Rael Maitreya

 

Vins sans alcool : une vague qui enfle dans le monde entier

LESECHOS.FR

Vins sans alcool : une vague qui enfle dans le monde entier

De nouvelles tendances s'affirment nettement dans l'univers du vin. Un nombre grandissant de consommateurs dans le monde, surtout jeunes, préfèrent les vins « No/Low » sans alcool ou faiblement alcoolisés, selon IWSR.

 

Alcohol-free wine: a wave sweeping the world
A new trend is emerging in the world of wine. According to IWSR, more and more consumers around the world, especially younger consumers, are preferring non-alcoholic or low-alcohol wines, "no-low" wines.
A revolution is occurring in the expectations of wine. "In France, production still comes before marketing. As a result, supply cannot keep up with demand. Red wines, currently neglected, are those that can be drunk at room temperature. Conversely, certain Alsatian and Loire wines "There is a shortage of red wines that can be stored at sub-zero temperatures," says Michel Chapoutier, one of the Rhone Valley's most famous wine merchants.
A new trend is emerging. The most eye-catching product in recent years is no-low, which refers to wines that contain almost no alcohol, and "the number of consumers is increasing."
importance of youth
According to the Sowine/Dynata Barometer, conducted in December 2022 among 1,032 people, young people between the ages of 18 and 25 are "the main drivers of this trend." This age group accounts for 44% of No/Low consumers.
It's marketing. As a result, supply and demand no longer match. Red wine, which is currently neglected, can be drunk at room temperature. "On the contrary, there is a lack of red wines that can be stored at sub-zero temperatures, such as certain Alsatian and Loire wines," says Michel Chapoutier, one of the Rhone Valley's most famous wine merchants.
A new trend is emerging. The most eye-catching product in recent years is no-low, which refers to wines that contain almost no alcohol, and "the number of consumers is increasing."
importance of youth
According to the Sowine/Dynata Barometer, conducted in December 2022 among 1,032 people, young people between the ages of 18 and 25 are "the main actors of this trend." This age group accounts for 44% of no-low consumers.
Wine producers in southern France between depression and anger
According to the director of Wine Paris, this trend has spread to the tables of Michelin-starred restaurants, and "no country can escape." "Countries that don't adapt will disappear," warns Rodolphe Rameis, general manager of Wine Paris.
He moved to alcohol-free wines, even some great "domaines". Coralie de Boir, chairman of the supervisory board of Premier Grand Cru Chateau Angelus in Saint-Emilion, has announced they have been producing this type of wine for a long time.
government incentives
Curiously, France, one of the world's leading producers and consumers of wine, leads the demand for alcohol-free wine, along with Germany, Finland, and the Netherlands. The largest consumers of low-alcohol wine are Norway, the United States, and the Netherlands.
Some governments are encouraging consumers to choose low-alcohol wines. In the UK, public authorities now approve the dealcoholization of bulk wine. This measure could lead to the widespread use of alternatives to alcoholic beverages.
Over the past 12 months, sales of low and non-alcoholic drinks in UK Waitrose shops have increased by 20%, with beer leading the way. This increase is so significant that the chain decided to increase the area dedicated to this category by 60%.
In Australia, the government has awarded $4 million in grants to encourage quality and innovation in the booming low-alcohol and no-alcohol wine market.
alcohol-free bars
New alcohol-free bar concepts are popping up everywhere, from Liege to London to Dublin to San Francisco to New York to Chicago. Standard values for no-low indications differ depending on the country.
In the UK, the standard alcohol content is 0.05%, but the Department of Health has started a consultation on increasing the alcohol content to 0.5%.
No-low is not limited to wine. In spirits, it is the fastest growing of all categories, outpacing agave (tequila and mezcal), with an average annual increase of more than 100% from 2017 to 2022, according to Pernod Ricard. According to IWSR, by 2022 it is expected to grow by 17% in France and 33% globally.

