今回のオリーブ油に関しての研究論文は圧巻です。

このページでは、オリーブ油に関しての全ての論文を検出し、それらに基づいて出した結論への一種のプロローグです。

 

故に、このページは、さっと読み流すだけで良いのです。

無論、難しい用語などは読み飛ばして。

 

尚、次回のページでは、下記の個々のがんについてのオリーブ油の抗がん効果の詳細です。

 

乳がん、大腸がん、前立腺がん、喉頭のがん、咽頭がんと口腔がん、食道がん、胃癌、肺癌、卵巣がん、子宮内膜癌、膵臓がん
、膀胱がん

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Olive oil intake is inversely related to cancer prevalence: 

a systematic review and a meta-analysis of 13800 patients and 23340 controls in 19 observational studies

 

オリーブオイルの摂取量は癌の有病率に反比例する:

 

19の観察研究における13,800人の患者と23,340人の対照の系統的レビューとメタ分析

 

Abstract

概要
Dietary fat, both in terms of quantity and quality, has been implicated to cancer development, either positively or negatively. 


食事の脂肪は、量と質の両面で、癌の発生に肯定的または否定的に関与しています。


The aim of this work was to evaluate whether olive oil or monounsaturated fat intake was associated with the development of cancer. 

 

この研究の目的は、オリーブオイルまたは一価不飽和脂肪の摂取ががんの発生に関連しているかどうかを評価することでした。

A systematic search of relevant studies, published in English, between 1990 and March 1, 2011, was performed through a computer-assisted literature tool (i.e., Pubmed). 

 

1990年から2011年3月1日までの間に英語で公開された関連研究の体系的な検索は、コンピュータ支援の文献ツール(Pubmedなど)を使用して行われました。

In total 38 studies were initially allocated; of them 19 case-control studies were finally studied (13800 cancer patients and 23340 controls were included). 

 

合計38の研究が最初に割り当てられました。それらのうち19件の症例対照研究が最終的に研究された(13800人の癌患者および23340人の対照が含まれた)。

Random effects meta-analysis was applied in order to evaluate the research hypothesis. 

研究仮説を評価するために、変量効果メタ分析(註)が適用されました。

 

(註)メタ分析(meta-analysis)
複数の研究の結果を統合し、より高い見地から分析すること、またはそのための手法や統計解析のことである。メタ分析、メタ解析とも言う。


It was found that compared with the lowest, the highest category of olive oil consumption was associated with lower odds of having any type of cancer (log odds ratio = -0.41, 95%CI -0.53, -0.29, Cohran's Q = 47.52, p = 0.0002, I-sq = 62%); the latter was irrespective of the country of origin (Mediterranean or non-Mediterranean). 

 

オリーブオイル消費の最低、最高のカテゴリと比較して、あらゆる種類の癌のオッズが低いことが判明しました。

 

(ログオッズ比= -0.41、95%CI -0.53、-0.29、コーランのQ = 47.52、p = 0.0002、I-sq = 62%);後者は、原産国(地中海または非地中海)に関係ありませんでした。

Moreover, olive oil consumption was associated with lower odds of developing breast cancer (logOR = -0,45 95%CI -0.78 to -0.12), and a cancer of the digestive system (logOR = -0,36 95%CI -0.50 to -0.21), compared with the lowest intake. 

 

さらに、オリーブオイルの消費量は、最低摂取量と比較し、乳がんと消化器系の癌の低い発生率と関連していました。

 

乳がん(logOR = -0,45 95%CI -0.78〜-0.12)

消化器系のがん(logOR = -0,36 95%CI -0.50)

The strength and consistency of the findings states a hypothesis about the protective role of olive oil intake on cancer risk. 

 

調査結果の長所と一貫性は、がんリスクに対するオリーブオイル摂取の保護的役割についての仮説を示しています。

However, it is still unclear whether olive oil's monounsaturated fatty acid content or its antioxidant components are responsible for its beneficial effects.

 

しかし、オリーブオイルのモノ(一価)不飽和脂肪酸含有量またはその抗酸化成分がその有益な効果の原因であるかどうかはまだ不明です。

 

Introduction

前書き
Dietary fat, both in terms of quantity and quality, has been implicated to cancer development, either positively or negatively. 


食事の脂肪は、量と質の両面で、癌の発生に肯定的または否定的に関与しています。

Monounsaturated and polyunsaturated fats, deriving from olive oil and fish oil respectively, are among those that data are emerging for their relation to certain cancer types . 

