バターチキンの作り方(2) 原文 | 【痛くない】小顔美矯正専門店 シンメトリー八王子

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やっと見つけたと思った”レシピ”の紙は、

FAX機でコピーしたため、

劣化が激しく、この通り

薄れるところあり、

シミがついているところは、判別不可能でした…

 

お客様との”カレー”談義がなければ、

このまま何年も放置して、真っ白になってレシピ消失していたかもしれません。

 

まずは、文字を拾ってみたところで・・・

~~~~~

MURG MAKHANI

Popularly known as “Butter Chicken” , this is one of the most savoured dishes of the north frontier.

 

Ingradients

Boneless chicken breasts 1Kg

(Cut into two or three big pieces from each.)

 

For the Marinade

1 small carton of sour curd or any yoghurt, lightly beaten juice of one lime

2 tsp   ground garlic

2 tsp   ground ginger,

Red chilli powder to taste

1 tsp.   Coriander powder

Salt to taste

3 tsp Oil

Alternatively you can use readymade “ tandoori chicken mix”

 

For the Saouce

500 gms  Tomatoes chopped and pureed

2 tsp.   chopped fresh coriander

3-4  cloves garlic peeled and chopped

1    green chillies to taste

2 tsp   sugar

a generous dash of white or black pepper

3/4 cup cream of sour cream

1/2  tsp. cumin powder

4  tsp butter

 

Method

1   Mix togegher the curds lime juice, garlic, ginger past ??? powder coriander powder and salt Marinate the chicken pieces in it for ??? hours you can, preferably overnight.

2    Next day in hot oven nicely roasted the chicken pieces till done. Do not over do it as it will become dry. The pieces should be moist and succulent.

3    Take a heavy bottom pan, put oil and heat it. Now and Chopped garlic and fry till lightly done. Add tomato puree,  salt, chilli powder, sugar and cook it, when thick add butter.

4     Now add the cream + チキングレービー

5     Add roasted chicken pieces, coat the gravy. Add a little more butter and cover cook for a few minutes とカシューナッツの粉

6     Serve hot with nice Indian Basmati rice or hot naan.

 

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とりあえず、当時の記憶を呼び覚ましながら、

再現してみました。

 

まずは、

タンドリーチキンの作り方から・・・

 

マリネ液
ヨーグルト  1箱程度  サワークリームで代用可
ライム     1個分のしぼり汁

ニンニクのすりおろし  小さじ2 

しょうがのすりおろし  小さじ2

コリアンダーパウダー  小さじ1 

オイル(なんでも良いです)  小さじ3

チリパウダー  お好みで

塩    お好みで

※ タンドリーチキンの素でもよいよ~と書いてありますので、

ヨーグルトにタンドリーチキンミックスやペーストを混ぜ込んでもOK

 

タンドリーチキン用の肉

鶏むね肉 1Kg 1枚を3枚に切り分ける。

 

作り方

・マリネの材料を全て混ぜて、鶏むね肉を全て漬け込みます。

 

ヨーグルトも1カートンと書いてあるだけで、

実量も書いていないし、塩もお好みなので、適当にしてました。

スパイスはともかく、塩の量位は”お好みで”ではなくて、

量が必要なんではないかと、思う、今の私。

ヨーグルト1箱だったら、塩小さじ1くらい使いました。

 

写真は、実際量の半量以下です。

 

マリネする前の状態

肉を入れた状態。

 

理想は、一晩冷蔵庫に寝かせます。

 

(つづく)

 

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