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スープカレーから得たヒントで、ちょっと創作的なお味噌汁を作ってみました。もともとお味噌と油は相性がよく、ナスの素揚げやモヤシをサッと炒めて加えたお味噌汁は美味しいですよね。そこで、モヤシとニラのシンプルなお味噌汁のトッピングとして、ゴボウの揚げ物をのせてみました。適当な長さと太さにそろえ水にさらしたゴボウに、醤油と酒を振り1時間ほど味をしみこませ、片栗粉をまぶして油で揚げます。そのまま食べても香ばしいゴボウの美味しさに手が止まらず、2本分くらいペロリといけます。たまにこんな珍しいお味噌汁もいいかな。でも余り創作に凝ると夫が迷惑するから、気をつけないと。
今日の味噌汁:
昆布とかつおだし、麦と合わせ味噌、モヤシとニラ、ゴボウの揚げ物

According to a web-encyclopedia, only Japanese and Taiwanese eat Burdock root. It also says that during the Pacific War, a Japanese soldier was accused of war crimes by making an American captive eat burdock root. Nowadays, it is recognized as one of the best vegetables for controlling intestinal function. I try to eat it whenever possible, but its cooking variation is not wide. Try this one: soak chopped burdock roots in water, then season with soy sauce and sake, and leave for an hour. Dredge in starch and deep-fly in vegetable oil. It'd be like a snack you find hard to stop eating. And today's miso soup is my original, topped with the fried burdock.
Today's miso soup:
konbu and dried bonito soup, two kinds of miso, bean sprout, chinese chive, and fried burdock