 

オリーブ油と魚油にそれぞれ由来するモノ(一価)不飽和脂肪と多価不飽和脂肪は、特定のがんの種類との関係についてデータが新たに出現しているものの1つです。


Concerning olive oil, no answer still exists as to whether the monounsaturated fatty acid content or the antioxidant components of its unsaponifiable fraction are responsible for its beneficial effects. 

 

オリーブオイルに関しては、その不けん化(註)断片(画分)のモノ(1価)不飽和脂肪酸含有量または抗酸化成分がその有益な効果の原因であるかどうかについての答えはまだありません。
 

(註)不けん化物
油脂やろうをアルカリ液で加水分解し、水に溶ける部分を除いたときに得られる物質。ステロール、色素、脂溶性ビタミンなどがこの分類に入る。


Its fatty acid composition is mainly oleic acid, followed by palmitic and linoleic acids . 

その脂肪酸組成は主にオレイン酸で、パルミチン酸とリノール酸がそれに続きます。

In addition, extra-virgin olive oil contains phenolic antioxidants, including simple phenols, aldehydic secoiridoids, flavonoids and lignans . 

 

さらに、エクストラバージンオリーブオイルには、単純なフェノール、アルデヒドセコイリドイド、フラボノイド、リグナンなどのフェノール系抗酸化物質が含まれています。

The high content of oleic acid makes olive oil far less susceptible to oxidation than the polyunsaturated fatty acids, for example. 

 

オレイン酸の含有量が高いと、例へば、オリーブ油は多価不飽和脂肪酸よりも酸化されにくくなります。

Also, olive oil's most representative phenols are thought to be potent scavengers of superoxide and other reactive species, a possible step for mutagenesis .

 

また、オリーブオイルの最も代表的なフェノールは、スーパーオキシドやその他の反応種(註)の強力な捕捉剤(ほそくざい)(註)であると考えられています。

(註)反応種
化学反応で化学変化する物質の総称。


(註)捕捉剤(ほそくざい、スカベンジャー)
連鎖反応や分解を停止させる目的で添加する化学物質。

 

The effect of olive oil on human health has, till now, mainly been analyzed by studies deriving from Mediterranean populations, where it is consumed in large quantities. 


オリーブオイルが人間の健康に及ぼす影響は、これまで主に大量に消費されている地中海の人口に由来する研究によって分析されてきました。


Almost all studies do not distinguish between 'plain' olive oil, which is the most used in the world market, and extra-virgin olive oil. 


ほとんどすべての研究では、世界市場で最も使用されている「プレーン」オリーブオイルとエクストラバージンオリーブオイルを区別していません。


Moreover, as it has been already stated, before causally interpreting the usually observed inverse association of olive oil to certain malignancies, residual confounding is an issue, as well as other limitations arising from the fact that associations are reported mainly from case-control studies.

 

さらに、すでに述べたように、通常観察されるオリーブ油と特定の悪性腫瘍との逆関連を因果的に解釈する前に、残留交絡(註)が問題であり、関連が主に症例対照研究から報告されているという事実から生じる他の制限があります。

 

(註)交絡変数

定義上、交絡変数は想定される原因と結果の両方に関連している。交絡因子は原因と結果の中間に位置することはない。

 

A(乳製品)がC(乳がん)の原因と想定されるとき、交絡変数BはA(乳製品)を原因として起きるのではないし、またBによって常にC(乳がん)が起きるとは限らない。

 

従って、女性であることとC(乳がん)になることの因果関係を研究する際には、考えられる交絡因子としてA(乳製品)を考慮すべきである。

 

To the best of our knowledge, there is no published systematic review and meta-analysis regarding the effect of olive oil consumption on cancer occurrence. Thus, the aim was to evaluate whether olive oil intake is associated with various types of cancer.
 

私たちの知る限り、がんの発生に対するオリーブオイルの消費の影響に関する体系的なレビューとメタ分析(註)は公開されていません。したがって、目的は、オリーブオイルの摂取量がさまざまな種類の癌に関連しているかどうかを評価することでした。

 

(註)メタ分析(meta-analysis)
複数の研究の結果を統合し、より高い見地から分析すること、またはそのための手法や統計解析のことである。メタ分析、メタ解析とも言う。

 

Methods

方法


Studies selection and data extraction
Original research studies published in English between 1990 and March 1, 2011 were selected through a computer-assisted literature search (i.e., Pubmed, http://ncbi.nlm.nih.gov/PubMed). ;

研究の選択とデータ抽出
1990年から2011年3月1日までの間に英語で発表されたオリジナルの調査研究は、コンピュータ支援の文献検索(Pubmed、http://ncbi.nlm.nih.gov/PubMed)を通じて選択されました。


Combinations of key words relating to the aim of the paper were used, i.e. olive oil, Mediterranean diet, and cancer, or neoplasms. 

