朝食にはトロロ納豆にウコンふりかけ
Anti-influenza virus composition and influenza preventive food抗インフルエンザウイルス組成物およびインフルエンザ予防食品The present invention relates to an anti-influenza virus composition and an influenza preventive food, and more particularly to a novel invention that utilizes the anti-influenza virus activity present in Chinese yam in the food field.There are three types of influenza viruses: A, B, and C. Of these, types A and B are the main causes of human influenza.本発明は、抗インフルエンザウイルス組成物およびインフルエンザ予防食品に関し、より詳しくは、ナガイモに含まれる抗インフルエンザウイルス活性を食品分野において活用した新規な発明に関する。インフルエンザウイルスにはA型、B型、C型の3種類があり、このうちA型とB型がヒトのインフルエンザの主な原因となっている。As a therapeutic agent for influenza that has been developed so far, there is oseltamivir (trade name: Tamiflu (registered trademark)), which is a neuraminidase inhibitor, which is effective for both types A and B.However, examples of inducing abnormal behavior in children have been reported.Zanamivir (trade name: Relenza (registered trademark)), which is also a neuraminidase inhibitor, is effective for both types A and B.In addition, amantadine (trade name: Symmetrel (registered trademark), etc.), which is an M2 protein inhibitor, is effective only for type A.これまでに開発されているインフルエンザ治療薬としては、ノイラミニダーゼ阻害剤であるオセルタミビル(商品名:タミフル(登録商標))があり、A型、B型の両方に有効です。しかし、小児において異常行動を誘発する例が報告されています。同じくノイラミニダーゼ阻害剤であるザナミビル(商品名:リレンザ(登録商標))は、A型、B型の両方に有効です。また、M2タンパク質阻害剤であるアマンタジン(商品名:シンメトレル(登録商標)など)は、A型にのみ有効です。On the other hand, vaccination is one method for preventing influenza. Vaccines use the body's immune mechanism to prevent infection when a virus enters.Conventionally, a technique for activating innate immunity using intestinal bacteria and increasing resistance has been proposed at the experimental animal level. Recently, however, microorganisms belonging to the genus Bifidobacterium are further introduced. In addition, an influenza infection preventive agent containing this bacterium itself as an active ingredient is produced, and a technical proposal for a food and drink for preventing influenza infection containing this as an active ingredient has also been made (Patent Document 1).JP 2007-169200 A "Pharmaceuticals and Foods and Drinks for Influenza Prevention"一方、インフルエンザの予防法の一つとしてワクチン接種があります。ワクチンは、ウイルスが体内に侵入した際に、体内の免疫機構を利用して感染を予防します。従来、腸内細菌を用いて自然免疫を活性化し、抵抗力を高める技術が実験動物レベルで提案されています。しかしながら、近年、ビフィドバクテリウム属に属する微生物がさらに活用され、この菌自体を有効成分とするインフルエンザ感染予防剤が製造され、さらにこれを有効成分とするインフルエンザ感染予防用飲食品の技術提案もなされています(特許文献1)。JP 2007-169200 A「インフルエンザ予防のための医薬品及び飲食品」However, whether it is a therapeutic drug or a preventive drug, there is a risk of side effects or the emergence of resistant strains in medicine, and there are some groups / users that cannot be applied in some cases. Of course, it goes without saying that you cannot eat regularly on a daily basis.しかし、治療薬であれ予防薬であれ、薬には副作用や耐性菌の出現といったリスクがあり、場合によっては適用できない集団・使用者も存在します。もちろん、日常的に規則的に食事を摂れないことは言うまでもありません。In addition, activation of immunity by the vaccine is greatly affected by age group (infant, elderly, etc.) and physical condition (overwork, stress, lack of sleep, etc.), so there are individual differences in the effect of vaccination.In the first place, in order to obtain a preventive effect, it is necessary to inoculate a vaccine in advance and raise antibodies against influenza virus in the blood.