2023年12月更新

Reiko Ikeya

(English profiles are listed below the Japanese.)


いけやれいこ

農林水産省JAS認証機関 認定NPO法人日本ベジタリアン協会副代表 兼 附属ローヴィーガン(生菜食)研究所所長

日本学術会議協力学術研究団体・日本ベジタリアン学会監事

日本学術会議協力学術研究団体日本ベジタリアン学会認定マイスター

・農林水産省JAS審査員・検査員(ヴィーガン食品等)

・日本ローフードコンクール最優秀賞受賞、日本ベジタリアン学会プレゼンテーション賞、日本ベジタリアンアワード料理家賞受賞(他受賞多数)

・国立音楽大学音楽学部器楽学科卒業 元鎌倉女子大学講師

・元日本リビングビューティー協会クリエイティブディレクター

・ The National Health Association (NHA) 会員


お知らせ

この度2023年12月に、副代表を務めております「認定NPO法人日本ベジタリアン協会」の附属施設として、「ローヴィーガン (生菜食)研究所」を設立いたし、所長に就任させていただきました。

まだ設立したばかりですが、ローヴィーガン (生菜食)研究所では、ベジタリアン及びヴィーガンの原点であるローヴィーガン (生菜食)の歴史的、栄養学的、調理学的などの研究をさらに深め、その情報を一般へ広く還元していきたく思っております。どうぞよろしくお願い致します。



ローヴィーガンに関する活動歴

・NHK総合テレビ「ニュース シブ5時」出演(ローヴィーガンメニューレクチャー)

・日本ローフードコンクール審査員

・日本食ローフード開発プロジェクトチームリーダー

・「Ginza Raw Life Cafe」ローヴィーガンメニュー監修、レシピ開発

・「北軽井沢倶楽部」ダイエットメニューアドバイス

・「下北沢オーガニックジュースバー Live Juice」ジュースダイエットプログラム指導

・「沖縄ゆいクリニック産婦人科」主催 スタッフへのローヴィーガン講座開催

・「沖縄残波岬 海の絵本カフェ tatunootosigo(タツノオトシゴ)」主催 ローヴィーガンメニュー指導及び監修

・「シンガポール 1 VEGAN PTE. LTD. 」主催 ローヴィーガン講座開催

・「香港 Greenwoods Raw Cafe(綠野林.生-活-素餐廳 )」主催 ローヴィーガン講座開催

・「アメリカ フロリダ州 Senba-Zuru Restaurant」主催 スタッフへのローヴィーガン講座開催

・「アメリカ コネチカット州 The Green Teahouse」主催 ローヴィーガンイベント開催

・「ナチュラル・ハイジーン食べ方教室」を月一回開催

・オリジナル講座「究極のロー&ヴィーガン食べ方講座」「おいしいオハナシ スムージーワークショップ」などを、日米で開催



お知らせ
この度、副代表を務めております「認定NPO法人日本ベジタリアン協会」の附属施設として、「ローヴィーガン (生菜食)研究所」を設立いたし、所長に就任させていただきました。
まだ設立したばかりですが、ローヴィーガン (生菜食)研究所では、ベジタリアン及びヴィーガンの原点であるローヴィーガン (生菜食)の歴史的、栄養学的、調理学的などの研究をさらに深め、その情報を一般へ広く還元していきたく思っております。よろしくお願い致します。(2023月12月12日)


認定NPO法人日本ベジタリアン協会




「菜食は世界を幸せにする」

という理念のもと、菜食の必要性と、菜食あるいは生菜食に興味を持つ方々へ、主に健康面からの正しい知識と食べ方をお伝えしています。


 私自身は、High-Raw, Whole-Foods, SOS free,Vegan Diet(Plant-Based Diet)、という、ナチュラル・ハイジーンの未精製生菜食を2008年から選択しています。

 朝食を果物に、昼食と夕食の主食を生野菜サラダに変えたことで、喘息、アトピー性皮膚炎、花粉症、貧血、自律神経失調症、鬱などが、劇的に改善しました。

幼少期からステロイドを40年近く使い続けていたため、治癒の過程では堪え難い好転反応が2年半続きましたが、それを乗り越えた時、ステロイドだけでなく、睡眠薬など大量の薬を完全に手放すことができました。

それはまさに奇跡に感じ、と同時に食事に対する常識が逆転しました。それ以降、酵素栄養学と米国の最新栄養学を学び続け、健康だけでなく、生命の尊厳、地球環境、世界平和にも繋がる食の在り方を日々探求しています。


未精製生菜食を続ける中で、ニンニクや玉ねぎなど五葷を控えた時に、味覚や内臓への過度な刺激がなく心がさらに安らぐことを実感したため、現在はオリエンタルな生菜食が心身にとって最も心地よい食事であると感じています。

 日々の食生活では、消化器官の負担をできる限り軽減し、必要最小限のカロリーと栄養を吸収することが大切であり、そのためには「食べすぎない(少食)」「よく噛む」「シンプルな未精製生菜食」、そして「穏やかな気持ちで感謝していただく」ことを意識しています。


 2016年まで、ローフードスクール本部でクリエイティブディレクター及びメイン講師として、ローフードマイスター、ローフードシェフ、ローフードパティシエ等を1000人以上育成させていただきました。そのほか上記のさまざまな経験を積ませていただきました。2022年3月、コロナウィルスの影響もありアメリカでの生活を切り上げ、活動の基盤を再び日本に戻しました。


 現在、農林水産省JAS登録認証機関認定NPO法人日本ベジタリアン協会副代表として、菜食普及活動に携わらせていただきつつ、プライベートオンライン講座「究極のローヴィーガン食べ方講座」などを開催しています。

詳細はメッセージボード https://ameblo.jp/teteta/message-board.html にて確認していただけます。


今後も地球とすべての命が健やかであることを願い、必要としてくださる方との良きご縁を楽しみにしております。ありがとうございました。


May Peace Privail on Earth.

