こんにちは。

キラキラ無理しないダイエット料理研究家キラキラ

 キラキラAKIKOキラキラです。

今日は、24節気の冬至ついて語ります。

今日のレシピは、

「六質汁」です。

 

 

12月8日は、24節気でいうと「事納め」です。

昔の農家では、12月8日に作業を締めくくり、道具を片付けて、お正月の準備を始めました。

これが「事納め」です。

 

年があけた2月8日を「事始め」といい、農作業を始めました。

 

これらを合わせて、「事8日と呼びます」
 

Hello.

I'm AKIKO, a no-pressure diet cooking researcher.

 I'm AKIKO.

Today, I'd like to talk about the winter solstice, the 24th solar term.

Today's recipe is

Today's recipe is "Six Quality Soup.





December 8th is the last day of the year in the 24 seasonal divisions.

In the old days, farmers would finish their work on December 8th, put away their tools, and start preparing for the New Year.

This is the "Koto osame".

The first day of the new year, February 8, was called "koto Hajime" and farmers began their work.



Together, these days are called "Koto 8.

 

 

 六質汁のレシピ(4人分)

 

「材料」

 大根・・・150g

人参・・・1/2本

ゴボウ・・・1/2本

里芋・・・4個

小豆・・・大さじ4

こんにゃく・・・1/2枚

 

「作り方」

  1. 里いもは1cm幅の輪切りにし、大根は5mm幅のいちょう切りにする。にんじんは3mm幅の半月切りにし、ごぼうは皮をきれいに洗い、ささがきにする。

  2. こんにゃくはタテ半分に切り、5mm幅の短冊切りにして熱湯でサッとゆでてザルに上げる。

  3. 鍋に、(1)の里いも・大根・にんじん・ごぼう、(2)のこんにゃくを入れて火にかけ、沸騰したら、弱火にしてフタをし15分ほど煮る。

  4. 野菜がやわらかくなったら、あずきを加えてひと煮してみそを溶き入れる。

  5. 器に盛り、小ねぎを散らす。

キラキラダイエットの栄養ポイントキラキラ

六質汁別名、お事汁は、12月8日と、2月8日の事8日に食べて、無病息災を祈ります。

 

 

最後まで読んでいただき、ありがとうございました。

 

Recipe for Six Quality Soup (4 servings)



Ingredients

 Daikon radish ... 150g

Carrot ... 1/2 carrot

Burdock root ... 1/2 stick

satoimo ... 4 pieces

Red beans ... 4 tablespoons

Konnyaku ... 1/2 sheet



How to make

Cut satoimo into 1cm slices, cut daikon into 5mm slices. Cut carrot into 3 mm slices, wash burdock and cut into thin strips.

Cut konnyaku in half lengthwise, cut into 5mm strips, boil in boiling water and drain in a colander.
Put (1) taro, daikon, carrot, burdock, and (2) konnyaku in a pot and heat.
When the vegetables become soft, add the azuki beans, simmer for a moment, and dissolve the miso.
Serve in a bowl and sprinkle with spring onions.
Nutrition tips for weight loss

Rokujitsu-jiru alias Ojitsu-jiru is eaten on the 8th day of the 8th month of December and the 8th day of the 8th month of February to pray for good health.



Thank you for reading to the end.
 

私が所属している外国人向け料理教室

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