夏の我が家の定番料理 | ペログビワイン日記

夏の我が家の定番料理

6/26

暑い、暑い、暑い。

気温32度もさることながら、湿度の高さと無風状態。

まだ6月なのに、先が思いやられます。。。

 

 

今日の料理。

枝豆

 

 

 

 

カツオのカルパッチョ

 

 

 

 

ウナギ炊き込みご飯

 

 

 

 

 

 

ウナギ炊き込みご飯、久しぶり。

 

 

 

 

地中海風チラシ寿司と並んで、夏の我が家の定番料理です。

でらうま。

 

 

 

 

1本目 マルキドボーラン シャルドネ 2022  1,050円

はい、今夜も飲みますマルキドボーラン。

ピュアで自然、良質なシャルドネはこうあるべきだ、というお手本のようなワインです。

いつも、いつもですが、美味しいです。

 

 

 

2本目 神戸ワイン シャルドネ 無濾過 2020  

今日は2本目もシャルドネです。

いつも飲んでる定番じゃないワインが飲みたいな、とセラーを物色していたら奥の方にこの白ワインがありました。

3年くらい前に、神戸のワイナリーで買ったワインだったかな?

ワイナリー売店限定販売の定温発酵・無濾過のワイン。

で、これ、美味しいです。2年ほど前に飲んだ時よりも遥かに美味しくなっています。

済んだピュアな果実味、きれいに伸びる酸、抜群のミネラル感に加えて、なんとも言えぬエレガンスを感じます。

熟成して確実に良くなっていますね。

とても良いワインでした。

 

 

 

Jun. 26

It’s hot, it’s hot, it’s hot.

In addition to the temperature of 32 degrees Celsius, the humidity was high and there was no wind.

It’s only June, but I’m worried about the future.

 

 

Today’s dishes.

 

Edamame

 

 

Bonito Carpaccio

 

 

Unagi Takikomi Gohan, Steamed eel Rice

 

 

It’s been a long time since I’ve had rice cooked with eel.

Along with Mediterranean-style sushi, it is a staple dish in our home in summer.

Dera Uma!

 

 

1st Marquis de Beau Rond Chardonnay 2022 1,050 yen

Yes, I drank tonight too, Marquis de Beau Rond.

It is a model wine of what a pure, natural, high-quality Chardonnay should be.

Always, always, but delicious.

 

 

2nd Kobe Wine Chardonnay Unfiltered 2020

Today’s second bottle is also Chardonnay.

When I was looking around the cellar for a wine that was not the standard wine I usually drink, I found this white wine in the back.

I think it was a wine I bought at a winery in Kobe about three years ago.

It is a cold temperature fermentation and unfiltered wine sold only at winery shops.

And this was delicious.

It tastes much better than when I drank it about two years ago.

In addition to the pure fruit flavor, the acidity that stretches beautifully, and the outstanding minerality, I feel an indescribable elegance.

It’s definitely getting better as it matures.

It was a very good wine.