庭に生えてくる”つくし”。
成長するとスギナ(雑草)になるので、”つくし”の間に採って、佃煮にします。
この”つくし”。
食べるためには、袴という節の部分を取る必要があります。これが、結構手間なんです。
娘二人と”つくし”を大量に採りました。
袴を取るのも娘たちに手伝ってもらうのですが、6歳の娘はすぐに飽きちゃいます。
だから、「こういう楽しくない仕事を最後までやり遂げないと、勉強ができる人間にはなれないよ」と脅すと、最後までやってくれます。
そして、できたのがコレ。
娘たちは、頭の部分はにがいので茎の部分だけを食べます。
「春の味がするなぁ」と春をかみしめて、ビールを飲む私でした。
Tukushi (reproductive shoots of field horsetail) as shown in the picture above started to show at our front yard.
When they grow, it become Sugina (field horsetail). So we pick them before they become useless weeds.
You can eat Tukushi. You must take all the joints of Tukushi. It is very troublesome.
My daughters help me to take joints off. My 6-year-old who will be attending an elementary school from this April gets bored quickly, so I tell her "if you cannot complete these boring jobs, you won't be smart because studying something at school will be sometimes very boring".
I boiled down them with soy, sugar and sake. It is good.
The tail parts are little bitter for my daughters, so they eat stak parts.
I just love to drink beer with this taste of Spring !