また、ワクチンによる免疫活性化は、年齢層(乳幼児、高齢者など)や体調(過労、ストレス、睡眠不足など)に大きく左右されるため、ワクチン接種の効果には個人差があります。そもそも予防効果を得るためには、事前にワクチンを接種し、血液中にインフルエンザウイルスに対する抗体を産生させる必要があります。In addition, the influenza vaccine used as an antigen is produced by predicting an epidemic strain in advance, and this takes about 9 months.Therefore, the type of influenza vaccine inoculated with the influenza virus that is actually prevalent.Therefore, the effectiveness may not be found, and there is a problem that it is difficult to accurately predict the virus strain that will be prevalent in the next winter.また、抗原として用いるインフルエンザワクチンは、流行する株を事前に予測して製造されるため、これには約9ヶ月かかります。そのため、実際に流行しているインフルエンザウイルスを接種したタイプのインフルエンザワクチンが存在します。そのため、効果が見出せない場合があり、翌冬に流行するウイルス株を正確に予測することが難しいという課題がある。In addition, preventive technology using microorganisms requires a corresponding manufacturing system, management system, and business scale. For example, it is not an easy technology for local SMEs.また、微生物を用いた予防技術は、それ相応の製造体制、経営体制、そして事業規模を必要とし、例えば、地方の中小企業にとって容易な技術ではありません。An object of the present invention is to solve the above-mentioned problems of the prior art, and can be taken orally on a daily basis, has no side effects, is excellent in safety, and is easy to manufacture and easy to introduce technology.It is to provide an anti-influenza virus composition as a raw material, and a production method thereof.Now, the inventors of the present invention have been searching for an active ingredient having an anti-influenza virus action and that can be taken orally mainly as food, using local agricultural products as a control.It was found to exhibit antiviral activity against influenza viruses of type (A / H1N1, A / H3N2) and type B. The mechanism of action of the antiviral activity by the extract component of Chinese yam discovered here is "to prevent the virus from infecting cells by adhering to influenza A and B viruses" Is completely different from conventional therapeutic and preventive drugs.本発明は、上記従来技術の問題点を解決し、日常的に経口摂取が可能で、副作用がなく、安全性に優れ、製造が容易で技術導入も容易な抗インフルエンザウイルス組成物、及びその製造方法を提供することを目的とする。本発明者らは、現在、地方の農産物を対照として、抗インフルエンザウイルス作用を有し、主に食品として経口摂取可能な有効成分の探索を行ってきた。インフルエンザウイルス(A/H1N1、A/H3N2)およびB型に対して抗ウイルス活性を示すことが分かりました。今回発見されたナガイモ抽出成分による抗ウイルス活性の作用機序は、「A型およびB型インフルエンザウイルスに付着することで、ウイルスが細胞に感染するのを防ぐ」という点で、従来の治療薬・予防薬とは全く異なります。That is, the present inventors have found that the above problem can be solved by utilizing the anti-influenza virus activity of the Chinese yam, and have reached the present invention.すなわち、本発明者らは、ナガイモの抗インフルエンザウイルス活性を利用することで上記課題を解決できることを見出し、本発明を完成するに至った。That is, the invention claimed or at least disclosed in the present application is as follows.(1) An orally ingestible anti-influenza virus composition containing, as an active ingredient, a component contained in the rhizome or rooted body of a genus Yam plant, or an extract from the rhizome or rooted body of a plant of the genus Yam.すなわち、本願において特許請求される、または少なくとも開示される発明は、以下のとおりである。(1)ヤムイモ属植物の根茎もしくは根体に含まれる成分、またはヤムイモ属植物の根茎もしくは根体からの抽出物を有効成分として含有する、経口摂取可能な抗インフルエンザウイルス組成物。(2) The anti-influenza virus composition according to (1), wherein the plant of the genus Bacillus is a yam.