関西に来てから夏でもおでんを作るようになりました。Coming to live in the western Japan, I make oden stews even in summer. 昨日はこの時期にしては肌寒かったので、It was relatively cold for this season yesterday, 身体を温める料理がぴったりでした。a warm dish suit us the best.


この2年ほどは私のおでんの味がグレードアップしました。My oden has improved its taste in these couple of years thanks to the pressure cooker. 圧力鍋のおかげです。爆発しそうでちょっと怖いイメージがあったのですが、I was afraid that they might explode, but on the contrary, my electric pressure cooker is easy to handle. 電気の圧力鍋で使い方も簡単です。スジ肉が10分以内で下ごしらえできて、Beef tendon can be cooked within ten minutes and it has got already soft in the pressure cooker, 圧力鍋から出した時点でもう柔らかいので、煮込み時間がずっと短くて済み、so it wouldn't take long to simmer in the pot, which makes it good easily. 簡単に美味しくできます。ついでにじゃがいもや大根も入れて時間差で下ごしらえし、I always put some potatoes and thick slices of a white radish in the cooker later, then cook them altogether in a oden pot. 箸で切れるふわふわで出汁の染み込んだのをみんなで取り合いです。They get so soft and juicy in a broth that my family members get busy to tuck in. 


私の使っているのはショップジャパンのですが、My pressure cooker is a product of ShopJapan. メルカリで新品に近いのをお安く手に入れました。I got a used one like a brand new through Mercari app at a reasonable price.  たまに調子が悪くなりますが、半額以下で買えたので満足しています。Although it gets some troubles sometimes, but I'm satisfied with it since it was less than half-priced. 今のがだめになってもまた買うつもりです。If it becomes totally out of order, I'll get another one soon. 


関東の人はちくわぶとか入れたり、As people in Eastern Japan seem to put "Chikuwa bu" in their oden, we use different ingredients region to region. 地域によって少しずつ具材が違うのですね。私たちのはOurs include beef tendon, slices of a white radish, スジ肉、大根、じゃがいも、potatoes, boiled eggs, fried thick tofu, 卵、厚揚げ、竹輪、grilled bamboo shaped fish paste , 平天(さつま揚げ)fried round fish paste, fried bamboo shaped fish paste with a stick of burdock root in center, 、ごぼう天(ちくわの形のさつま揚げで中心に太いごぼうが入ったもの)、こんにゃく、devil's tongue root, and ricecakes in thin fried tofu bags. 餅巾着です。

実家ではじゃがいもの代わりによく里芋を入れていました。私は里芋の方が好きです。We used to put taro potatoes instead of regular ones in my hometown. Actually, I prefer them. 


懐かしい味も良し、新しいのも良しですね。Anyway, oden with nostalgic tastes or with new twists are both good, I suppose.