 

論文の目的に関連するキーワードの組み合わせ、つまり、オリーブオイル、地中海食、癌、または新生物が使用されました。

Also, specific searches are included: olive oil and, alternatively, prostate cancer, cancer of the larynx, oral carcinoma, cancer of the pharynx, cancer of the oesophagus, stomach cancer, lung cancer, ovarian cancer, renal cancer, endometrial cancer, pancreatic cancer, breast cancer, colorectal cancer, skin cancer, bladder cancer, haematological malignancies, leukaemia. 

 

また、特定の検索が含まれます:オリーブオイル、あるいは前立腺癌、喉頭癌、口腔癌、咽頭癌、食道癌、胃癌、肺癌、卵巣癌、腎臓癌、子宮内膜癌、膵臓癌がん、乳がん、結腸直腸がん、皮膚がん、膀胱がん、血液悪性腫瘍、白血病。

 

In addition, the reference list of the retrieved articles was in some cases used to find articles not already allocated.

 

さらに、検索された記事の参照リストは、まだ割り当てられていない記事を見つけるために使用される場合がありました。

 

The following information was abstracted according to a fixed protocol: study design, sample size, mean age and gender of participants, follow-up duration, assay methods, effect size measurements and potential confounders. 

 

次の情報は、固定プロトコル(通信接続手順)に従って抽象化されました:それは研究デザイン、サンプルサイズ、参加者の平均年齢と性別、フォローアップ期間、アッセイ方法、効果サイズ測定および潜在的な交絡因子です。

 

The initial search (01.01.1990-01.03.2011, English language, humans) resulted in 248 entries on olive oil and cancer, 188 entries on olive oil and neoplasms, 297 entries on Mediterranean diet and cancer and 194 entries on Mediterranean diet and neoplasms. 

 

最初の検索(1990年1月1日から2011年1月3日、英語、人間)では、オリーブオイルと癌について248事項、オリーブオイルと新生物について188事項、地中海ダイエットと癌について297事項、地中海ダイエットと新生物について194事項が見つかりました。 (中略)

 

This systematic review follows a cancer-specific structure; all papers referring to olive oil are included, and all papers referring to monounsaturated fats in Mediterranean countries are included too,.because a substantial proportion of monounsaturated fat in traditional Mediterranean countries derives from olive oil. 

 

この系統的レビューは、がん特有の構造に従っています。オリーブオイルに関するすべての論文が含まれており、地中海諸国の一価不飽和脂肪に関するすべての論文も含まれています。

 

それは伝統的な地中海諸国のモノ不飽和脂肪のかなりの割合がオリーブオイルに由来するためです。

 

Finally, papers referring to the cancer risk examining the monounsaturated to saturated fats ratio were not taken into account,because this ratio is a proxy for olive oil intake, but not a definite evidence for its use and, thus, its beneficial effects. 

 

最後に、モノ不飽和脂肪と飽和脂肪の比率を調べたがんリスクに関する論文は考慮されませんでした。

 

それはこの比率はオリーブオイルの摂取量の代用値ですが、その使用についての明確な証拠ではなく、したがってその有益な効果もないためです。

 

In addition, for the meta-analysis of the selected studies the MOOSE guidelines have been taken into account .

 

さらに、選択された研究のメタ分析のために、MOOSEガイドライン(註)が考慮されています。

 

(註)MOOSEガイドライン

https://translate.google.com/translate?hl=ja&sl=en&u=http://www.ijo.in/documents/14MOOSE_SS.pdf&prev=search

 

Statistical analysis
統計分析

(省略)

                   つづく

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続編は、以上の前提を踏まえて、それぞれのがん防止のResults(結果)です。

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オリーブ油(1)膀胱がんが消えていく
2020-01-19

https://ameblo.jp/minaseyori/entry-12568076974.html?frm=theme

 

オリーブ油(2)評価:日本と米国の女医の相違
2020-01-22

https://ameblo.jp/minaseyori/entry-12568912099.html?frm=theme

 

(ソース)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199852/