Do you have no-fail recipes that you come back to time and time again? When it comes to Japanese cooking (or even Canadian cooking!) I am still a beginner, and consequently there are not many dishes that I can make without referring to a recipe or carefully measuring out ingredients. That means that if I want to make a classic dish like nikujaga (beef simmered with potatoes), I have to search the internet or my collection of recipe books and magazines for a nikujaga recipe. The thing is, because there are so many different nikujaga recipes out there, it is extremely hard for me to find just the right one!
失敗知らず、何回も何回も作ったレシピがありますか?和食に関しては(カナダ料理もそうだけど!)、私がまだまだ初心者なので、レシピを参考することや材料をきちんと図ることをせず、美味しく作れる料理は本当に少ないです。ということは、もし肉じゃがのような定番料理を作りたいなら、インターネットや私が集めた料理の雑誌や本を使って、肉じゃがのレシピを探さないといけないです。しかし、肉じゃがのレシピは山ほどあるので、ちょうどいいレシピを見つけるのが非常に難しいです!

 

 

For that reason, whenever I go to the book store and see recipe books with titles like "Japanese recipes that I love", or "timeless Japanese recipes even beginners can make" it is very difficult to fight back the urge not to buy them all! I couldn't resist buying these two books, but I believe they were worth every penny! I found three recipes in these books that I can honestly say I want to save forever.

そのため、本屋さんで「僕が本当に好きな和食」や「はじめてでもおいしく作れる和食:永久保存レシピ」のようなタイトルのレシピ本を見つけたら、買いたい心を抑えるのが大変です!こちらの二冊をついに買ってしまいましたが、価値があるものだと思います!この本で本当に「永久に保存したい」というレシピを三つ見つけました。

 

 

First off, I'd like to tell you about Kasahara Masahiro's "Nanbanzuke Chicken Breast" recipe (nanbanzuke is a spicy vinegar marinade for deep-fried foods). I've tried a lot of different nanbanzuke recipes, but this one is full of healthy vegetables, and has a good balance of vinegar and sugar, with a touch of freshly squeezed lemon. I'm sure this recipe would be good without any changes, but whenever I make it, I always reduce the recipe by half, use dashi broth instead of water, and increase the amount of sugar by one tablespoon. It would also be delicious with salmon or horse mackerel instead of chicken!

まずは、笠原将弘の「鶏胸南蛮」というレシピを紹介したいと思います。南蛮漬けのレシピを色々試してみましたが、こちらは酢と砂糖のバランスもいいし、レモン汁のアクセントもいいし、野菜がたっぷり食べられる健康的なレシピだと思います。このレシピはそのままで作っても美味しいですが、私は作る時にレシピの量を半分にして、水の代わりに出汁を使って、それから砂糖の量を大さじ1で増やします。鶏肉の代わりに鮭や鯵で作っても美味しいと思います!

 

 

Next is another recipe by Mr. Kasahara. This rolled omelette recipe features green onions and bacon, but the real reason I'd like to memorize this recipe is because the seasoning of the egg is so delicious! I like sweet rolled omelettes, but my family prefers omelettes seasoned with salt or soy sauce. Besides dashi broth, this omelette's seasoning includes both mirin (sweet cooking wine) and soy sauce, so it has a flavor that everyone can enjoy!  

次は、また笠原さんのレシピです。この卵焼きのレシピの特徴は万能ねぎとベーコンが入っていることですが、卵焼きのレシピとして覚えておきたい理由は、味付けがとても美味しいからです!私は甘い卵焼きが好きですが、家族はしょっぱい卵焼きがお好みです。味付けは出汁のほかに、みりんも醤油も使うので、皆さんが美味しく食べられる卵焼きのレシピです!

 

 

Last but not least, this is my all time favorite simmered pumpkin recipe. I often see simmered pumpkin made with bonito broth, but this recipe not only calls for bonito broth, but dried small sardines as well!
最後になりましたが、こちらは私の一番大好きなかぼちゃ煮物のレシピです。鰹節で作るかぼちゃの煮物がよく見られますが、こちらのレシピは出汁だけでなく、煮干しも入っています!

 

 

I often make a big batch of dried sardine broth for miso soup and store it in the fridge, so whenever I make this recipe, I use the broth I made beforehand rather than put in dried sardines. This recipe is also good with bonito broth, if you prefer a lighter taste!
私はよく味噌汁のために出汁をいっぱい作って冷蔵庫で保存するので、かぼちゃの煮物を作る時、煮干しを入れず、私が作っておいた煮干しの出汁を使います。もしもう少しマイルドな味がお好みなら、鰹節の出汁で作っても美味しいですよ!

 

 

These recipes are not only delicious, but they keep well in the refrigerator too. Actually, nanbanzuke and simmered pumpkin taste best after being left to rest for some time, making them perfect for meal-prep.

この三つのレシピは美味しいだけでなく、冷蔵庫で保存したら日持ちします。実は、南蛮漬けとかぼちゃの煮物は作り立てより置いておいた方が美味しいので、作り置きおかずとして最適です。

 

 

Cooking can be stressful when I try new recipes for the first time, but today's lunch was a joy to make because I used familiar recipes that I've made many times before. My goal is to collect "save-forever" recipes for all my favorite dishes, so that I spend less time worrying about finding the perfect recipe, and more time in the kitchen enjoying cooking. It may take many years, but if it takes the stress out of cooking, it will be worth it!
私は、料理をする時に新しいレシピを使うとストレスを感じることが多いですが、今日のお弁当は何回も使ったレシピで作ったので、本当に楽しかったです。私のゴールは全ての好きな料理の「永久に保存したい!」というレシピを集めることです。そうすると、ちょうどいいレシピが見つからないかと心配する時間を減らして、キッチンで料理を楽しむ時間を増やすことができるでしょう。長年かかるかもしれないが、料理のストレスを減らせば、価値があると思います!