CAFE DANIEL 小豆島

CAFE DANIEL 小豆島

小豆島Cafe Daniel blog 今天正式開業!請多來參觀。
Hi! Today is 4 Oct 2015. The blog for Cafe Daniel is open!
This blog keeps the events how Cafe Daniel is born. Stay tuned.
5年後に小豆島移住&カフェオープン目指します!

Amebaでブログを始めよう!

テーマ:
After 5 months, the land looks much better now! The edge is filled by strong stones up to 4 meter high. And the land is almost flat now. Comparing the photos of last December, it's a big improvement and the land looks much bigger now. Can feel the good weather just from the pics and cannot stop imagining the life on it!爆笑















テーマ:
4ヶ月ぶりに、小豆島を訪れました。今回はDanielは仕事なので私だけの帰国。第一の目的は、神奈川にいる両親に土地を見せること。名古屋にいる弟夫婦も来てくれました。

隔了4個月再來訪小豆島。今次Daniel因為工作關係,不能請假前來。



まだまだです、造成。 斜めの土地を平らにするのは大変。下の土地との間にある壁面を石で固めるのもひと仕事。次に5月に来る頃には終わってるかなあ。

土地平整比預算更需時,跟下方土地將有約4米的高度差,所以必須要大量巨石砌好牆壁固定。預計明年5月前應可完成。





今年はあまり色づかかったみたいです。

山上可見微微紅葉


土地から歩いてすぐの風車。  写真スポット。

首次到拍照景點。只是步行的距離啊~

テーマ:
每周繼續有西班牙cooking class,所以又有西班牙美食品嘗了。今次做的是經典西班牙炒飯,雖然由於即慶回家複習的關係,很多材料忘記了買,只有基本的蝦,加入家中有的雪帶子,棄用鮮蕃茄改用礶頭蕃茄,想不到味道也非常好呀!還真像從餐廳裏吃到的一樣呢!

Every week Spain cooking class goes on, so we have Spain food to show again! This time is Spain paella. As this is an impulse cooking, we forgot to buy some ingredients. Okay, just keep it simple. Surprisingly the taste is really good, not much difference from eating in restaurants!

週に1度のクッキングクラス続いてます。今週末はパエリアを復習しました。



来週出張であまり材料を買い足したくなかったのでムール貝はなし。でもエビの殻からちゃんと作ったスープストックはかなり美味しく、お味は大成功♪\(^.^)/  日本語のレシピ本で何度か過去に作ったパエリアはなんか作り方がもっと複雑だったけど、スペイン人の先生に習ったパエリアはかなりアバウトで、でも最高に美味しかった。Danielにも満足してもらえて良かった!

テーマ:
Chi 第一堂西班牙料理。回家試作第一彈:Garlic Prawn 和 Spanish Omlette。味道很好!爆笑今次Cafe Project信心大增。我們—邊吃—邊討論著每道菜怎樣定價,得知小豆島上已有—間Cafe 是做意大利及西班牙菜的,更想去秘密打探—下取經。

The first Spain cooking class for Chi. And the first revision at home is garlic prawn and Spainish omlette. It tastes really nice. Can't help to say Chi has the talent. While we eating we discussed on the pricing of the dishes and we got to know there is another Spainish restaurant on Shodousima. It's good we have a friend/rival to give us challenges.

5年後にちゃんとお客さんに出せるようなものを作るために、人生で初めてクッキングクラスに参加。これから毎週スペイン人の先生のもとでスペインの"おばあちゃんの料理"を習います。先週はスパニッシュオムレツやガーリックエビ(?)。レシピは簡単だけど、ニンニクの匂いを落とす手の洗い方とか、フライパンを煙が出るくらい熱するとか、IQFのエビが街市のエビより良いとか、そんなお料理のtipsが楽しいI 自分が家でやってることが決して間違っている訳じゃないことも分かって少し自信が持てました。

