Enticing aroma of tropical fruits like mango, papaya, and coconut meets refreshing citrus fruits note, complemented by a subtle perfume of white musk and sweet vanilla.

 

FLAVOR

On the palate, a bright fruit flavor of ripe yellow apple and pear is layered with the secondary flavors of lemon oil, almond, and jasmine. The rich texture of vanilla pudding and banana bread is accented by a touch of mineral and flint.

 

アロマ

マンゴー、パパイヤ、ココナッツなどのトロピカルフルーツに、爽やかな柑橘系の香りが続き、妖艶なホワイトムスクとバニラの甘いアロマが優しく広がります。

 

フレーバー

口に含むと、熟した黄色いリンゴと洋ナシの鮮やかな果実感が感じられ、レモンオイル、アーモンド、ジャスミンのニュアンスが高級感を引き立てます。バニラプディングやバナナ・ブレッドを彷彿とさせるリッチでマイルドな仕上がり。フィニッシュのミネラル感がアクセントとなっています。

 

 

CHARDONNAY 2019

 

AROMA

Bright, forward aromas of ripe yellow apple, guava, and cantaloup are layered with citrus notes of kumquat and pink grapefruit, followed by a floral aroma of acacia and honey suckle, with an opulent vanilla nuance.

 

FLAVOR

On the palate, a vibrant acidity of ripe apple, grapefruit, and fresh cut melon develops into a rich and creamy texture of lemon custard and vanilla pudding, with hints of exotic spice and flint. The palate is full body nuanced by oak-driven elements such as Creme Brulee and toasted almonds.

 

アロマ

熟した黄色いリンゴ、グアバ、メロンなどの爽やかな果実のアロマに金柑やピンクグレープフルーツなどの柑橘系のニュアンスが感じられます。アカシアや蜜柑の花などのフローラルな香りにバニラが華やかさを添えます。

 

フレーバー

熟したリンゴ、グレープフルーツ、新鮮なカットメロンの爽やかな酸味と、レモンカスタードやバニラプディングのようなリッチでクリーミーな味わいが融合し、エキゾチックなスパイスやミネラル感がハーモニーを奏でます。オーク由来のクレームブリュレやトーストしたアーモンドのニュアンスが全体をマイルドにまとめています。

 

 

MERLOT 2019

 

AROMA

It opens with lots of ripe berry flavors of strawberries and raspberries followed by tree fruits such as plums and prunes. A touch of vegetal notes with sun-soaked tomato and black olive adds a hint of Mediterranean inspirations.

 

FLAVOR

Luscious flavor of ripe strawberries and raspberries come forward to join the savory spices such as licorice and anise. The uplifting flavors carries the midpalate with mild tannins, transitioning into gentle elegance nuanced by comfortable herbs of marjoram and sweet basil. Ready to drink but has potential for aging.

 

アロマ

熟したイチゴやラズベリーにプラムやプルーンの凝縮した果実の香りがします。ベジタルなニュアンスが、太陽の光をたっぷり浴びた完熟トマトやブラックオリーブを彷彿とさせ、地中海のインスピレーションを感じさせます。

 

フレーバー

熟した赤と黒の果実が口の中に広がり、リコリスやアニスなどのエキゾチックなスパイスがワインに奥行きを与えます。凝縮感のある味わいは、丸くやわらかなタンニンとのバランスもよく、中盤から感じられるマジョラムやスイートバジルなどの心地よいハーブがワイン全体をエレガントに整えています。

 

 

MERLOT 2020

 

AROMA

A very classic aroma of cherry and ripe dark plum joins floral notes of geranium and wild rose. There is a noticeable vegetal note of green pepper and ground white pepper that adds a dimension to the aroma.

 

FLAVOR

On the palate, the berry profile continues with ripe wild strawberries and raspberries. A vegetal note of green pepper and green olive is mixed with an integrated layer of fresh herbs. Lush tannins and bright acidity display a great potential for aging.

