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私 料理が結構好きです。 毎年 夏になるとスーパーで土のついた有機バジリコを買い鉢に植え変えて育ててます。 以前は何度も種からも育てようとしたり、冬場の室内植育もトライしましたが不向き!でした。 寒い、1年のうち3シーズンは雨季、というポートランドの気候はバジリコに合わないことと、おうちが木に囲まれてるので庭の植物はリスに荒らされて 家庭菜園はとてもむり!なのです。

 

今年の夏はコロナと後遺症でほとんど何も夏らしいことをやらないまま 新学期が始まってしまったのですが、9月半ばに根なしの有機バジリコが売り切れてたためたまたま土のついたものを買い、使い残しを植え替えもしないままベランダに水だけ切らさないように放置していたら 異常気象で残暑が続いたため まだ結構育ってるんですよね、うふふっ。

 

おかげでこのトマトサラダ、また作ることができました! イタリアの伝統的なカプリスサラダをアレンジしたもので、1度これ食べると病みつきになります! 旦那と大学た頃しば~らく(4年間?)居候していた義弟も大好きです。外食したときオーダーしたらおうちごはんのほうがかなりオイシイ!とのことで 家族が集まる祭日には必ず作ります。おおざっぱなレシピですが、簡単にできるので皆さんもぜひお試しくださいませ!

 

材料 適量:

完熟トマト

モッツアレラチーズ 

オリーブ油 (チーズがすでに油漬け・マリネの場合は不要!)

にんにく 

バジリコ

バルサミコ酢

塩・胡椒

 

1.まずはにんにくをみじん切りにするかおろし 塩をふる (塩の後5分置くとナントかという栄養素か酵素が活性するとどこかで読んだのでやってます!)

2.チーズと完熟トマトは食べやすい大きさに切る。切り口に味がしみてうまみが増すので小玉のものでも半分に切る

3.バジリコを好みで千切りか荒いみじん切りにする

4.器に盛り、バルサミコ酢とオリーブ油かチーズマリネの油汁を適量かけ塩コショウで味を調える

 

ポイント: トマトは冷蔵庫に入れない方がオイシイ!また しばらく味が染みるまで待つともっとおいしくなるので、これを最初に作ってからメインおかずの調理をするとちょうどいいタイミングでおいしくいただけます。

 

バルサミコ酢は良質なもが手に入らないときはお買い得なものを購入して煮詰めたり 使う分取り分けて冷蔵庫で1~2日かけて干からびないように凝縮させたりしてます。20年物のバルサミコなどはうまみと甘みがでてきてとても美味なのですが、お値段が!!フツーのスーパーで並価格で売ってるものは酸味が強くうま味物質も少な目なので凝縮することにより ”なんちゃって10年+物”にしてます!

 

Every summer, I buy organic basil in soil and re-pot it and cook with it all summer.  If you've been fed by me, you've probablly had this my take on traditional Italian Caprice salad.  

 

This summer, I had the long COVID/symptoms of Mono and just didn't get to do my summer stuff.  Mid September, the indian summer inspire me to get on my summer list, so I made my Caprice Salad.  I wasn't planning on buying the potted Basil but that's all they had.  

 

Luckilly the leftover basil is doing well on my balcony for the indian summer (and this time I've managed to not have the dirt in tiney pot to dry out without replanting) and I've got another harvest for our fave summer dish.  It's so easy to put together, and once you've made your own you won't want to order this at the restaurant.  My hubby and a brother-in-law who stayed with us for a while (for 4yrs- yep, we'were couinting!) right after he graduated form collage, love this too. I used to get requests to make this whenever family gathered, so now I make sure I make it for holidays, too. Hope you love it as much as we do.  Enjoy!

 

Ingredients:

Vine ripen tomatoes

Mozzarella cheese (fresh, marinated, shredded "pizza" kind, whatever you like or have access to)

Fresh basil leaves

Olive oil (you can use the oilve oil from marinated Mozzarella balls, too!)

Garlic cloves

Balsamic Vinegar- good quality but if you can't find one to you likeing at decent price, see below for my "aging hack"

Salt and Pepper

 

1.Crush and mince or grate garlic and sprinkle salt.  I read the crushing/grateing and 5min with salt makes garlic more nutiricious/bio avilable. I just put it in the serving bowl for less dishes to clean.

2. Cut cheese and tomato in bite size.  Even when you use small ones I always cut them so they can take on jore of the wonderful flavor magic.  Add to the bowl.

3. Chop basil leaves, add to the bowl.  Add oilve oil and balsamic vinegar so they are "well dressed". (Not just drizzled, well dressed and marinating, unless, you prefer more traditional style.) Salt and pepper to taste.

 

When I make a meal I start with this first, then let it marinate while the main dishe cooks.  It  tastes much, much better if you can exercise your self controll and let the flavors to meld together!

 

Some things to keep in mind: Tomatoes are best vine ripen and not refridgerated. If you can't find balsamic vineger that is reasonablly priced that has that depth, sweetness and umami like tlmksdljkahe aged- for-20-yr ones, you can hack it by making a redution from an inexpensive bottle.  More often I just portion some out and let it thicken in uncovered bowl in the freidge for a day or two before I make the salad.  My favorite balsamic vinegar source has closed up shop so when this bottle is used up I will be hacking the ageing again!

 

 

 

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