アメリカンフレンチというか創造する料理店っぽい
自然体ブログ発信Selfish free mutter
三ツ星レストラン出身のシェフ&ソムリエが提供するカジュアルフレンチ。「restaurant bacar」が、渋谷・松濤に12月12日オープン! 三ツ星レストラン出身のシェフ&ソムリエが提供するカジュアルフレンチ。「restaurant bacar」が、渋谷・松濤に12月12日オープン!
「restaurant bacar(レストラン バカール)」の外観(拡大写真は石井シェフと金山オーナーソムリエ)
本場の三ツ星レストランを経験したシェフと銀座「ロオジエ」出身のソムリエによるカジュアルフレンチ「restaurant bacar(レストラン バカール)」が12月12日、渋谷区松濤にオープンした。
同店のシェフである石井真介氏は四ツ谷「オテル・ド・ミクニ」にて、三国清三シェフに19歳で師事、その後東京・南青山「ラ・ブランシュ」田代和久シェフのもとで修業し渡仏。アキテーヌ地方「ロジェ・ド・ローベルガード」、アルザス地方「ル・クロコディール」など、本場の三ツ星レストランを経験。国内外の名店で培ったエッセンスをベースに、フレンチの醍醐味であるクラシックな料理を独自の手腕でアレンジしたメニューを提供。またオーナーソムリエの金山幸司氏は、田崎真也氏がオーナーを務める会員制ワインバー「アルファ」のほか、「CHEZ MATSUO 松濤レストラン」や銀座の三ツ星レストラン「ロオジエ」を経て、独立したサービスのプロフェッショナル。2005年にはソムリエとして、「第4回JALUXワインアワード」で優勝を収めたという確かな舌の持ち主だ。「国内外から厳選した素材や高級感溢れるカトラリー類を用いながらも低価格を実現し、フレンチだからといってかしこまらずに普段の食事として、気軽に料理とワインのマリアージュを楽しめる空間作りを目指している」(金山氏)。
食材へのこだわりのひとつは、金沢の漁港から直接仕入れる新鮮な魚介類。当店の看板メニューでもある「金沢港直送の海の幸を贅沢に盛り込んだ‘フリュイ・ド・ラ・メール’」(2,200円)には今の季節、ズワイガニの雌である“コウバコガニ”や甘海老よりもねっとりとして甘いことで知られる“ガスエビ”、幻の高級魚と言われる“のどぐろ”などが登場。「子槍烏賊のレアソテー」(small/1,550円、large/1,950円)では、旬のはしりである子槍烏賊の甘みをひと足先に味わうことも。また、シェフがフランス修行中に習得した「仏ブレス産仔鳩をアメリカンドッグ仕立て」自然体ブログ発信Selfish free mutter(small/2,700円、large/3,850円)は、仔鳩をアメリカンドッグ型に成型し、縫い合わせてソテーするというフレンチならではの手仕事。シメのご飯には、ストウブ社のピコ・ココットを使用し、高い保温性と蓋の裏に作られた独自のピコの効果でご飯をふっくらと仕上げている。冬は銚子産真鰯とフォアグラをのせて。春にはタケノコなど、旬の食材を炊き上げた鉄鍋ご飯(1,300円~)を用意。ディナーはアラカルトメニューが中心だが、ひと皿をシェアするスプリットスタイルの枠を広げて、同じ料理はラージサイズ(2人前)でもリーズナブルな価格を実現しているため、カウンターでのひとりご飯のほか、カップル、グループでも利用しやすいメニューになっている。また陶器はテーブルを華やかに演出するフランス「J.L Coquet(ジャン・ルイ・コケ)」のリモージュ焼やシンプルながらに洗練されたデザインの「PILLIVUYT(ピリヴィッツ)」のもの。カトラリーは人間工学に基づき使いやすさを計算されたポルトガル「Cutipol(キュティポール)」。ナイフ&フォークレストには、漆黒の硯を用いた特注品を使用。テーブルウエアを眺めるだけでも優雅な気分に。そして、特筆すべき特長は、13坪13席の空間で、厨房からテーブルまで3秒という食材の香りや鉄板の音などのシズル感がダイレクトに伝わる空間。本質を知る三ツ星出身者ならではの世界に今後も注目したい。店名;restaurant bacar   住所;東京都渋谷区松濤2-14-5 ヴィラ松濤1F
電話;03-6804-7178  営業時間;12:00~14:00(L.O / 土曜のみ)18:00~22:30(L.O)
定休日;日曜、祝日、第1、3月曜  席数;カウンター7席、テーブル6席
客単価;6000円(夜) アクセス;渋谷駅より徒歩12分(
自然体ブログ発信Selfish free mutter
They says that Americanfrentiing will be asked or are Thu like the
created restaurant, December 25, and 2008 themes: It is blog American
French or created restaurant.

