精進料理をニューヨーカーに徹底的に知らしめた茶懐石料理の名店「嘉日」が、

今年9月いっぱいで、その長い歴史の幕を閉じる。

 

2009年にオープンした時から、オーナーは「10年限定で店を出す」つもりだったという。

「諸行無常」という仏教の教えの通り、「世のすべてのものは移り変わる」からこそ、

ある程度の期間を決めて、その間に精一杯の華を咲かせようというスタンス。

コロナ禍もあり、予定より少し長くなったけれど、その初志は変わらない。

 

「若いシェフが活躍する場を作る」というオーナーの意向で、シェフの任期は約3年。

シェフはすでに4代目となったけれど、代々ミシュラン星を獲得し続け、

坂本龍一氏が店内BGMのプレイリストを作成したことで、さらに知名度を上げた。

 

毎月替わるディナーメニューは、シェフお任せの茶懐石コースのみ。

徹底した精進料理は、出汁を取る時に鰹節さえ使えない。

10品に及ぶコース仕立てを、毎月いつどんな時間に作り上げているのか。

シェフはまさに寝る間を惜しんで、お店のために精進してきたのだろう。

 

まもなく閉店の噂を聞いて、さらに予約の取れないお店になってしまったけれど、

どんなにビジネスがうまくいっても、オーナーの意向は変わらない。

 

ここからまたたくさんの勇士が、世界の舞台に羽ばたいていくのだろう。



 

"Kajitsu," the famous cha kaiseki restaurant that thoroughly introduced vegetarian cuisine to New Yorkers, will close the curtain on its long history at the end of September this year.

 

Since its opening in 2009, the owner had intended to open the restaurant "for ten years only."

As Buddhism teaches, "All worldly things are impermanent."

Therefore, he decided to open the shop for a certain period and make it bloom as much as possible during that time.

Although the Corona disaster has made the project a little longer than planned, his original intention has not changed.

 

The chef's term of office is about three years, in line with the owner's intention to "create a place for young chefs to play an active role.

Although the chef is now in his fourth generation, they have continued to win Michelin stars for generations.

Ryuichi Sakamoto's creation of a playlist for the restaurant's background music has further raised its profile.

 

The monthly menu of the chef's unique tea-ceremony dishes changes every month.

The restaurant's vegetarian cuisine is so thorough that not even bonito flakes are used to make the dashi broth.

I wonder When and how the chef prepares the 10-course menu each month.

The chef must have devoted every day to his restaurant.

 

I heard a rumor that the restaurant will be closing soon, and it has become even more challenging to get reservations, but

No matter how well business goes, the owner's intentions remain the same.
 

I'm sure many brave chefs will be able to take their place on the world stage from here.