インフルエンザや風邪の予防や症状を緩和する テアニンによる免疫細胞の活性化 | 喜多重左衛門のブログ

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テアニン加水分解物を添加して免疫細胞を培養すると、添加しない場合に比べてより細胞数が増加しました。テアニンを摂取した場合にも免疫細胞が増加することが確認されています。このことから、テアニンが体内で代謝された成分が免疫細胞を活性させると考えられます。

When immune cells were cultured with theanine hydrolysate, the number of cells increased more than without it. An increase in immune cells has also been observed when theanine was ingested. This suggests that theanine metabolised in the body activates immune cells.

カテキン、テアニンを摂取することでインフルエンザや風邪の予防や症状を緩和することが示唆されました。これらは、カテキン、テアニンの摂取により免疫が活性化されていることによるものと考えられます。

It has been suggested that intake of catechins and theanine can prevent or alleviate symptoms of influenza and colds. These may be due to the immune system being activated by the intake of catechins and theanine.

カテキンがインフルエンザウイルスを凝集させる

インフルエンザウイルスを含む溶液に緑茶抽出物を加え、その溶液に感染した細部を培養したところ、カテキン(EGCg)の濃度に応じて、ウイルスに感染したことを示すプラーク形成が抑制されました。また、電子顕微鏡で観察したところ、緑茶抽出物を添加した系では、ウイルスが凝集していることがわかりました。これにより、ウイルスが細胞に感染するのを防いでいると考えられています。

Catechin aggregates influenza virus

When green tea extract was added to a solution containing influenza virus and the details infected with the solution were cultured, plaque formation indicating that the virus was infected was suppressed depending on the concentration of catechin (EGCg) It was. Observation with an electron microscope revealed that the virus was aggregated in the system to which the green tea extract was added. It is thought that this prevents the virus from infecting cells.


参考資料

1) Rowe, C. A., Nantz, M. P., Bukowski, J. F. and Percival, S. S.; Specific Formulation of Camellia sinensis Prevents Cold and Flu Symptoms and Enhances γδ T Cell Function: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study, J Am Coll Nutr 26(5),445-452 (2007)

2) M. Nakayama, K. Suzuki, M. Toda, S. Ohkubo, Y. Hara, T. Simamura; Inhibition of the infectivity of influenza virus by tea polyphenols, Antiviral Research (21),289-299 (1993)

3) J. F. Bukowski, C. T. Morita and M. B. Brenner; HumanγδT cells recognize alkylamines derived from microbes, edible plants, and tea: implications for innate immunity, Immunity 11(1),57-65 (1999)