Reiko is say, “When my body, mind, spirit and soul are pure, the sound of my violin will be pure”.

いけやれいこ



Reiko Ikeya tells a way of making raw Nori roll on NHK (Japanese state -operated broadcast televisio



Reiko Ikeya
Update: December 12, 2023

Reiko Ikeya
Vice President of the Japan Vegetarian Society and Director of the Raw Vegan Institute, a non-profit organization accredited by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan.
Registered with the Science Council of Japan, Auditor of the Japanese Society for Vegetarian Research
Registered with the Science Council of Japan, Certified Meister of the Japanese Society for Vegetarian Research
JAS examiner and inspector (vegan foods, etc.), Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan

Awarded the Grand Prize at the Japan Raw Food Competition.
Vegetarian Society of Japan Presentation Award, Registered with the Science Council of Japan.
Japan Vegetarian Award Chef Prize (and many other awards)
Former Creative Director of Japan Living Beauty Association
Graduated from Kunitachi College of Music, Department of Instrumental Music 
Former Lecturer at Kamakura Women's University
Member of The National Health Association (NHA)

Activities related to raw veganism
Appearance on NHK's "News Shibu 5:00" (raw food lecture)
Judge for the Japan Raw Food Competition
Team Leader of Japanese Raw Food Development Project
Menu supervisor at "Ginza Raw Life Cafe
Advice on diet menu at "Kita Karuizawa Club
Supervised juice diet program at "Shimokitazawa Organic Juice Bar Live Juice".
Dietary guidance for staff of "Okinawa Yui Clinic Obstetrics and Gynecology
Supervised and supervised the raw food menu at "Okinawa Cape Zanha Umi no Ehon Cafe tatunootosigo".
Singapore 1 VEGAN PTE. LTD. held a raw vegan lecture.
Organized a raw vegan class at Greenwoods Raw Cafe (綠野林. 綠野林. 綠野林. 生-活-素餐廳) in Hong Kong Organized a raw vegan lecture at Greenwoods Raw Cafe (綠野林. 生-活-素餐廳) in Hong Kong.
Provided dietary guidance to the staff of Senba-Zuru Restaurant in Florida, U.S.A.
Hosted a raw vegan event at The Green Teahouse in Connecticut, U.S.A.
Held "Natural Hygiene Eating Class" once a month.
Original lectures "The Ultimate Low & Vegan Eating Course" and "Delicious Smoothie Workshop" are held in Japan and the U.S.

Announcement
I am pleased to announce the establishment of the "Raw Vegan Institute" as an affiliated facility of the Japan Vegetarian Society, of which I am the vice-chairperson, and I have assumed the position of director.
Although it has only just been established, the Raw Vegan Research Institute is committed to furthering the historical, nutritional, and culinary research of raw veganism, the origin of vegetarianism and veganism, and to disseminating this information to the general public. Thank you in advance. (December 12, 2023)
Japan Vegetarian Society, a certified non-profit organization



Vegetarian and Vegan diet make the world happy.

Based on the philosophy that "vegetarianism makes the world happy," we provide people who are interested in vegetarianism or raw vegan food with the correct knowledge and eating methods, mainly from a health perspective.


 Since 2008, I have been following a high raw, whole-foods, SOS-free, vegan diet (plant-based diet), which is a natural, high-gene, unrefined, raw vegetarian diet.

 By changing my breakfast to fruits and my lunch and dinner staples to raw vegetable salads, my asthma, atopic dermatitis, hay fever, anemia, dysautonomia, and depression have improved dramatically.

Because I had been using steroids for nearly 40 years since childhood, the healing process took two and a half years of excruciating turnarounds, but when I got over that, I was able to completely give up not only steroids but also a large amount of other medications, including sleeping pills.

It felt like a miracle, and at the same time, my common sense about diet was reversed. Since then, I have continued to study enzyme nutrition and the latest nutritional science in the U.S., and I am constantly searching for a way of eating that is not only healthy, but that also cares for all life, the global environment, and world peace.


In the course of my unrefined raw vegetable diet, I have realized that when I abstain from garlic, onions, and other five pungent roots, my mind feels very peaceful without excessive stimulation of my taste buds and internal organs.

 In my daily diet, it is important to reduce the burden on the digestive system as much as possible and to absorb the minimum necessary calories and nutrients. To this end, I am conscious of "not overeating (eating little)," "chewing well," "eating simple unrefined raw vegetables," and "eating with calmness and gratitude.


 Until 2016, as the creative director and main instructor at the raw food school headquarters, I trained more than 1,000 raw food meisters, raw food chefs, and raw food pastry chefs. In March 2022, due to the coronavirus, I had to leave my life in the U.S. and moved back to Japan.


 Currently, as the vice president of the Japan Vegetarian Association, I am involved in the promotion of vegetarianism, and I also hold private online courses such as "The Ultimate Low Vegan Eating Course".

More information can be found on the message board at https://ameblo.jp/teteta/message-board.html.

We wish the earth and all life to remain healthy and look forward to a good relationship with those who need it. Thank you very much.


May Peace Privail on Earth.

Reiko is say, "When my body, mind, spirit and soul are pure, the sound of my violin will be pure".


Reiko Ikeya


Here is a video of her appearance on NHK General TV

https://youtu.be/d98zbHrPEK4