十五夜Jugoya〜カカオ&メープル風味の芋ようかんImo-yokan | 和菓子デザイナー 諸星 みどり

和菓子デザイナー 諸星 みどり

ハーブ&フルーツの風味を活かしたカラフルな創作和菓子と自作陶器を作成、自ら撮影&スタイリング提案しながら、講座など随時開催しています。


今年の十五夜(旧暦8月15日)は10月1日。昔から中国や日本では 空気が澄んだ秋に美しい月を愛でる習慣があったそうです。日本では十五夜に里芋を供える事が多い為、別名芋名月と呼ばれています。  


青果店の店頭で綺麗な新物のサツマイモを見つけたのでメープル風味の芋羊羹を作ってました。丸く満月の様に抜いた芋羊羹の上に、刻んだカカオニブを散りばめたら、V字形に飛んでいく渡り鳥の様です。コクのあるメープルシュガーとほろ苦いカカオニブの風味は様々な飲み物に良く合います。

※10月末より『オンライン和菓子作り&器スタイリングセミナー』を開催いたします。詳細はホームページにて

This year's Jugoya (August 15th of the lunar calendar) is October 1st. From ancient times, it has been customary in China and Japan to enjoy appreciating  the beautiful moon in the clear autumn.  In Japan, taro is often served  Jugoya,  so it is also known as "Imo Meigetsu".    I found beautiful sweet potatos at the vegetable store, so I made maple sugar-flavored Imo Yōkan. I sprinkled chopped cacao nibs on the Imo Yōkan that was cut out like a full moon. It's like migratory birds flying in the V shape. The flavors of rich maples sugar and cacao nibs match well with various drinks.