心身のダイエットパーソナルコーチのパレオドクタ―崎谷です。

 

 

南米べネゼエラの熱帯雨林には、狩猟採集民族の集落が現存しています。

 

 

 

ちなみに、べネゼエラは米国のスパイ機関によって、日本と同様ずっと苦しめられている石油産出国です(もっと多くの日本人が他国を見て我が身を少しは振り返ってほしいですね(*^。^*))。

 

 

 

さて、ここに米国の都会の2人の子供と5人の大人を適応させた臨床実験が報告されました(mSphere, 2018; 3 (4))。

 

 

 

16日間の滞在。

 

 



熱帯雨林の所領採集の集落での食事は、まさに原始人食。キャッサバというイモのような食べ物が主食で、トウモロコシ、各種のフルーツ(バナナ、ベリー、パイナップル)、魚、野生動物の肉、野生の鳥から採取した卵などでした。

 

 

 

魚も熱帯雨林ですから、プーファは少ないです(それよりも魚の油だけでなく、魚全体を食べています)。

 

現代食と比較すると何が一番違うでしょうか?

 

 

 

 

これに関しては、この研究論文の答えは△でした ((笑))。

 

 

 

 

 

 

16日後に採取した皮膚、口腔内、便などの検査では、なんと2人の子供のみにバクテリアの多様性が増したといいます。

 

 

 

 

一方の大人ではほとんど変化がありませんでした・・・・

 

 

この臨床研究は研究対象とした人数が少ないので、もっと人数を多くする(あるいは世界各国の人をテストする)と結果は違うかも知れません。

しかし、非常に示唆に富む結果です。

 

 

 

なぜなら、各種のプロバイオ、プレバイオと同じく、食事を変えても短期間では成人では腸内環境はほとんど変わりません。

 

 

 

それは、私たちの体の代謝が変わらない限りは、腸内環境も変化しないからです。

 

 

 

何度もお伝えしているように・・・・

 

 

 

腸内細菌ブームが唱えるように、「腸内環境を変えると健康状態が変化する」のではありません。

 

 



健康状態の変化によって、腸内環境も変化しているのです!

 

 

 

 

子供(今回は4歳と7歳)がたった16日の原始人食で皮膚や腸内微生物の変化がみられたのは、それは代謝がこの期間で変化したからですね(研究者はそこまで見えていない)。

 

 

 

 

そうです。

 

 

 

子供は成人よりもプーファ、鉄、エストロゲンなどシックネス・サブスタンス(病気の場を作る物質)の蓄積量(すべて糖のエネルギ―代謝をブロックする)が少ないからです(『ガンは安心させてあげなさい』参照)。

 

 

 

 

 

 

逆に言うと、成人でもこの蓄積量が少ない人は原始人食に短期間に反応するはずです。

 

 

 

なぜなら本来提唱している原始人食(今回の研究に用いられた食事内容とは少し異なります)は、糖のエネルギ―代謝が回る食事内容だからです。

 

 

 

 

あと、この研究のように短期間で改善したのは、周囲の環境やアーシングの影響(土に触れた)もあると思います(^○^)。

 

 

『Switch to hunter-gatherer’s diet for better intestinal balance』

 

In the rainforest of Venezuela in South America, there remains a village of hunter-gatherers.

 

Now, here is a report of a clinical research on an immersion of two children and five adults from urban US areas to the rainforest village(mSphere, 2018; 3 (4). They stayed there for 16 days.

 

The diet of hunter-gatherers in the rainforest village is exactly a primitive diet. It consisted of mainly cassava, which is like yam, and corn, a diversity of fruits (bananas, berries and pineapples), fish, game meat, eggs gathered from wild birds, etc.

 

Fish in the rainforest contains less PUFA (more importantly, they eat whole fish, not only fish oils).

 

What characterizes this primitive diet most in comparison with the modern diet?

 

The answer indicated in this research paper was not so clear.

 

They studied skin, oral, fecal samples etc. after their 16-day stay and found that the microbiota diversity was increased only in two children.

 

While the adults showed almost no change…

 

This clinical research is rather small, so they may reach different conclusions in bigger studies (or with subjects from many countries around the world).

 

Still, this is a result full of suggestions.

 

Why?

 

Because intestinal environment of adults hardly changes in a short amount of time when manipulating diet, as well as taking various kinds of prebiotics and probiotics.

 

Unless our metabolism changes, intestinal environment doesn’t change.

 

As I mentioned many times before…

 

It’s not that “intestinal environment influences the whole healthiness” as intestinal bacteria enthusiasts say.

 

The whole healthiness (high metabolism) influences intestinal environment!

 

In this research, the children (4 and 7 years old) who had primitive diet for 16 days showed difference in skin and intestinal microbiota because their metabolism changed in this period (this is what these researchers failed to discover) .

This is it.

 

Children have less accumulation of sickness substances such as PUFA, iron, estrogen, etc. (which creates sickness fields) compared to adults. All of these substances block energy metabolism of carbohydrates (please refer to my book “Field theory of cancer; cancer will be back to normal when we make the field surrounding cancer more healthy”).

 

In other words, adults with much less accumulation of these substances would react to primitive diet sooner.

 

The primitive diet I’ve originally been proposing (which is a little different from the diet in this research) promotes energy metabolism of simple sugars, and disaccharides such as brown sugar, sugar cane, honey, fruits.

 

In addition, I think that surrounding environment of the village and the influence of earthing (grounding the earth) also induced this prompt improvement in this research.