白井雅也シェフとの御縁は長くて、確か10年くらいになる。

割烹料理を専門とする彼が、前職場のキッチンシェフとして入社してきた。

 

居酒屋や寿司屋では、彼が前面に出てくる場面は少なかったけれど、

いつも厨房を完璧にマネージしてくれて、心強かったことを覚えている。

 

時が流れて、私もその職場を離れ、彼も他の現場へと移っていった。

単発のイベント企画をサポートしてくれたり、とにかく縁の下の力持ち的存在。

 

コロナ禍を経て、2022年3月、新しいお店オープンのお知らせが届いた。

 

本人曰く「カジュアルな和食と寿司の店」ということだったが、
いやいやとんでもない、念願の「割烹料理」を提供する素敵なお店だった。

 

「おまかせ」で白井シェフが直接料理を提供するカウンター席は満席。

アラカルトをオーダーできるテーブル席も、和食ファンのアメリカ人でいっぱい。

久しぶりに活気のある光景に、なんだかワクワクする。

 

馴染みのある和食メニューに、一味のエッセンスを加えた料理。

シェフのアイディアがたくさん盛り込められたメニューに舌鼓を打った。

 

「TOWA」という店名に込められた願いと共に。

真の和食を、もっと世界に!

 

I have had a long relationship with Chef Masaya Shirai for about ten years.

He specialized in "Kappo" cuisine and joined us as a kitchen chef at his previous place of employment.

 

Although he did not have much of a front-row role at the izakaya and sushi restaurants, I remember how reassuring it was that he always managed the kitchen perfectly.

 

As time went by, I left that place of employment, and he moved to another site.

He supported me in planning one-off events and was always a behind-the-scenes support person.

 

After the COVID-19 pandemic in March 2022, I received word of a new restaurant opening.

 

According to him, it would be a "casual Japanese food and sushi restaurant.

No, no, not at all. It was a fantastic restaurant offering the "Kappo" cuisine that he had longed for.

 

The counter seats, where Chef Shirai serves dishes directly to customers on an "Omakase" basis, were fully booked.

The tables where you can order a la carte were also filled with American fans of Japanese cuisine.

It was the first time I had seen such a lively scene in a long time, and I was somewhat excited.

 

There are familiar Japanese dishes with a dash of the essence on the menu.

The chef's ideas were incorporated into the menu, and we were delighted to taste them.

 

With the wish behind the restaurant's name, "TOWA."

We hope more authentic Japanese food to the world!