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パリでミシュラン星を獲得したフレンチレストラン「Sola」。
シェフ吉武広樹氏に最初に出会った時に、ずっと御縁があるなと直感した。
大樹のようにどっしりと根を張り、空に向かって羽ばたくイメージ。
仏語の「Ciel(空)」をミドルネームに持つ我が家の次男「樹」と重なった。

2017年1月に「Sola」が火災事故に遭った。
やがて店は再開したけれど、吉武シェフは日本帰国という道を選んだ。
東京でシェフの味を食べたいという投資家がたくさんいたけれど、
彼は敢えて、自分一人の力で店を開けることにこだわった。

土地を決める時、工事の時、コンセプトを決める時。
いつもことあるごとに、私にまで状況をアップデートしてくれる彼の気配りが、
ずっと彼を応援していたいと思うファンに届いているのだと感じてきた。

彼が選んだ博多ベイサイドプレイスという港の前。
必ずお祝いに行くいう約束を果たしに、東京から足を伸ばすことにした。
密かに計画していたら、仲間たちが一緒に行きたいと連絡をくれた。
東京、ニューヨーク、福岡、佐賀、長崎、宮崎、京都から合流したいと。

シェフに内緒のサプライズ企画は、果たして最高の結束を生み出した。
他のお客様がいるからと、冷静に装うふりをしていたシェフが、
最後の一品をサーブした後、一気に喜びを爆発させていた。

余計なものを削ぎ落とし、メニューに素材しか書かない「Sola」スタイルは健在で、
パリでしか食せなかった「Sola」の味に再会できたことは感無量。
人々が交わるこの港町に、きっと新しい歴史が刻まれることだろう。

自分達にできることを自分達の表現で。
この海を通して世界の空へ。

福岡にお越しの際は、ぜひ足をお伸ばしください。

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Mr.Hiroki Yoshitake was a chef of a French restaurant "Sola" that acquired Michelin star in Paris.
When I first met him, I got instinct that I would have something with him.
An image like a big tree stretching the root and flying towards the sky.
It overlapped with the name of my second son "Itsukie" with the middle name "Ciel" (French).

In January 2017 "Sola" had a fire accident.
After soon the restaurant resumed, Yoshitake chef chose the way to return to Japan.
Though many investors wanted to eat the chef's dishes in the center of Tokyo,
He dare adhered to opening a restaurant by his own.

When he decided the land, construction design, the concept,
Every time he always updated the situation to me.
I have felt his mind has reached fans who want to support him forever.

He chose the place in front of the harbor called Hakata Bayside.
I decided to adjust my schedule from Tokyo to fulfill my promise to go celebrating without fail.
When I was secretly planning, my fellows contacted me that they would like to come with me.
They asked to join from Tokyo, New York, Fukuoka, Saga, Nagasaki, Miyazaki, and Kyoto

A surprise secret plan produced the best unity.
Because there were other customers, the chef pretended to be calmly.
After serving the last item, he was exploding his joy all at once.

The "Sola" style which off extra things and only writes material in the menu was alive.
I could feel reunited with the taste of "Sola" which I could only eat in Paris.
A new history will surely be carved in this port town where people intersect.

Sky, Ocean, Land, Across the world.
Fry with your own wings.

When you have a chance to come to Fukuoka, please come to join them.

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Sola Factory co. (Restaurant Sola / Bar Porte)


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