(3) An anti-influenza virus composition comprising a storage protein DB2 derived from a rhizome or rooted root of a genus Yam.(2)バチルス属植物がヤムイモである、(1)に記載の抗インフルエンザウイルス組成物。(3)ヤムイモ属植物の根茎もしくは根体に由来する貯蔵タンパク質DB2を含む抗インフルエンザウイルス組成物。(4) A method for producing an orally ingestible anti-influenza virus composition obtained as a supernatant by rolling down the rhizomes or root-bearing bodies of the genus Yam, and centrifuging them at 10,000 rpm or less for 1 hour or less.(5) The method for producing an anti-influenza virus composition according to (4), wherein the supernatant is subjected to ultrasonic treatment in order to reduce the viscosity of the supernatant.(4)ヤムイモ属の根茎または根塊を転がし、10,000rpm以下で1時間以内の遠心分離を行うことにより得られる上清液から、経口摂取可能な抗インフルエンザウイルス組成物を製造する方法。(5)(4)に記載の抗インフルエンザウイルス組成物の製造方法であって、上清液の粘度を低下させるために、超音波処理を施すことを特徴とする方法。(6) The method for producing an anti-influenza virus composition according to (5), wherein the supernatant liquid has a viscosity of 0.005 Pa · s or less.(7) The method for producing an anti-influenza virus composition according to any one of (4) to (6), which is obtained by drying the supernatant.(6)(5)に記載の抗インフルエンザウイルス組成物の製造方法であって、前記上清液の粘度が0.005Pa・s以下である方法。(7)前記上清液を乾燥することにより得られる、(4)〜(6)のいずれかに記載の抗インフルエンザウイルス組成物の製造方法。(8) The method for producing an anti-influenza virus composition according to any one of (4) to (7), wherein the plant of the genus Yam is a Chinese yam.(9) An influenza preventive food comprising, as an active ingredient, a component contained in the rhizome or rooted body of a genus Yam plant, or an extract from the rhizome or rooted body of a Yam plant.(10) An influenza preventive food comprising, as an active ingredient, a storage protein DB2 derived from a rhizome or root bearing body of a genus Yam.(8)前記ヤムイモ属植物がナガイモである、(4)〜(7)のいずれかに記載の抗インフルエンザウイルス組成物の製造方法。(9)ヤムイモ属植物の根茎もしくは根体に含まれる成分、またはヤムイモ属植物の根茎もしくは根体からの抽出物を有効成分として含有するインフルエンザ予防食品。(10)ヤムイモ属植物の根茎もしくは根体由来の貯蔵タンパク質DB2を有効成分として含有するインフルエンザ予防食品。(11) A method for producing an influenza-preventing food using as an ingredient a component contained in the rhizome or root-bearing body of a genus Yam, or an extract from the rhizome or root-bearing body of a genus Yam In the subsequent steps, a method for producing an influenza preventive food, characterized in that the temperature is maintained at 60 ° C. or lower and pH 3.0 or higher.(11)ヤムイモ属植物の根茎もしくは根着体に含まれる成分、またはヤムイモ属植物の根茎もしくは根着体からの抽出物を原料として用いるインフルエンザ予防食品の製造方法であって、その後の工程において、温度を60℃以下、pHを3.0以上に維持することを特徴とするインフルエンザ予防食品の製造方法。(12) The method for producing an influenza preventive food according to (11), wherein the plant of the genus Bacillus is a yam.(12)バチルス属植物がヤムイモである(11)に記載のインフルエンザ予防食品の製造方法。※以降の実験記事等は超長文なので省略。According to the anti-influenza virus composition and the like of the present invention, influenza infection can be effectively prevented by ingestion. Moreover, there is no problem with safety. In addition, the invention is easy to manufacture and can be widely applied as an influenza preventive food, and is an industrially highly useful invention.本発明の抗インフルエンザウイルス組成物等によれば、摂取によりインフルエンザ感染を効果的に予防することができる。しかも、安全性にも問題はなく、製造も容易であり、インフルエンザ予防食品として広く応用可能であり、産業上極めて有用な発明である。m