R6 6/5(水曜日)
千葉県 竹岡 鱚(キス)
今日の東京は昨日と違い陽射しもしっかりしていて暑いですね。風が吹くと涼しく感じるので、まだ夏は先にありますかね😊それでもお出かけの際はお気をつけてお過ごしください。
鱚(キス)を仕入れ始めました!まだ型は小さく小ぶりですが、初夏に美味しくなる魚の1つですね。
薄塩をあてて水気を取り、そこから白板昆布(おぼろ昆布を薄く削った際に出る、最後に残った芯の部分。大変高価です)で〆て寝かせます。
お出しする際には少し皮目を炙って氷で〆て、酢橘を絞ってお召し上がりください😊
R6 6/5 (Wed)
Takeoka-cho, Chiba Prefecture, Snapper (Kisu)
Unlike yesterday, today's Tokyo is hot with firm sunshine. It feels cooler when the wind blows, so I guess summer is not over yet😊 Still, please be careful when you go out.
We have started stocking sillago (kiss)! They are still small and tiny, but they are one of the tastiest fish of early summer.
Lightly salt the fish, drain off the water, and finish with shiroita-konbu (the leftover core of thinly shaved oboro konbu, the expensive kind). Fish will be closed and arranged (very expensive).
When serving, please sear the skin a little, ice the fish, and squeeze out the vinegar 😊.
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