食品添加物(Food additive) | 人生に役立つ話(A story that is useful for life)

食品添加物(Food additive)

 

いまや添加物の数は790品目をこえています。そして、それらがありとあらゆる加工食品に無節操に使われています。
そのため、今や日本の大人は、一年間におもな添加物だけでもなんと7.68キロも摂っているそうです。しかも、その中には、動物実験によって、発ガン性やその疑いがある、中毒死をおこす、お腹の子どもに悪影響をもたらすなど、明らかに危険なもの、すなわち「食べてはいけない」添加物がすくなくありません。

しかし、それらが使用禁止になると、困る食品企業がたくさんあります。そこで、厚生労働省は、制限をいろいろ設けて使用を認めています。しかし、その制限が本当にきちんと守られているのかわかりませんし、守られていたとしても、人間に全く害がないのかはわかりません。
人体実験をおこなうことができないからです。結局、「害はないだろう」という推定のもとに使われ続けています。

また、一つの食品にはふつう複数の添加物が使われますが、それらが合わさった場合の影響は調べられていません。添加物どうしが反応して、毒性の強いものに変化することもありますが、そうした毒性も、まったくと言っていいほど調べられていません。
それで、こうした状況の中では、できるだけ添加物はとらないようにしたほうがよいのです。

ところで、実際、ありとあらゆる食品に添加物が使われているので、添加物を含む食品を避けたら、食べる物がほとんどなくなってしまいます。
そこで、できるだけ安全性の高い、すなわち「食べてもいい」添加物が使われている食品を買う、という現実的な選択をせざるをえません。

美味しいから、好きだからと闇雲に、無頓着になんでもかんでもノー天気に食べないで、少しは身体のことを考えて添加物についてのおおよその知識を頭に入れておきましょう。
人の身体は案外丈夫にできていますので、ただちには、5~6年ぐらいでは悪影響が現われませんが、10年、20年、30年、40年と摂っていると必ず悪影響が出てきます。

近年、高齢になると認知症になる人が多いこと、発達障害の子供が異常に多く生まれていますが、これらは長年蓄積された食品添加物が原因ではないかと思われます。
くれぐれも注意しましょう。ちなみに、渡辺雄二さんや、安部 司さんが食品添加物に関する本を多数出されていますので参考にされるといいでしょう。

 

英訳(English translation)

 

The number of additives now exceeds 790 items. And they are used unscrupulously in all kinds of processed foods.
Therefore, it seems that Japanese adults now consume 7.68 kg of the main additives in a year. What's more, some of them are obviously dangerous, that is, "don't eat" 

additives, such as carcinogenicity or suspected carcinogenicity, death from 

poisoning, and adverse effects on hungry children. Not a lot.

However, there are many food companies that are in trouble when they are banned. Therefore, the Ministry of Health, Labor and Welfare has set various restrictions and permits its use. However, I don't know if the restrictions are really being followed, 

and if they are, I don't know if they are of no harm to humans.
This is because human experimentation cannot be conducted. After all, it continues to be used under the presumption that it will be harmless.

Also, multiple additives are usually used in one food, but the effect of combining them has not been investigated. Additives can react with each other and turn into 

highly toxic ones, but such toxicity has not been investigated at all.
Therefore, in such a situation, it is better to take as few additives as possible.

By the way, in fact, additives are used in all kinds of foods, so if you avoid foods that contain additives, you will have almost no food to eat.
Therefore, we have to make a realistic choice to buy foods that are as safe as 

possible, that is, that contain additives that are "good to eat."

Don't carelessly eat anything in the dark clouds because it's delicious, just because you like it, and think a little about your body and keep in mind a rough knowledge of additives.
Since the human body is unexpectedly strong, no adverse effects will appear 

immediately in about 5 to 6 years, but if you take it for 10 years, 20 years, 30 years, or 40 years, it will definitely have an adverse effect. ..

In recent years, many people have dementia as they get older, and an unusually 

large number of children with developmental disabilities have been born. It seems 

that these are caused by food additives accumulated over many years.
Be very careful. By the way, Yuji Watanabe and Tsukasa Abe have published many 

books on food additives, so it would be good to refer to them.