今日もアクセスしていただきまして、ありがとうございます。

 

今回は、図書館で借りた1冊をご紹介します。

日本では、小学生・中学生の時に食べる給食について書いてある1冊になります。

 

 【タイトル】

給食の謎 日本人の食生活の礎を探る

 【原タイトル】

 【著者名】

松丸 奨 氏

 

著者は、管理栄養士・栄養教諭、小学校で学校栄養士として勤務されています。

そんな著者は、初任給から給料を貯めて、さらに初めてのボーナスも全額費やして、自宅にスチコン(スチームコンベクションオーブン)を購入・設置するくらい、日夜調理を研究をしている方です。ちなみにスチコンでできることは、焼く為のホットエアーモードを始め、蒸すためのスチームモード、スチームをかけながら焼けるコンビモードを始め、茶碗蒸しを作るバイオモード機種もあるとのことです。

鶏肉や魚の照り焼きは、スチームをかけるコンビモードで焼けば、しっとりと焼き上がり、固くならないそうです。

 

そんな著者の本をご紹介します。

 

給食で常に人気の献立で、上位にランクインする「揚げパン」があります。

昔は、休んだ児童の給食のパンを級友がその自宅に届けることがあり、それではパンが硬くなって美味しくなくなってかわいそうということから、東京都大田区の調理員さんがパンを油で揚げて砂糖をまぶしたのが揚げパンの始まりだそうです。

 

小学生ながらに、なんでご飯の時に牛乳を飲むんだろうと疑問に感じたことありませんか。

私は、小学生・中学生とサッカーや水泳をしていたこともあって、夜ご飯の時は牛乳を飲みながら食べていました。

そんな牛乳ですが、1954(昭和29)年の学校給食法施行段階でミルク(当時は、脱脂粉乳)が含まれているのが「完全給食」とされていて、栄養素や食品摂取量の基準値自体が、牛乳を飲むことを前提として算出されているからだそうです。

牛乳分の栄養価を他の食材でカルシウムを満たすとすると、小松菜なら毎日1束分を食べ、ちりめんじゃこなら1パックに相当するそうです。

 

そんな日本の給食ですが、他の国の事情についても本書には書かれています。

台湾では、日本と似ていて給食室で作られ各教室に運ばれる。

そこまでは同じですが、ここからが違い、食器を家から持参するとのことです。そんなこともあり、盛り付ける量に差が出てしまいます。日本の給食同様に、お皿の使い方、並べ方、お箸の使い方まで学ぶ「教材としての給食」の良い部分を取り入れてもらいたい、と著者は述べています。

 

続いては、フィリピンです。

お昼ご飯の時間になると、子供達は学校の外に出て屋台で買って食べるとのことです。

日本では防犯のため、児童が学校の外に出ることはできません。そもそも、学校に、お金を持ってくること自体、トラブルの原因になるので禁じられています。

そんなこともあり、フィリピンではお昼の時間になると学校の周りに屋台が続々と出てくるそうです。人気があるのは、揚げ物を売る屋台で、果物やベビーカステラのような甘いものも人気だそうです。栄養バランスとは、ずいぶん外れている、と著者は言います。

 

合わせて著者は、次のようなことを言っています。

他の国々では、理想的な健康バランスよりも「美味しければいい」、「楽しければいい」「自分で選びたい」「安くてお腹いっぱい食べられればそれで十分」という風潮が強い。

 

また、オーストラリアでは多くの子ども達がお弁当を持参して、学校の売店で好きなものを買って足すこともできるとのことです。以前、別の記事でも投稿をしましたが中学生の時にホームステイした当時を思い出すと確かにランチボックスを持参した記憶があります。皆の中身は覚えていませんが、私はホストファミリーからサンドイッチ、フルーツ1個、常温のお水を持たせてくれた記憶があります。(参照記事はこちら

 

フランスでは、給食を食べるかどうか自由に選べることができて、食べない子どもはお昼の時間に自宅に帰ってお家の人と食べるそうです。家族も仕事場から帰って、昼食を食べて、また学校や仕事に行くそうです。

