私は22年の中にずっとずっと広東省に住んでいる。広東料理が大好きで、特に父が作る料理と母が作るスープが最高だと思うね。
i have been living in Guangdong province for 22 years. i love Cantonese dish, especially the dish my dad cook and the soup my mum cook.
我在广东土生土长了22年。超级喜欢粤菜,尤其是爸爸做的菜和妈妈煲的汤。
広東料理は全国的に有名で、こちらそちらも広東料理のレストランが見られるよ。でも、レストランの料理と家庭料理は多少違っているよ。広東人は何でも食べられると言われて、飲食文化は深いだよ。
cantonese dish is famous all over china and cantonese restaurants can be seen here and there. however, the dish served in restaurants are kinda different from home-made one. besides, Cantonese are also famous for daring to eat whatever with a deep food culture.
粤菜全国闻名,随处可见粤菜馆。但是,饭馆的菜品和家庭菜多少是不一样的。广东人也以什么都吃而出名,有着很深的饮食文化。
1.広東点心
広東人、特に広州人は朝食が大切だと思って、点心は大人気だよ。毎日、暇がある人々はレストランに行って、朝食(点心)をよく食べる。週末なら、一家揃ってレストランへ行って点心を食べるのは多いよ。広東点心は香港や澳門に大人気だよ。私の大好きな点心は「腸粉」と言うお米や肉を作る点心だよ。
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E7%82%B9%E5%BF%83
1.Cantonese dim sum
cantonese people pay much attention to breakfast and dim sum is really popular. when people have time , they will go to restaurants to have dim sum everyday . as for weekends, many family will go and have dim sum . dim sum is also popular in Hong kong and Macao. my favourite dim sum is [steamed vermicelli roll] , which is made of rice and meat.
广东人,特别是广州人很重视早餐,而点心也非常受欢迎。每天只要有空,很多人会去餐馆吃点心。周末的话,也有很多人一家大小去餐馆吃点心。点心在香港和澳门也人气很高。我最喜欢的点心是【肠粉】,用米浆和肉做成的。
2.広東料理
広東料理はすごく多様だから、ここで詳しく紹介しないで、ごめんなさい。
サイトで日本語の紹介を見られるよ。
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%BA%83%E6%9D%B1%E6%96%99%E7%90%86
cantonese dish is really various so i am not gonna to introduce it clearly here. sorry for that. but you can see the japanese introduction in this site.
粤菜真的很多样,我就不在这里详细说明了,抱歉。
不过可以在这个网站看日语简介。
一番好きな料理は父が作る「燜牛腩」と言うブリスケットと大根などを作る料理だよ。でも、母はこれ料理が大嫌い。(>_<) 父と私は一番好きだよね。
これ料理がレストランで食べられるけど、味は違うだと思う。やっぱり私は父が作るのだけが好きだそうだよね。
my favourite dish is [Braised Beef Brisket ] cook by my dad, which is cook with beef brisket and radish. though my mum hates this dish , my dad and i love it very much. you can try this dish at many restaurants but i think it is kinda different from the home-made one. maybe i only love that made by my dad.
我的最爱是爸爸做的【焖牛腩】,用牛腩和白萝卜等材料做成。尽管妈妈很讨厌这个菜,我和爸爸还是大爱呀。虽然在很多餐馆都能吃得到,但是我总觉得味道不一样。果然,我还是喜欢爸爸做的菜罢了。
3.広東スープ
広東スープも全国で有名だけど、家庭のスープは最高だと思うよ。広東スープは乾物(野菜、魚介類など)と肉(豚、鶏、魚など)、数時間にゆっくり弱火で煮るのスープだよ。現代の専門家によると、実はこのような長時間で作るスープは栄養が流れやすいと言われた。でも、私たち(広東人)はそれが大好きだ。体にいいと思っている。私も学校のりゅうに時にはスープを作るよ。家にいる時に、母はよくスープを作るから、時々家に帰したいよ。
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%BA%83%E6%9D%B1%E6%96%99%E7%90%86
3. cantonese soup
though cantonese soup is nationally famous , i think home-made soup is the best. cantonese soup is made of dried food (vegetable, seafood etc) and fresh meat (pork, chicken, fish , etc) , with a few hours weak fire. actually according to some professors, cantonese soup may not be nutritious with such a long cooking time. but we still love it and feel that it is good for health. even when i live at my dormitory at school i will cook some soup for myself. when i am at home, mum often cooks a soup so i wanna go back home from time to time.
广东老火汤(广东靓汤)
广东老火汤也是全国知名的,但是我觉得家里做的汤才是最棒的。广东老火汤主要用干货(蔬菜、海鲜等)和鲜肉(猪肉、鸡肉、鱼肉等), 经过几个小时慢火熬制而成。其实现代有学者认为,广东老火汤经过长时间熬煮很容易流失营养。但是我们广东人还是很喜欢喝汤,觉得有益健康。我住在学校宿舍的时候,也会偶尔给自己煲汤,而在家的时候。妈妈经常煲汤,所以我有时候就想回家了。