エビはオイルたっぷりが好きだからアヒージョみたいにしたけど、これは少ない方がいいかな。。




賣相未到完美但仍算不錯吧!問題是在香港Jusco買材料恐怕死本太高了,在小豆島—定可以買到更平更新鮮的東西吧~I

それにしても、オムレツを丸くなるようにひっくり返せるようにならなくては。。

テーマ:
八月十五日,想不到只有四天的超短旅程,可以碰上小豆島一年—度的夏祭及花火大會。地點在草壁港近海的—大片空地,雖然規模當然不及其他出名的地方,但售賣祭祀傳統食品,玩意等都包羅萬有。重點是人流的感覺是"啱啱好",不會迫人到死,但氣氛也很熱鬧。花火大會開始前一刻,全場燈光熄滅…然後"碰"—聲第一顆煙火炸開亮了半空,氣氛超正!!キラキラ
A very short 4 day trip to shodoshima in August luckily clashes the summer festival on the island. Location is a big piece of flat land near kusakabe harbour. Although the scale of the festival is not too big, the feeling is "Just Perfect" as not crowded like hell but the atmosphere is very nice. Small tents selling different japanese traditional toys and snacks, local performance, etc. Just before the fireworks started, all the lights goes off....then "BANG!" the first one lighted up the sky!!























テーマ:
有名的Olive 紀念公園就在下坡道三分鐘步程之內。説起小豆島最出名的便是橄欖,由於地埋上近次地中海氣候,多年前引入了橄欖種植,現在已經成了小豆島的標誌,也可以說是日本唯—大量種植橄欖的地方。這裡出產的橄欖油,可比美世界其他任何地方啊!
The famous attraction Olive Garden is just within 3 minute walking distance. Given it's peculiar geographical position and Mediterranean climate, Shodoshima is a perfect place for growing olive. Nowadays olive is the icon of the island and the olive products here can compete with any other places in the world.

小豆島はご存知のとおりオリーブの産地。日本特有のオリーブアナキリゾウムシという天敵がいるにも関わらず、島中の至る所で栽培されています。私たちの買った土地のすぐ近くにあるオリーブ公園では、日本におけるオリーブの歴史を学べたりオリーブ商品やハーブを購入できます。

こんな観光スポットの近くでオープンさせるカフェはどんなカフェがいいかなあと今からあれこれ妄想中です ヽ(^。^)ノ















テーマ:
土地要變成可建地皮的過程日文叫"造成"
以下是"造成"的日程照
To make the land "buildable" below are pictures of the process...

ご近所さんへの配慮やその他諸々の要素で、造成はゆっくりゆっくり。。。でも着実に宅地っぽくなってきてます。

7月
July 2015






8月
August 2015
留意下面的荒廢屋子倒下了
Notice the old house in front has been taken down.






テーマ:
小豆島是個怎麼様的地方?
是四國與本州之間的—個小島,必須乘船才可抵達,最近的方法是從四國的高松乘這35分鐘的高速船。

What kind of place is Shodoshima like?
It's a small island between Japan main island and Shikoku, and must be accessed through through the sea.  The nearest route is from Takamatsu, the biggest city in kagawaken. The high speed boat takes only 35 minutes.

小豆島。。。香川県にあるこの島は、数ヵ所からフェリーでアクセスが可能ですが、高松から高速船だと35分と一番近いです。



小豆島土庒碼頭到着。
Shodoshima Tonosho Pier.


從岡山也有大船可到達土庒港,需時—小時十分, 可慢慢欣賞風景。
Also with big ferry ship from Okayama. It takes 70 minutes with a relaxing cruise.









テーマ:
在2015年四月,意想不到竟在小豆島買了這片土地,想像大約五年後這裡將有一間叫Daniel的cafe,還真令人期待。

In April 2015 we bought a land in Shodoshima.
We love this place and we are going to open a cafe in 5 years time!

日本が大好きな香港人Danielが小豆島に素敵な土地を見つけました。これから5年後にカフェを開きます。香港から日本移住目指して頑張ります!