鶏手羽元はイギリスでも購入できる日本と共通のお肉。
いつも見かけるとついつい買ってしまいます。(笑)
価格も手ごろで、しかも美味しい!手で持ってかぶりつく時の幸せ指数は計り知れません。(笑)
子供たちの好みを自分なりに分析するとやっぱり鶏肉は大好きなようで、食いつきが違います♪

中でもこのレシピはやっぱり甘辛味は信頼の人気味。
揚げた鶏手羽をその後ソースで和えるのはひと手間ですが、やっぱり作ってよかった~と思えるほど美味しいリアクションのあるレシピなのです。(笑)

娘の友達が来るとリクエストされるイギリス人ティーネイジャーにも人気なのもう頷けます!
大人びたい年齢ですが、この手羽元を食べているときは3歳児に見えるほど無邪気!
やっぱり美味しいものは無敵です!(笑)

まだまだ蒸し暑い日の続くところではビールと共に笑顔になって楽しい晩酌タイムをベランダで!なんてロマンティックな時間にもお勧めです。
でも、、、手づかみなのでロマンティックナイトにはならないかも知れません。(笑)

と、、いろいろと書きましたが、みんなが好き~~と食べてもらえるレシピです!
ぜひ作ってみてくださいね!

材料 手羽元10本分

鶏手羽元 10本

A 下味
(醤油大さじ1、酒大さじ1、ごま油大さじ1)

片栗粉 100g

揚げ油 適量

スイートチリソース 大さじ5
白炒り胡麻 大さじ2

作り方
1、鶏手羽元をボウルにいれ、Aを加えて下味をつける。(冷蔵庫で10分以上漬け込む。)

2、1の中に片栗粉50gを加えて馴染ませる。

3、揚げ油を中温に温める。(菜箸を入れてみて、やや大きめの泡が上がってくる状態)

4、2のボウルの中に残りの50gの片栗粉を更に加え、鶏手羽をしっかりコーティングして3の中に入れて中まで火を通しからりと揚げる。






5、フライパンに4とスイートチリソースを入れ、仕上げに白炒り胡麻を加えて絡めて完成。



照り照り!うまうま!



そして今日の付け合せはサラダ!
こちらはイギリスで購入できるGem Lettuceという野菜です。
私は縦に切って食べるのが好き♪


きゅうりとトマトも加えて、仕上げはやっぱり日本のマヨネーズ。(笑)


そして、白いご飯を添えたいところですが、この日は手作りポテトフライで洋風です!

くし切りに切ったじゃがいもを強火で8分ほど茹でて水気をしっかり切り・・・


高温で素揚げです!



皮付きがやっぱり美味しい!
皮付きのときはやっぱりオーガニックにこだわってます♪


おしゃれで美味しいワンプレート!
ぜひ残りの夏休み中にお子さんと一緒に召し上がってみて下さいね☆



そしてお知らせ2つ!

【告知】「英国物語スペシャル」ほんとうにおいしい!英国最新・食事情@NHK文化センター

NHK文化センター青山教室で「英国物語スペシャル」ほんとうにおいしい!英国最新・食事情と題して単発の講座です。


英国ファンの方ならご存知の方が多いと思いますがイギリス文化研究家の小関由美先生と日本に帰国中にお食事を何度かご一緒させていただいているうちに、素晴らしい企画が形になりました!

テーマは「英国物語スペシャル」ほんとうにおいしい!英国最新・食事情


サンデーロースト、パブ、アフタヌーンティーなど、英国の料理やお菓子は知られていない、おいしいエピソードがいっぱい!







英国料理のおもしろさ、そしてマーケットなど最新の食情報もお話します。





しっかり写真も使って臨場感いっぱいで見ていただけるように準備しています!(笑)



私がイギリスからスイーツや紅茶、手作りお菓子を持って行き、小関先生のお勧めのスイーツなどもご用意する予定です。

開催場所   東京都港区南青山1-1-1 新青山ビル西館4F

開催日時 9/25(日)13:30~15:00

詳しい詳細はこちらNHK文化センター様の告知ページでご覧ください!
こちらからご覧いただけます。
↓   ↓   ↓
「英国物語スペシャル」ほんとうにおいしい!英国最新・食事情

当日沢山の方にお目にかかれることを楽しみにしてながら心をこめて準備します!
ぜひ楽しい時間をご一緒できたらとっても嬉しいです☆

【告知】Japanese bento cooking class (英語でお弁当を作ろう♪)

Japanese 'bento' culture is becoming more popular all over the world.
In Japan, we enjoy bento every day at school or at work.
Japanese bento look cute, they are well-balanced nutritionally and they are also great value. Give them a try!

