Well... I'll have a Gobi desert, please....
Long time ago, I used to work for a Japanese restaurant on wall street in the southern part of Manhattan. One day, an American customer said 'Sumimasen, Mackerel....one piece...kudasai」He spoke in a mixture of Japanese and English. I brought one piece of Mackerel.. then he said no no no...I orderedMaguro...OMG.....He wanted to try using a Japanese word, Maguro, but I thought I heard he said Makerel...One day, I asked the customer 「What kind of dessert would you like?」「I'll have a Gobi desert, please」 They all laughed. I was so deeply ashamed that I wanted to die at that moment.デザートは何がよろしいですか?ゴビ砂漠ください。確かに、私はデザートといったんだけど...即座にシニカルに返すってある意味すごい。いつかスピーチネタに使うことにしよう。こういう恥ずかしい思い出はスピーチで再利用しないとね。ネタといえば...昨日、息子が熱海に来たのでお寿司やさんに。うまい寿司勘おすすめセットをオーダーど真ん中にある赤身のネタ...なにかわかる?と平成生まれの息子に聞いてみた。うーん....馬刺?という返事。あ確かに似てるかも。昭和な私にはとても身近な食材で、小さいころ魚屋さんには必ず〇〇〇ベーコンが陳列されていたし給食でよくこの竜田揚げが出た。。などの話をすると「へー、オーストラリア人が聞いたら激怒するねぇ。...」と。そう、時代が変わると、物の見方も変わるのよね。としかし、なぜこのネタをセットに入れてあるのだろうか?場所がら年齢層が高いので、ノスタルジー狙いなのだろうか....ネタといえば、今度のスピーチネタは、息子。スピーチでネタにするんだけどと内容を話したら、「20点」と言われてしまったが一応許可が出たのでこのまま進めようっと。お正月は熱海は人、人、人...すごい人でした。一時はシャッター街・廃墟が有名でしたがみごとに盛り返してますね。