「ジャン・ジョルジュ東京」の元シェフ米澤文雄氏は、かつてニューヨークで活躍していた。

米澤氏に「HOUSE Brooklyn」の開業準備をしていた谷祐二氏を紹介されたのが2019年。

西麻布で人気の「HOUSE Tokyo」をニューヨークで開業するために、家族で移住してきた。

 

その後コロナ禍が世界を襲い、3年越しになってしまったけれど、

2022年12月、遂にグランドオープンの運びとなった。

 

店舗のあるグリーンポイントは、ブルックリンで人気のウィリアムスバーグのすぐ北。

京都の古民家を解体して再生した木材を使用した3500スクウェアフィートの空間を、

建築家の長坂常氏がデザイン、日本のエッセンスを体感できる3つの店舗が入居している。

 

日本の伝統とモダンが融合した陶器やキッチン用品、アート作品などを揃えた「Cibone」。

自分だけのカスタムした「天然だしパック」をオーダーできる「Dashi Okume」。

そして、繊細かつ斬新な和風フレンチを堪能できるのが、谷氏の「HOUSE Brooklyn」。

たった8席のカウンター席は、オープン前からの口コミで、すでに予約の取れない店に。

 

グルメなフランス人夫妻と連れ立って、早々にその味わいを体験させていただいた。

「ニューヨークあるある」で、まだキッチンや店内の設備が整っていないにも関わらず、

1ミリも隙を感じさせない料理の数々に、グルメな彼らも舌鼓を打って楽しんでいた。

京都と東京で進化したフレンチ料理が、本場フランス人に即受け入れられるのは嬉しい。

 

谷さん、オープンおめでとうございます。

夢を形にして益々進化していく過程を、これからも応援しています。

 

 

Fumio Yonezawa, the former "Jean Georges Tokyo" chef, used to work in New York.

Mr. Yonezawa introduced me to Yuji Tani, who was preparing to open "HOUSE Brooklyn" in 2019.

He had moved here with his family to open the famous "HOUSE Tokyo" in Nishi-Azabu in New York.

 

Then the COVID-19 pandemic hit the world, and it's been over three years since he has been here.

The grand opening finally took place in December 2022.

 

The store is in Greenpoint, just north of Brooklyn's popular Williamsburg neighborhood.

Architect Jo Nagasaka designed the 3,500-square-foot space, made of reclaimed wood from a dismantled old house in Kyoto.

The building houses three stores that experience the essence of Japan.

 

"Cibone" features ceramics, kitchenware, and artwork that fuse Japanese tradition and modernity.

"Dashi Okume," where you can order customized "natural dashi packets."

Tani's "HOUSE Brooklyn" offers delicate and innovative Japanese-style French cuisine.

With only eight counter seats, word of mouth, even before the restaurant opened, has already made it a restaurant where reservations are hard to come by.

 

I had a chance to experience the taste of the restaurant with a gourmet French couple early on.

Even though the kitchen and the interior of the restaurant are not yet fully equipped as it is always in the "New York way,"

even the gourmet gourmets were enjoying the food, not lacking a single mistake.

It is nice to see the French people immediately accept French cuisine that has evolved in Kyoto and Tokyo.

 

Congratulations on your opening, Mr. Tani.

We will continue to support you as you give shape to your dream and the process of ever-increasing evolution.

 

 

https://house-bk.com/jp/