How to make ediable jewely``Kohakuto`` 琥珀糖レシピ | 英語と子連れアメリカ生活

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英会話講師を経て4年間子連れアメリカ生活(2019~2023)帰国後、再び英会話講師をしています

Hi there, Konichiwa~

 

Kohakuto is one of Japanese cofections, crisp outside and soft inside, it's really simple. I would like to share how to make basic Kohakuto recipe , the recipe in Japanese is the bottom of this blog.※レシピの日本語はブログの下段にあります※

 

<ingredients> 30~50pieces.

5g thread ager  (powder ager also good)

200g granulated sugar (other suger aldo good)

※thread ager makes clearer and granulated suger melt easier※

200ml water

some food coloring (if needed)

water for soak the thread ager

 

<method>

(1) Soak the thread ager in the water a half day to a day (Be into the fridge in summer).

 

(2) Drain the thread ager well.

 

(3) Heat 200ml water,the ager in a pot to a boil, turn the heat down to low then stir it gently  sometimes till the ager dissolves completely.

 

(4) Strain the water.

 

(5) Add the suger into the ager water.

 

(6) Boil it to low medium until the content get thicker when you pour the content from the spoon the liquid falls in a thin thread form. During it stir a little and gently (if you stir too much it doesn't get hard easyly) It takes about 30min.

 

(7) Dip a container into water for an instant or spray water then pour the ager into the container.

 

(8) Add food coloring with tooth picks (I made like marble effect can you see like that?)there are food coloring ``red,yellow,purple,blue``.

 

(9) Cool it down then preserve in the fridge over 1hour, you need to make sure it get harden completely.

 

(10) After it got harden take out it.

 

(11) Cut it into pieces with kitchen knife or spoon,cookie cutter. The surfaces are very sticky I reccommend the cutting tool get into water each time.

 

 

(12) Line flat place with parchment paper place on them. Dry them 2-3 days. You can eat fresh these as well it is like jello but really sticky.

 

(13) The next day I turned them, the picture is the 3rd day.

 

(14) Done !!

 

 

<<レシピ日本語>>

材料:30~50個

5g 糸寒天(粉寒天も可)

200g グラニュー糖 (他の砂糖も可)

(糸寒天だと、透明感がより出る。グラニュー糖だと他のものより溶けやすい)

200ml 水
色付けに食紅など(必要ならば)
 
(1)半日から1日、水(分量外)に糸寒天を浸します、温かい時は冷蔵庫に入れた方がいい。
(2)その寒天をしっかりを水きりする。
(3)200mlの水に水切りした糸寒天を入れて沸騰したら、弱火にして軽くかき混ぜて糸寒天を完全に溶かす。
(4)糸寒天が完全に溶けたらザル等で漉す。
(5)漉した寒天液に砂糖200gを入れる。
(6)中弱火にかけて液が糸をひいて落ちるくらいになるまで煮る(だいたい30分くらい)。その間は時々ゆっくり優しくかき混ぜる(かき混ぜすぎると固まりづらくなります)。
(7)寒天を入れる容器をサッと水にくぐらせて(又は水をスプレーしておく)から、煮た寒天液を容器に注ぐ。
(8)つまようじ などを使い食紅で色をつける、、(今回はマーブルっぽくしてみました)、赤・黄・青・紫の食紅を使用。
(9)粗熱がとれたら、1時間以上冷蔵庫で冷やす。
(10)固まったら容器から出す。
(11)包丁やスプーンなどを使い小さくしていく、表面がとてもベタベタしているので切る用具を毎回濡らすことがおススメ。
(12)平らな場所に、クッキングシートをひいて並べて2,3日乾かす、乾かす前も食べれますが、表面がとてもベタベタしています。
(13)次の日に裏返します、写真は3日目の様子。
(14)できあがり!!
 
 

Hope you like it ♪

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