久しぶりに、トライベッカの街に出向いた。

15年前にイタリアンの店舗開業を手伝った時から、10年以上通い慣れていた歩道橋。

倉庫街の名残があるその街は、あまり表情を変えないまま、そこに健在していた。

 

そのお店の、まさに1ブロック隣りに、新しいフレンチのお店がオープン。

トライベッカは、食にこだわりのある地元の富裕層が、地域の食文化を作り上げた街。

石畳とレンガ造りの街に、モダンな内装というのが、トライベッカの特徴。

 

かつて駐車場があったその場所は、その後家具店になったところまで知っていたけれど、

パンデミックの間に、「カジュアルエレガンス」という言葉通りの素敵な空間になっていた。

 

東京、パリ、ニューヨークの伝説的なレストランでの経験を重ねた長江充展シェフと、

その才能に惚れ込んだ投資家、斎藤ラウル氏の夢がコラボしたという嬉しいお知らせ。

フランス語で「蜂」を意味する「ラベイユ」は、長江シェフのニックネーム「ミツ」にちなんだもの。

 

高級レストランとカジュアルなビストロの要素を併せ持つ「ビストロノミー」というだけに、

6コース仕立てのプリフィクスメニューは、今のニューヨークでは良心的な値段設定。

 

クラシックなフレンチ料理をベースに、素材の味を引き立てるソースや調理法、

その繊細なアレンジに、一皿ごとに感動をいただいた。

 

コロナ禍で、世界中の飲食業界は大打撃を受けたけれど、

その間もずっと、ニューヨークの富裕層は、若きシェフ達を支え続けてきた。

 

そしてまた、日本人シェフの新しい挑戦に、街中が祝杯をあげている。

 


 


 

 

 

地元メディア記事

 

 


 


 

 

For the first time in a long time, I went out to the streets of Tribeca.

 

There was a pedestrian bridge I had been familiar with for more than ten years since I helped open an Italian restaurant 15 years ago.

The remnants of the warehouse district were still there; not much changed.

 

A new French restaurant opened just one block away from that restaurant.

Tribeca is a city where the local food culture has been created by wealthy locals who are particular about their food.

Cobblestone and brick streets and modern interiors are the hallmarks of Tribeca.

 

I knew the place used to be the parking lot before, and it had been turned into a furniture store then.

During the pandemic, it had become a lovely space that lived up to "casual elegance."

 

Chef Mitsunobu Nagae, who has had a long and distinguished career at legendary restaurants in Tokyo, Paris, and New York, and the investor, Mr. Rahul Saito, who fell in love with his talent, had collaborated on this dream project.

L'Abeille, meaning "bee" in French, is a reference to Chef Nagae's nickname "Mitsu," which is “honey” in Japanese.

 

It's "Bistronomy," which combines fine dining and casual bistros elements.

The six-course prix fixe menu is conscientiously priced for today's New York.

 

The menu is based on classic French cuisine, with sauces and cooking methods that enhance the flavors of the ingredients.

I was impressed by the delicate arrangement of each dish.

 

The COVID-19 pandemic has hit the food and beverage industry hard worldwide.

All the while, New York's wealthy have continued to support the young chefs.

 

And now, the whole city is celebrating the new challenge of a Japanese chef.