以下かつて書いたことがあるのですが、読んでいらっしゃらない方のために…






数年前ふるさと納税で房総の海の幸🦞🐟🐙を選択





届いた中には1匹だけ伊勢エビ🦞が含まれていました





海老🦞は寒いところは苦手なので🥶 寝室で保存






妻は「おはよう」「おやすみ」と声をかけ、よせば良いのに名前までつけちゃったぼけー






かくしてセバスチャン🦞は、一晩寝室🛌で過ごしたあと、ブイヤベースになることに






ご想像の通り、もう情が移ってしまい汗妻は捌くことができない😩





娘もとてもかわいそうで食べられないと言い出し😢





暮の忙しい中真剣に家族会議💬💬💬






ならば房総のあの海波に返しに行こうか…






行くなら誰がはてなマーク






はてなマーク






歌舞伎座に出てるからさすがに行かれない






はてなマーク






暮れの仕事が山程ある…






はてなマーク






休めないバイトがある…







時間調整を試みたのですが、3人とも日帰りするにも無理NGNGNG







それなら我が家で🦞飼っちゃうか…と、娘が「伊勢エビ」「飼う」でググってみたら、水槽にかなりのコストがかかることが分かり¥¥¥







これも無理NG







娘もついに観念し







食べるなら私のいない時にして…と嘆願ぐすん







ということで、さらにもう1日セバスチャン🦞は生き延びることとなり






ついに運命の日👨‍🍳







冷やして大人しくなったところを僕が捌いてブイヤベースに






するとセバスチャン🦞はいとも美味しいブイヤベースになりました







僕たちはセバスチャン🦞に心から感謝ラブラブしつつ、そして妻は泣きながらぐすん なんだかちょっと変なお通夜みたいな雰囲気の中、セバスチャン入りブイヤベースに舌鼓






忘れられない味になりました






もう二度と同じ過ちは繰り返すまいビックリマークと思っていたのに、あの味が忘れられず今年またブイヤベースに挑戦することとなりました





やっぱり美味しいんだよねイヒ






でも今年は届いてすぐに目を合わせず目に捌いたから大丈夫👌







ちょっとドキドキドキドキしたけどね









門之助🎄


As a gift in return for tax, we selected “Seafoods from Boso, Chiba” several years ago.

Since Japanese lobsters need to be kept in warm, my wife placed the box in our bedroom.

She greeted “Morning!” and “Sweet dreams!” to the lobster in the box, then named him “Sebastian” which we truly regret.

Next night, Sebastian was going to be bouillabaisse.

But as you can easily imagine, my wife just couldn’t dress him.

Even my daughter  started saying, “No, no. I just can’t eat him.”

After serious discussion in the middle of hectic year-end days, we decided to take him back to the Boso sea where he’s from.

But who’s going there?

Me?

Nah, I’m appearing at Kabukiza (that time) and not time to do so.

My wife?

She’s busy as a hundred bees.

My daughter?

She works at a news bureau in a TV station and can’t take a day off. (that time)

In conclusion, no one could take him back to the sea he was from.

Okay, how about keeping him at home as a pet?

My daughter googled it with keywords “Japanese lobster” “keep at home” and found out it would costfortune.

We ended up giving up saving Sebastian, but my daughter wanted us to eat him when she’s not at home.

So Sebastian survived another day.

Then next day, keeping him in a low temperature with ice, I dressed him while he’s unconscious.

He turned out to be a surprisingly awesome bouillabaisse.

Shedding tears, my wife had it.

It has become an unforgettable dish for our family.

We swore we would never make such mistake again but it was too beautiful to forget.

And this year, we tried bouillabaisse again with lobsters caught in the sea of Boso.