Casual French that chef & sommelier of three Ts star restaurant coming from offers. "restaurant bacar" opens to Shibuya and Mats on December 12. Casual French that chef & sommelier of three Ts star restaurant coming from offers. "restaurant bacar" opens to Shibuya and Mats on December 12.
Externals of "Restaurant bacar (Restorambacarl)"(The macro photography is chef Ishii and a gold mine owner sommelier. )
Casual French "Restaurant bacar (Restorambacarl)" by the chef who experienced three Ts star restaurant in the home and the sommelier of "Roogee" coming from of Ginza opened to Shibuya Ward Mats on December 12.
It studies under chef Kazuhisa of "Ra Branshu" Tashiro of Minami-Aoyama studying of Tokyo afterwards at the age of 19 and do the visit france of Shincaishi Ishii who is the chef in this shop to three country three chef Kiyoshi by four Ts valley "Otel Do MIKUNI". Three Ts star restaurant in the home such as Aquitaine area "Low Roger Do bell guard" and Alsace area "L Crocodel" is experienced. The menu to which a classic dish that is the real pleasure of French is arranged by an original ability is offered based on the essence cultivated with a domestic and foreign famous store. Moreover, gold mine owner sommelier Koji is professional of independent service through three Ts star restaurant besides subscription wine bar "Alpha" in which Shin'ya Tazaki serves as the owner "Roogee" of "CHEZ MATSUO Mats restaurant" and Ginza. As the sommelier, it is an owner with certain tongue where the victory was put by "The 4th JALUX wine Howard" in 2005. "Aim at the space making that can readily enjoy the mariage of the dish and wine as a usual meal without achieving the low price though cutleries selected carefully from the inside and outside the country in which the material and feeling of luxury overflow are used, and standing on ceremony because it is French. " (Mr. gold mine).
One of the sticking to to the ingredient is a fresh seafood with which it stocks directly from Kanazawa's fishing port. Season today and "", etc. called a high-level fish of "Gas prawn" that "Coubacogani" that is snow crab's female and the pink shrimp stickily make and is known sweetly and the phantom appear in "'the Frui Do Ra E-mail' that luxuriously includes the seafood of the Canazawacou direct sending" (2,200 yen) also that is the signboard menu of our shop. In "Coyari squid's rhea saute" (small/1,550 yen and large/1,950 yen), tasting the sweetness of the Coyari squid of in season a step forward also :. Moreover, "It is an American dog tailoring of France breath Uuhat" (small/2,700 yen and large/3,850 yen) acquired while the chef is training France is manual works only of French of building Hat in the American dog type, sewing, matching, and sauting it. Meal is puffily finished up by using picot Cocot of the Stoub Co. for the meal of the hawfinch in the effect of the original high picot made on the back side of heat insulation and the cap. Choshi Ushin'iwashi and foie gras are put in winter. The iron pan meal (1,300 yen?) that boils the food in season such as bamboo shoots is prepared in spring. Because the frame of the split style that shares the person plate is expanded, and the same dish has achieved a price reasonable ..the large size (Ahead two people).. though the a la carte menu is ..dinner.. center, it is a menu also in the couple and the group besides one meal in the counter used easily.
Moreover, earthenware is the one of "PILLIVUYT (Pirivitts)" of the Limoges scorch of French "J.L Coquet (Jean-Louis moss)" that colorfully produces the table and the design refined to be simple. Cutlery is Portuguese "Cutipol (Cutiporl)" from which easiness to use is calculated based on human engineering. The special order that uses the ink stone of the lacquer black is used for knife & fork Wrest. To feelings that it is graceful only to look at the table wear. And, the feature that should make a special mention is a space where the sizzle feeling of the sound etc. of the smell of the ingredient of three seconds and the iron plate is transmitted directly from the kitchen to the table by the space of 13 tsubo 13 seat. I want to pay attention to the world only of three Ts star coming from person who knows essence in the future.
Shop name;restaurant bacar
Address;Mats 1F telephone of 2-14-5 Tokyo Shibuya Ward Mats Villa;03-6
804-7178 business hours;22:30(L.O) regular holiday; 12:00 14:00 18:00
(Only on L.O/Saturday)Number of seats on the 1st and 3 Monday on
holiday on Sunday;Seven counter seats and guest unit prices of six
table seats6000 yen (night) access;Shibuya station..12 minutes on
foot.Article