これなーんだ | Kaz の景色

Kaz の景色

ちょっとした日常の記録

 Do you know what this is ?  これ、なーんだ?

 

 

 恐竜のしっぽ……ではありません。

 たけのこです。いつもファーマーズマーケット等で安く購入し、自宅であく抜きをしております。手間はかかりますが、いかんせん安くそれなりの量が手に入るので、醤油で焼いて食べたり、細かく刻んでタケノコチャーハンにしたりと贅沢に使えます。キンと冷えた日本酒に、タケノコの醤油焼き――酒好きにはたまらないですよね!

 

 This is a baby bamboo(タケノコ / 筍 / 竹の子). Baby bamboo is one of common foods for Japanese cuisine. Soon after harvested, it contains little scum so we can eat them without any work. However, as time goes by, the scum in the baby bamboo increases, so we have to get rid of them before we eat. It's not difficult to get rid of the scum. We only have to boil them with rice bran very very well, for 60 minutes to 90 minutes. Yeah, it's not so difficult, but it's a big job.