 

アメリカやフランスでは、ブッフェスタイルがスタンダードだそうです。

 

余談にはなりますが、いろいろな国々をみてきましたが、他の国についても興味があるので引き続き本などで調べ、このブログで投稿を考えています。

 

また本書では、次のようなことも書かれています。

3月の献立が豪華になりやすいワケとして、年度末の3月までは月の予算を余らせるような節約ペースで予算を使い、「これなら予算が確実に余る」と確信ができたら、今度は予算の使い切りを目指してメニューを豪華にするのが一般的だそうです。

 

金額面で言えば、1食あたり260円ほどだそうです。

物価高の影響を受けて、近年は全国的に給食費値上げの動きが出てきています。

2021(令和3)年度の全国の小学校給食費は平均月額4,477円(1食あたり約256円)、中学校5,121円(1食あたり約300円)で、過去最高額となりました。給食費は、食材費のみです。一般的な飲食店で支払う価格には、食材費以外に電気・ガス・水道などの光熱費に、人件費が加わっていますが、給食の場合はそれらは税金からとなっている。

 

給食費を抑える施策として、週に数回「お米を自宅から持参する(持参米飯)」と言われる地域がある。北海道や埼玉県で、現在も実施しているそうです。静岡県では、1970年代後半から持参米飯を続けていて「愛情弁当」というネーミングで家庭からの愛情をお昼に感じられる取り組みとして全国的に注目を集めたそうです。

メリットとして、朝にお米を炊くことにより児童生徒の朝食の欠食を防ぐことができる。

お米の収穫量が多く、毎日お米を炊くことが習慣になっている地域の場合、「お米は持参」と言われてもあまり抵抗がない家庭が多い点もあるそうです。

 

学校1校あたり、8社前後の業者さんと契約をしているそうです。

八百屋さんをはじめ、お肉の加工会社、水産加工会社、乾物屋さんなどだそうです。

なかでも八百屋さんは、個人商店との契約が多く、理由としては地域活性化に繋げるということから地元の個人商店との契約が推奨されているそうです。

 

そんな本書は、給食を様々な視点からみることができます。

給食だけでなく、普段の食生活のヒントも書かれています。

興味のある方は、ぜひ読んでみてください。

 

あなたの読書生活の1ページに加えていただけたら、幸いです。

 

※ 本の内容を、一部引用させていただきました。

 

今回も最後まで読んでいただきまして、ありがとうございます。

また、来週もよろしくお願いいたします。

 

 

 

Thank you for visiting us today.

 

This book is one that I borrowed from the library.

In Japan, this is a book that describes the school lunches eaten by elementary and junior high school students.

 

 [Title]

The mystery of school lunches Exploring the foundations of the Japanese diet

 [Original title]

 [Author name]

Susumu Matsumaru

 

The author works as a registered dietitian, nutrition teacher, and school dietitian at an elementary school.

This author is a person who researches cooking day and night, so much so that he saved his salary from his first salary and even spent his first bonus to purchase and install a steam convection oven at his home. By the way, the things you can do with the Sushicon include hot air mode for grilling, steam mode for steaming, combination mode for baking while applying steam, and there is also a bio mode model for making CHANWAN MUSHI.

 

I would like to introduce books by such authors.

 

"Fried bread" is always one of the most popular menu items for school lunches.

In the past, classmates would deliver bread for school lunches to children's homes after they took a day off, but they felt sorry for the bread, which would become hard and no longer taste good, so a cook in Tokyo's Ota Ward fried the bread in oil. It seems that fried bread originated from sprinkling it with sugar.

 

Even as an elementary school student, have you ever wondered why you drink milk with meals.

I used to play soccer and swim with elementary and junior high school students, so I used to drink milk while eating dinner.

However, in 1954, when the School Lunch Law was enacted, milk (at that time, skim milk powder) was considered a "complete school lunch," and the standard values ​​for nutrients and food intake were defined as "complete school lunches." This is because the calculation itself assumes that you will be drinking milk.