In this bento cooking class, in addition to a demonstration and a cookery lesson, there will be time for each participant to arrange all the food within the box. Make your own bento, then let's have a fun lunch time!
Every one of you will be given a bento box as a souvenir so that you can try what you’ve learned in the class back home!

Let's experience Japanese bento cooking. Please come and join us!

Menu:1 main dish + 2 side dishes + miso soup + Japanese rice
・Japanese rice
・Buta no yasaimaki teriyaki sauce (pork vegetable roll with teriyaki sauce)
・Horenso no gomaae(spinach with sesame dressing)
・Tamagoyaki(Japanese rolled omelet)
・Omisoshiru (miso soup with tofu and seaweed)

Content:
■ Introduction (demonstration):
・Buta no yasaimaki teriyaki sauce (pork vegetable roll with teriyaki sauce)
・Horenso no gomaae(spinach with sesame dressing)
・Tamagoyaki(Japanese rolled omelet)

■ Let’s cook together
・Buta no yasaimaki teriyaki sauce (pork vegetable roll with teriyaki sauce)

■ Bento arrangement
Let’s arrange what we cooked within the bento box!

■Lunch Time
Enjoy your bento with miso soup and green tea!


Instructor: Yukari Elliott

Yukari Elliott is a Japanese food researcher living in the UK. Her English husband speaks Japanese fluently and they have a son and a daughter. She set up a Japanese and Asian food catering business in the UK and currently holds cooking and table coordination classes at her home. Yukari also writes articles about English food culture for the UK embassy in Japan and for magazine columns. She develops recipes for restaurants and also works with events and media companies. Yukari published 'English cooking is actually quite good' in 2012
http://ameblo.jp/yukari-elliott/

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Japanese bento cooking class with Yukari Elliott
~learn how to make everyday bento (Japanese lunch boxes)~
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Date: Saturday September-24th 12:00-14:30 (doors open 11:45)

Fee: ¥7,000 per person

Things to bring: an apron
*If you don’t have an apron, we will give you a disposable one
*If you bring a camera, feel free to take pictures

Number of participants: Maximum 12 people

Souvenir: Wappa bento box:


Wappa is traditional craftwork of Japan.
Soak a thin board of wood, such as cedar or cypress, in hot water and shape into a form of a cylinder.
Wappa bento box is very popular because of it's natural antiseptic property of wood helps to keep food in the bento box fresh, and also because of the beauty especially when it's photographed.

Place: Jingumae IK building 2F, 3-1-25, Jingumae, Shibuya-ku, Tokyo

Access: A 5-minute walk from the No. 3 exit at Gaienmae Station on the Ginza Subway Line (Walk Aoyama Street in the direction of Shibuya, and go right at the Minami-Aoyama 3 chome intersection. DESIGN STUDIO WOOOD, 2F)

Note:
・The event will be photographed/filmed. It might appear on our website, social media (blog, Twitter, Facebook etc.). Also, there might be participants from the media.
・Sorry, but we cannot refund payments once application has been made.
・This cooking class is targeted for a non-Japanese group.This means that we generally do not accept Japanese guests,however, we will make an exception to the rule provided that you are accompanied by a non-Japanese.Thank you in advance for your kind understanding.

We are looking forward to seeing you!

*If you have any questions please contact us at
https://www.ai-land.co.jp/studio/contact/

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ORGANIZER:recipe-blog (by ai-land Corporation)

Application form is here
↓   ↓   ↓
Japanese bento cooking class with Yukari Elliott ~learn how to make everyday bento (Japanese lunch boxes)~


いよいよ日曜日は日本に向けて出発です☆
家族への食べ物も作り置きも完了!
朝は5時おきで空港に向かいます♪

台風が来ているそうですが、しっかり鼻息で吹き飛ばして(笑)全て予定通りにすることが今のところの目標です!(笑)

日本からもブログ更新したいと思っていますが、かなりハードスケジュールのため分かりませんが、充実した滞在を楽しんできます☆
ではでは!SEE YOU SOON!

皆様も楽しい残りの8月を楽しんでください☆
よかったら応援お願いします!
いつもありがとうございます♪