パティオのグリーンが元気いっぱい、

なので冬の定番料理を緑のリースで囲んでみました。

暖かな春の足音が聞こえてきそうな一皿です。

 

 

ショートリブというのは牛肉の部位。
日本では骨つきカルビというのでしょうか。
旨味の多い部位で煮込んでも焼いても美味しくいただけます。
赤ワインでブレイズするショートリブはアメリカで人気のレシピ。今回は赤ワインの代わりにお酒を使ってみました。あっさりとこれまた美味しいです。


ブレイズ(braise) とは少量の液体で煮込むこと。日本ではあまり馴染みのない蒸し焼きと言われる調理法。もともとオーブン料理ですが鍋やフライパンを使ってもカンタンにできます。

 

 

 

 

 

 

 

材料:
ショートリブ  1kg
ガーリック 3かけ
タイム 少々
コショウ(粒コショウ)少々
塩 小さじ1
トマトピュレ  大さじ2
スターアニス  3個
シナモンスティック 2本
オイル 大さじ1
人参  2本
酒 カップ1
ビーフブロス カップ2

 


作り方:
1、ショートリブの骨の間を切り分ける。
2、塩コショウをしてオイルを敷いた強火のフライパンで表面に焼き目をつける。
3、肉を取り出し、ガーリック、スターアニス、シナモン、タイム人参をさっと火を通す。
4、鍋に材料を入れ、酒、ビーフブロス、トマトピュレを加え蓋をして弱火で2時間ほど煮込む。
5、時々肉をひっくり返す。
6、肉がほろほろとしてきたら塩であじを整える。

グリーンリース
1、芽キャベツを剥がしてさっと茹で、水で冷やす。
2、スプラウト、ハーブなどをまぜる。
3、必要であれば塩、レモンジュース、オイル等でサッと和える。

 

 

 

 


Sake braised short-ribs with a green wreath  


Actuary, braised shot- bibs is a winter dish. However, it's quite chilly days here in New York.
Still nice to enjoy warm food. So I added bunch of spring greens surround braised short-bibs. 


Ingredients:

1kg Short-ribs
3pcs garlic
2pcs carrot
Few stems thyme
1tsp whole black pepper
1tsp sea salt
2pcs cinnamon sticks
3pcs star anis
2tbsp tomato paste
1tbsp oil
1cup sake
2cups beef broth

Garnish:
Brussel sprouts
Pea sprouts
Herbs
 

Preparation:

1, Cut short-ribs between the bones. Peel and cut carrot in appropriate size. Cut garlic in the middle for half.
2, Salt, pepper on the short-bibs then sauté in the high heat pan for color.
3, Take short-ribs out, and add garlic, spices, and carrot, sauté lightly.
4, Put all the ingredients in a pot, then add sake, beef broth.
5, Simmer for about two hours. Check and up side down sometimes.

Garnish:
1, Peel Brussel sprouts, cut pea sprouts, herbs.
2, If necessary, season with salt, pepper, lemon juice, olive oil