 

アロマ

メルロー品種特有のチェリーと熟したダークプラムに、ゼラニウムやバラなどのフローラルなアロマが加わります。ピーマンやホワイトペッパーなどのベジタルなニュアンスがワインの若さを表現しています。

 

フレーバー

口に含むと、爽やかな赤と黒の果実が広がります。グリーンペッパーとグリーンオリーブのベジタルな味わいに、新鮮なハーブの層が重なります。豊かなタンニンと鮮やかな酸味は、長期熟成に向いているワインと言えます。

 

 

CABERNET SAUVIGNON 2019

 

AROMA

Concentrated aroma of ripe dark cherries and wild strawberry and plum. Floral notes of violet and rose are joined by a layered aroma of mulling spices such as cinnamon, cloves, and nutmeg.

 

FLAVOR

Juicy flavor of ripe cherry, red currant, and plum is followed by a complex blend of spices such as anise and cinnamon, with a hint of orange peel and Darjeeling tea. Fine-grained tannins are accented with oak-derived elements such as mocha and sweet tobacco.

 

アロマ

熟したダークチェリーや野いちご、プラムの凝縮された香りに、スミレやバラなどのフローラルな香りが続きます。シナモン、クローブ、ナツメグなどのエキゾチックなスパイスが全体を温かい印象にまとめています。

 

フレーバー

熟したチェリー、レッドカラント、プラムのジューシーな味わいに、アニスやシナモンなどのスパイスが複雑に絡み合い、オレンジピールやダージリンティーの心地よい酸が感じられます。きめ細かなタンニンに、オーク由来の要素であるモカやタバコがアクセントとなっています。

 

 

CABERNET SAUVIGNON 2020

 

AROMA

A rich aroma of ripe dark cherry fruit and wild strawberry jam, complimented by rustic nuance of sandalwood with a hint of Provençal herbs such as rosemary and lavender. Crème mocha and butter scotch add a sweet note.

 

FLAVOR

The palate opens with generous ripe berries like blueberry, boysenberry, and cassis. Very soft and mild tannins with a complexity combined with herb nuances of thyme, bay leaf, and rosemary. The sweet touch of mocha, toffee, and crème brulée provide depth and a round finish.

 

アロマ

熟したダークチェリーの果実と野イチゴのジャムの豊かな香りに、サンダルウッドなどのラスティックなニュアンスが重なります。ローズマリーやラベンダーなどのプロヴァンスのハーブが絶妙な調和を生み出し、モカやバタースコッチなどのほのかな甘い香りが広がります。

 

フレーバー

ブルーベリー、ボイセンベリー、カシスなどの凝縮したベリーの味わいが印象的。ソフトでマイルドなタンニンに、タイム、ローリエ、タラゴンなどのハーブのニュアンスがブレンドされ、複雑味を感じられます。オーク由来のモカ、トフィー、クレームブリュレがワイン全体をまろやかに仕上げています。

 

 

KURENAI 2020

(58% Cab 42% Mer)

 

AROMA

Bright and lively red and black berry aroma is followed by floral notes of dried rose and dried sunflower. Vegetal notes of green pepper and earthy tone are coupled with exotic spices such as licorice and anise.

 

FLAVOR

Expressive red and black berries and lively line of acid of pomegranate and rosehip followed by a complex blend of bouquet garni like thyme, bay leaf and parsley. A hint of smoked meat and black pepper adds a masculine structure.

 

アロマ

新鮮な赤と黒のベリーのアロマに、ドライローズやドライサンフラワーの香りが続きます。ピーマンなどのベジタルな香りに、土のニュアンス、さらにリコリスやアニスなどのエキゾチックなスパイスが層をなします。

 

フレーバー

熟した赤と黒のベリーに、ザクロやローズヒップのような生き生きとした果実の酸味が感じられ、タイム、ローリエ、パセリなどのブーケガルニの風味が続きます。スモーク肉やブラックペッパーのニュアンスがワインに男性的な骨格を与えています。

 


 

先日、ロサンゼルスのミシュラン店「鮨稲葉」にて、森本ファミリーが持ち込まれたワインとお寿司のペアリングを楽しみました。和食にも合わせやすい素敵なワインです。ご招待ありがとうございました!

 

どうぞみなさまも一度お試しください!