WBC Workshop | COPE (KU Plankton Lab)

COPE (KU Plankton Lab)

絶滅危惧研究室の営みをつづるブログです

こんにちは。主宰です。

 

先週は、海外からいらっしゃった研究者がそろったので、せっかくの貴重な機会ですから国際ワークショップを開催しました。西岸境界流における海洋生態系の研究に取り組んでいる共通点があったので、これらのトピックを中心に以下のような報告をしてもらいました。

 

13:00-13:10 Toru Kobari (Kagoshima University, Faculty of Fisheries)

 Welcome address and objectives of the WBC seminar

13:10-13:30 Hui Liu (Texas A&M Galveston)

 Integrated research on living marine resources in a changing world

13:30-13:50 Eisuke Tsutsumi (Kagoshima University, Faculty of Fisheries)

 Turbulent mixing in the WBC region around Japan and its potential for nutrient transport

13:50-14:10 Toru Kobari (Kagoshima University, Faculty of Fisheries)

 Approaches how to clarify “Kuroshio Paradox”

14:10-14:30 Gen Kume (Kagoshima University, Faculty of Fisheries) 

 The importance of the northern Satsunan area as a nursery ground of small pelagic fish

14:30-14:50 Yi-Chen Wang (National Taiwan Ocean University) 

 Seasonal trophic structure and Feeding Ecology of fish in the upwelling zone around the Taiwan Bank of the Kuroshio Branch Current

14:50-15:10 Tomohiro Komorita (Prefectural University of Kumamoto, Faculty of Environmental & Symbiotic Sciences) 

 Microzooplankton community succession after the inflow of the Kuroshio Current at the mouth of Kagoshima Bay

15:10-15:30 Mutsuo Ichinomiya (Prefectural University of Kumamoto, Faculty of Environmental & Symbiotic Sciences) 

 Species composition and succession of diatoms during the bay mouth bloom in the Kagoshima Bay

15:30-16:00 Coffee Break

16:00-16:20 Ayane Taniguchi (Kagoshima University, Faculty of Fisheries)

 Metabarcoding analysis on trophic sources of mesozooplankton during spring phytoplankton bloom in the neighboring waters of the Kuroshio Current

16:20-16:40 Shinsaku Kato (Kagoshima University, Faculty of Fisheries)

 Feeding habits of skinneycheek lanternfish, Benthosema pterotum larvae, metamorphosing larvae, and juveniles in the semi-enclosed Kagoshima Bay, southern Japan

16:40-17:00 Reo Ishimaru (Kagoshima University, Faculty of Fisheries) New!

 Lipid acids contents of zooplankton community in the Kuroshio and its neighboring waters

17:00-17:20 Hirohiko Nakamura (Kagoshima University, Faculty of Fisheries)

 Decadal variabilities in the Kuroshio and Kuroshio Extension system

17:20-18:40 Discussion

 Toward Comparative Study on Ecosystems of Western Boundary Current

Provide your idea how to produce the international comparative study (i.e., goals, objectives, and targets)

 

この頃は、組織運営や社会貢献などの業務が多くなってきたのですが、こういった研究の最前線の話を聞きながら様々な創造力を膨らます機会が得られて、個人的にはたいへんよかったと思っています。また、国際学会で発表予定の学生たちからも発表してもらいましたが、たいへんよい仕上がりになっていたとおもいます。相当の努力をして臨んだこととおもいますが、そういった努力とその成果がみれて癒されました。

ワークショップ後、改装された生協食堂で懇親会を開催しました。現在は、イノベイティブ・キッチンと名前を変えて、たいへん綺麗な内装になっています。定番のたこ焼きを上手に焼いてもらって、海外からいらっしゃった研究者には好評でした。久米さん・小玉さんファミリーも来てくれて、久しぶりに海洋生物ゼミらしいパーティができたので良かったです。

右端の女性が台湾海洋大学からいらっしゃったワンさん、その隣の眼鏡をかけたかたがテキサス大学からいらっしゃったリュウさんです。その隣が、熊本県立大学からいらっしゃった小森田さんです。久米・小玉ファミリーも揃って、子供たちが我々を癒してくれました。