 

Koichi Raelian

アルコールフリーのワイン:世界を席巻する波
ワインの世界に新たなトレンドが生まれつつある。 

 

IWSRによると、世界中で、特に若い消費者を中心にノンアルコールや低アルコールの「ノー・ロー」ワインを好む消費者が増えているという。
ワインの期待に革命が起きているのだ。 「フランスでは、まだマーケティングより生産が先です。 その結果、供給が需要に追いつかなくなっている。 現在軽視されている赤ワインは、常温で飲めるものです。 逆に、ある種のアルザスやロワールのワインのように、氷点下で保存できる赤ワインが不足しています」と、ローヌ渓谷で最も有名なワイン商の一人、ミシェル・シャプティエは言う。
新しいトレンドが生まれつつある。 近年最も目を引くのは、アルコールをほとんど含まないワインを指すノー・ローで、「消費者の数が増えている」。


若者の重要性
2022年12月に1,032人を対象に実施されたSowine/Dynataのバロメーターによると、18歳から25歳の若者は「このトレンドの主役」である。 この年齢層はNo/Low消費者の44%を占めている。
マーケティングである。 その結果、供給と需要はもはや一致しなくなっている。 現在軽視されている赤ワインは、常温で飲めるものだ。 逆に、ある種のアルザスワインやロワールワインのように、氷点下で保存できる赤ワインが不足しています」と、ローヌ渓谷で最も有名なワイン商の一人であるミシェル・シャプティエは言う。
新しいトレンドが生まれつつある。 近年最も目を引くのは、アルコールをほとんど含まないワインを指すノー・ローで、「消費者の数が増えている」。

憂鬱と怒りの狭間にある南仏のワイン生産者たち


ワイン・パリのディレクターによれば、この傾向はミシュランの星付きレストランのテーブルにも広がっており、「どの国も逃れることはできない」という。 ワイン・パリの総支配人ロドルフ・ラメイス氏は、「適応しない国は消えていくだろう」と警告する。


偉大なドメーヌでさえ、アルコールフリーのワインに踏み切った。 サン・テミリオンのプルミエ・グラン・クリュに格付けされているシャトー・アンジェリュスの監督委員会会長であるコラリー・ド・ボワールは、カタールのパルク・デ・プランスの所有者からの要請を受けて、2年前からこのタイプのワインを生産している。


政府のインセンティブ
不思議なことに、世界有数のワイン生産国であり消費国でもあるフランスが、ドイツ、フィンランド、オランダと並んで、アルコールフリーワインの需要をリードしている。 低アルコールワインの最大の消費国は、ノルウェー、アメリカ、オランダである。


低アルコールワインを選ぶよう消費者に奨励している政府もある。 英国では現在、公的機関がバルクワインの脱アルコール化を認可している。 この措置は、アルコール飲料の代替品の普及につながる可能性がある。


過去12ヶ月の間に、英国のウェイトローズショップにおける低アルコール飲料とノンアルコール飲料の売上は20%増加し、ビールがその先頭を走っている。 この増加は非常に大きく、同チェーンはこのカテゴリーに特化した面積を60%増やすことを決定した。
オーストラリアでは、活況を呈する低アルコール・ノンアルコール・ワイン市場の品質とイノベーションを奨励するため、政府が400万ドルの助成金を支給した。


アルコールフリー・バー
リエージュ、ロンドン、ダブリン、サンフランシスコ、ニューヨーク、シカゴなど、いたるところでアルコールフリーの新しいコンセプトのバーが誕生している。 ノー/ロー表示の基準値は国によって異なる。
英国ではアルコール度数0.05%が基準値だが、保健省は0.5%への引き上げに関する協議を開始した。
No/Loはワインに限ったことではない。 蒸留酒では、アガベ(テキーラとメスカル)を上回るなど、全カテゴリーの中で最も急速に成長しており、ペルノ・リカールによれば、2017年から2022年にかけて年平均100%以上の加速が見られる。 IWSRによれば、2022年までにフランスでは17%、世界では33%の成長が見込まれている。