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It takes time and experience to cook sweet black beans. After rinsing, you have to soak them in cold soup for five hours, and then simmer over a low heat for another five hours removing scums. My trick to cook beans soft, though unauthorized yet, is to repeat heating and cooling to room temperature a couple of times. It took me two days to make the soup thick enough to give the beans a black shine. I bottled them into three, and brought one for my parents, and one for my parents-in-law. Sweet beans is my husband's grandma's specialty. I would need a lot more experience to make it right.
Today's nekoben:
rice cooked with kanten(seaweed)
mackerel broiled with salt
fried fish paste with burdock
hot stir-fly of bean sprouts, cucumber, and carrot
sweet pumpkin
sweet black beans

夫をたいへん可愛がってくれた祖母は、煮豆が大変お得意だったそうです。毎回感想を聞く祖母に長年「美味しい」とだけ答えていた夫でしたが、ある時彼女が物足りなげな表情をしていることに気づいたそうです。そこで「少し甘味が足りない」とか「やわらかすぎる」とか批評をしてみたところ、祖母は「(自分も)そう思った!」と嬉しそうに帰って行ったそうです。時間と手間のかかる料理の辛口批評を嬉しそうに受けとめるなんて、おばあちゃんはなんて心の大きな方でしょう。私がそうなるには、煮豆を上手に煮ることができるようになるのと同じくらい長い道のりです。それを知ってか知らずか夫は私の煮豆を毎回「美味しい」と食べてくれます。
今日のねこ弁:
寒天入りごはん
サバの塩焼き
ジャコ天、ゴボ天
モヤシ、キュウリ、ニンジンのピリ辛炒め
カボチャの甘煮
黒豆