R6 6/18(火曜日)
兵庫県 淡路 目板鰈(めいたがれい)
夏は鰈の最盛期、色々な種類の鰈が市場でも見かけます。今日仕入れてきたのが、「目板鰈」。形が特徴的で四角形に近い菱形の魚で、目と目の間に板みたいな骨が入っているところから名付けられたとか?
皮目に特有の香りがありますが、身の旨味がとにかく甘いです。生きたまま市場に出回るのも珍しい品種です。
仕込みとしてはこれも他の魚同様、下ろした後に皮を引き、薄塩をあてて身の中の水分を取ります。
食感はもちっとしていて、白身の旨味があります。
さて、今週も火曜日から営業スタートです😊
1週間どうぞ宜しくお願いします!
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R6 6/18 (Tuesday)
Awaji, Hyogo Prefecture - Meita-garei
Summer is the peak season for Flounder, and various kinds of Flounder can be seen at the market. Today's catch is "Meita-garei". It has a distinctive diamond shape, almost square, and is named after the plate-like bone between the eyes.
It has a unique aroma on the skin, but the taste of the meat is just sweet. It is a rare variety that can be found in the market while still alive.
As with other fish, the skin is removed and the meat is lightly salted to remove the water inside.
The texture is glutinous and the white meat has a delicious flavor.
Well, we will start business again this week on Tuesday 😊.
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