If we were to fill the nutritional value of milk with calcium from other foods, it would be equivalent to eating one bunch of Japanese mustard spinach and one pack of chirimenjako every day.

 

This book covers school lunches in Japan, but also describes the situation in other countries.

In Taiwan, similar to Japan, they are made in the school lunch room and delivered to each classroom.

Up to that point it's the same, but the difference is that you'll have to bring your own tableware from home. Because of this, there will be a difference in the amount served. The author states that, similar to school lunches in Japan, he hopes that children will incorporate the positive aspects of "school lunches as teaching materials", such as learning how to use plates, how to arrange them, and even how to use chopsticks.

 

Next is the Philippines.

When it's lunch time, the children go outside the school and buy food from food stalls.

In Japan, children are not allowed to go outside of school for crime prevention reasons. In the first place, bringing money to school is prohibited as it can cause trouble.

For this reason, food stalls appear one after another around schools during lunch time in the Philippines. The stalls selling fried foods are popular, and sweets like fruit and baby castella are also popular. The author says that nutritional balance is far off.

 

In addition, the author says the following:

In other countries, there is a strong tendency to believe that "it's good as long as it tastes good", "it's good as long as it's fun", "I want to make my own choices", and "as long as it's cheap and fills me up, that's enough".

 

Also, in Australia, many children bring their own lunch boxes and are able to buy extra items from the school store. I've posted this in another article before, but when I think back to the time when I stayed at a homestay when I was in junior high school, I do remember bringing a lunch box with me. I don't remember what was inside, but I remember my host family bringing me a sandwich, a piece of fruit, and room-temperature water. (Click here for reference article)

 

In France, children are free to choose whether to eat school lunch or not, and if they choose not to eat, they go home at lunchtime and eat with their families.

 

In America and France, buffet style seems to be the standard.

 

As a side note, I've been to many different countries, but I'm also interested in other countries, so I'll continue to research them in books and other sources, and plan to post about them on this blog.

Among them, greengrocers often have contracts with individual stores, and it is said that contracts with local individual stores are recommended because it leads to regional revitalization.

 

The book also says:

The reason why March menus tend to be extravagant is that until March, the end of the fiscal year, you use your budget at a frugal pace that will leave you with a surplus of monthly budget, and once you are confident that you will definitely have a surplus of budget, then next time It seems that it is common for the menu to be luxurious in order to use up the budget.

 

In terms of price, each meal costs about 260 yen.

In recent years, there has been a nationwide movement to raise school lunch fees due to rising prices. In 2021, the average monthly school lunch expenses for elementary schools nationwide were 4,477 yen (approximately 256 yen per meal) and 5,121 yen (approximately 300 yen per meal) for junior high schools, the highest ever. The school lunch fee includes only the cost of ingredients. In addition to the cost of ingredients, the price paid at a typical restaurant includes utility costs such as electricity, gas, and water, as well as labor costs, but in the case of school lunches, these costs come from taxes.

 

In some regions, people are encouraged to bring rice from home several times a week as a measure to reduce school lunch costs. It is said that this is still being carried out in Hokkaido and Saitama prefectures. In Shizuoka Prefecture, people have been bringing home their own rice since the late 1970s, and with the name "Love Bento", it has gained national attention as an initiative that allows people to feel the love they receive from their families during lunch.

 

As a benefit, cooking rice in the morning prevents students from skipping breakfast.

In regions where the rice harvest is large and it is customary to cook rice every day, many families do not object to being asked to bring their own rice.

 

It seems that each school has contracts with around eight companies.

These include greengrocers, meat processing companies, seafood processing companies, and dry goods stores.

Among them, greengrocers often have contracts with individual stores, and it is said that contracts with local individual stores are recommended because it leads to regional revitalization.

 

I would appreciate it if you could add it to one page of your reading life.

This book allows you to look at school lunches from various perspectives.

If you are interested, please read it.

 

※ I have quoted some of the contents of the book.

 

Thank you for reading this time as well.

Also, I look forward to working with you next week.