Hi!

This is Coreintin

 

One of the most noticeable thing when living or traveling abroad is one’s national food. 

I, as a French person, end up catching sight of food called “French food” in Japan even though it’s nothing close to the food I’ve seen in France.

For example, if I were to talk about Gratin, would you picture a dish made mainly of macaronis

and cheese, the macaroni gratin, right?

 

Well, it doesn’t feel even close to the french gratin. Of course the cooking method is similar, and the

cheese is gratinated over the other ingredients. If you talk about gratin with a french person they

will think about Gratin Dauphinois, a dish made of sliced potatoes, cream and garlic. To make it

rich, some add butter but there’s no cheese, potatoes gratinate thanks to the cream.

 

Tip: Enjoy it with a glass of dry white wine

 

 

If you were to ask me which one is the tastiest, I’d answer without hesitation Gratin Dauphinois is the most delicious but as a french person I might be biased!

 

What’s your opinion on this? Maybe next time you should try gratin dauphinois instead of macaroni gratin and let me know which one tastes the best!

 

If you liked this article, how about I tell you the secret of crepes next time?

 

 

日本の "フランス料理"

 

 

海外で生活したり、旅行したりする際、目につくもののひとつとして、その国の食べ物があります。フランス人の私は、フランスで見た料理とは違う「フランス料理」を目にすることがあります。

皆さんはグラタンといえば、マカロニを主材料とし、チーズを使ったマカロニグラタン想像しますよね?^^

 

まあ、フレンチグラタンに近い感じもしないでもないですが。

もちろん調理方法は似ています!フランスのグラタンはチーズを他の食材の上に載せてグラタンにします。

フランス人にグラタンの話をすると、彼らはスライスしたジャガイモに生クリームとニンニクを加えた

「グラタン・ドフィノワ」を思い浮かべるでしょう。

「グラタン・ドフィノワ」はチーズを使わず、「バター」を加えることでポテトをグラタンにするのです。

ワンポイントアドバイス:辛口の白ワインと一緒に楽しんでください。

フランス人の私が日本のグラタンとフランスのグラタンどれが一番おいしいかと聞かれたら、迷わずグラタン・ドフィノワが一番おいしいと答えます!

フランス人なので偏見があるかもしれませんが!(笑)

 

読者の皆様で両方のグラタンを食べた事ある方はどちらがお好みですか?^^

グラタン・ドフィノワを食べた事ない読者の皆様は是非、次回、マカロニグラタンの代わりに作ってみてください!

どちらが美味しかったかコメントで教えてくださいね^^

 

 

次回はクレープの秘密をお教えしたいと思います!!