ニューヨークの名店、焼肉たかし | トシ・カプチーノ。 オフィシャルブログ Powered by Ameba

ニューヨークの名店、焼肉たかし

 

私が、ニューヨークのレストランで一番通ったお店は

 

 

焼肉たかし

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

オープンしたのは10年前。

 

コロナ感染防止のための自粛が始まったのが今年3月。

コロナ収束後、私がまず飛んで行きたいレストランが焼肉たかしであった。

 

が、しかし・・・・・・

 

 

たかしの売りは、日本と韓国の味を全面に出した独創的なメニュー。

ニューヨークタイムズ紙に絶賛されてからは、

アメリカ人の食のカリスマ有名人が頻繁に訪れる人気店となり、

米倉涼子さん、渡辺直美さんなどの有名人も訪れる

予約が取れない焼肉屋となった。

 

オーナーはたかし君。

当時、若干30歳前後。

端正なお顔立ちの超イケメンさん。

また、筋骨隆々でさぞやホモ達(いや、女性にも)にモテモテだっただろう。

 

まじ、私、タイプでした。

 

実は、私、10年以上前からたかし君の隠れファンで

彼のブログをフォローしていた。

そこで見つけたたかし君の焼肉店出店構想。

彼は、ニューヨークの店作りにあたり、

参考にしたのが大阪鶴橋にある焼肉店だったとか!?

残念ながらブログに店名はなかったのだが、

アップされていた画像や文章から店名を割り出し、

旦那と帰国した際、大阪まで出向き、

彼が参考にした焼肉店へと向かった。

 

めちゃわかりにくい場所で、タクシーに数回乗車したが、

ドライバーさんでさえご存じないほどの場所。

発見した時は泣きそうだったわ。

 

店内はこじんまりとした作り。

お馴染みさんでほぼ満席。

我々は、たまたま空いていたカウンター席に陣取った。

早速メニューを拝見。

七輪焼肉で、メニューの多くは臓物系。

私はホルモン系が大好きだが、旦那は苦手。

味は・・・・

まー正直、10年以上の前の話だし、

そこへ行くことが目的だったので、

どんなお味だったかは覚えちゃいない。

 

そして、焼肉たかしのオープン。

値段設定はかなりお高め。

まあ、無理もない、お肉は和牛と宮崎牛だもの。

牛角のノリで通える店ではない。

 

が、

 

旦那の肉好きもあり、外食するときはたかし💖

日本からお客様が来た時もたかし💖

お誕生日会もたかし💖

友達との飲み会もたかし💖

結構な頻度で通った。

 

が、一度も生のたかし君に会った事はなく

彼の存在は秘密のベールに包まれていた。

 

その後も焼肉たかしの人気は衰えることなかったが

劇的な変化は客層。

日本人はおらず、ほぼ、富裕層の親を持つだろう若い中国人ばかり。

 

そうこうしているうちに訃報が・・

ななんと、たかし君が、突然お亡くなりになったのだ!

40歳の若さで・・・

肺炎だったらしい???

 

😭

 

しかし、お店はパートナーに引き継がれて

再び活気を取り戻し、お店は再び大繁盛。

これからもたかしファンとして、焼肉を楽しめるはずだった!

 

最後にお店にお伺いしたのは、今年1月19日。

たかし君のお父様がお店にいらっしゃるじゃあーりませんか!

迷わず、お声がけをして、一緒に写真と撮っていただいた。

とてもお優しそうなお父様😢

さぞ、息子さんを亡くされて悲しかったであろう。

 

 

 

 

 

今回のコロナ騒動!

 

あれだけの繁盛店。

きっとコロナ収束後は再開してくれると信じていたら、

なんと突然のお知らせ😭😭😭😭😭😭

 

Dear family and friends,
 
I’m sad to share that in light of Covid-19, our restaurant will not reopen.
 
In April 2010 we opened the doors to Takashi. It was the first of its kind in NYC, specializing in yakiniku horumon, Japanese-Korean fusion BBQ with roots in Osaka. We were eccentric: our menu proudly stated that we were “beef all beef and nothing but the beef”. We served the typical yakiniku fare for table-top grilling, like rib eye and skirt steak, alongside Chef Takashi’s one-of-a-kind inventions like niku uni, raw chuck flap topped with sea urchin, and testicargot, beef testicles cooked escargot style.
 
Soon after we opened, Sam Sifton gave us a glowing one star review in the NYT. Anthony Bourdain featured us on his NYC episode of The Layover. Anderson Cooper filmed a segment for his show. Chefs from all over the city gave their stamp of approval to our small but mighty establishment. We’ve loved being a part of NYC’s exciting food scene.
 
Unfortunately, the pandemic has dealt us a particularly deft blow. Social distancing will not be possible in our intimate space, where eating is communal and server interaction is high. Nor will we be able to survive financially with the reduced capacities that are bound to be part of the dining landscape in the near future. Pivoting to delivery or take out wouldn’t work with our menu where most of what comes from the kitchen is raw beef. Cooking at your table is a fundamental part of the Takashi experience, as crucial as the flavors. In my mind, you can’t separate the two.
 
April 2020 would have been our ten year anniversary, no small feat in NYC’s competitive arena. I’m terribly proud. I can’t tell you how much I’ve enjoyed seeing all the wonderful people who’ve visited us over the years, many repeatedly. The faces I’ve seen smiling in delight at a their first bite of the yooke tartar; the surprise at the exquisite simplicity of the fillet mignon with garlic butter; the squeamish delight at squeezing a tube of brain cream topped with caviar; the oohs and aahs as the Cajun-style bourbon mega rib was flambéed. To eat at Takashi was to have all your five senses stimulated. 
 
It’s been a glorious ride.
 
Thank you for the patronage, the love, and especially the support of our kitchen staff in recent donations from our community. They are the engine of our industry, the unsung heroes, and we must continue to support them during this difficult moment, especially because our social safety nets don’t afford them any protections. We have relied on them to be the backbone of our restaurants. We can’t abandon them now.
 
A sincere, deep thank you to everyone who passed through our doors over the last decade and enjoyed Chef Takashi Inoue’s singular talent for creating the most extraordinary dishes.
 
All great things must come to an end.
 
Love,
Saheem Ali
Yakiniku Takashi

 

 

誰もが、たかしの閉店を悲しんだことは言うまでもない。

 

余談だが、私が焼肉たかしで一番好きだったもの・・

 

 

それは、生センマイ

 

 

😁