夕飯。。。シュウマイ shumai for dinner | ハニーは日本人のバイリンガルブログ

夕飯。。。シュウマイ shumai for dinner

After making XLB (xiao long bao) the other night...my husband said "hey, can you make shumai too?" so the next day, I went to the kitchen and got busy
この間小籠包を作って。。。ハニーは。。。。”シュウマイでも作れる?”を言いって。。。早速シュウマイを作ってきました

It is close to the store-bought types...but just fresher
買った物に似っているけど。。。スーパーで買った物より新鮮

Store-bought are really cheap...100yen for one pack......so it is obvious that they cut corners. (lots put bread crumbs inside as a good filler)
スーパーのは。。。100円だから、モチロン肉だけじゃない時が多い。。。 パン粉もたまに入っている

And the texture of homemade ones is better...not just mush...and you can clearly taste each ingredient in it
手づくるのシュウマイ。。。。。中の具を食べて、。。。ちゃんと、材料を分かる。 (目立たない味)

I do not like store-bought gyoza (dumplings, potstickers) or egg rolls...but store-bought shumai are not that bad
スーパーで買った餃子、春巻きが嫌い。。。けど。。。シュウマイは。。。普段は。。。そんなに悪くない。

My daughter likes both store-bought and these shumai that I made
リナは。。。スーパーのも好き、私が作ったのも好き

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Black vinegar eggplant stir fry
黒酢ナス炒め
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123 Shumai
簡単シュウマイ

thin wonton wrappers ワントンの皮30枚
100g minced pork 豚肉
100g chopped shrimp 細かく切った海老
chopped green onion ネギ半本
2tbsp grated ginger おろし生姜大さじ2
1tsp oyster sauce オイスターソース小さじ1
1 tsp soy sauce 醤油 小さじ1
1 scant tbsp sugar 砂糖。。。大さじ1(大さじ1より少し少な目)
2 dried shiitake (reconstituted and chopped) シイタケ(水に戻した、切った)
1tsp sake 酒小さじ1 
1tbsp corn starch コーンスタッチ大さじ1
2g gelatin ゼラチン
dash of black pepper コショウ少し
pinch of salt 塩少し
1tsp sesame oil  ゴマ油小さじ1

Mix it all up well 
材料を全部よく混ぜて

Put 1tsp filling...form shape
具を小さじぐらい皮に入れて。。。形を作る

optional: garnish with pea or sliced carrot
好きな場合、グリーンピーや。。。切った人参を上に飾って

Steam for about 8minutes
8分ぐらい蒸器で蒸します


I put some finely chopped carrot INSIDE the shumai filling...so Lina gets some more nutrition!
子供の栄養を取れるために、中の具に。。。人参も入れた! (すごく細かく切った人参)

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