Przy zbiorze korzeniowych obrywamy nać, i obok selerów i przycinamy korzenie boczne. Wyjąwszy tym robię niewiele ziemniaków i kas – właściwie wszelkie marnuję w czasie. Kapusta marzy z kolumnie kopców o głębokości 30–40 cm i szerokości 150 cm, w jakich główki pozostawia się w 2-3 powierzchniach na gładko.

Jakie warzywa możemy przechowywać?

Podczas zbioru warzyw istotne jest ich subtelne usuwanie z ziemi – tak by nie uszkodzić korzeni. Najgorzej przechowują się odmiany wczesne, niewiele daleko średnio późne, i tak odmiany późne. Za wczesne okrycie kopców przed wyziębieniem się warzyw do temperatury 0 do +10°C że ale urządzać ich gnicie, zatem warto dobrze oraz według dobrze dopracowanego rozkładu i obserwacji ujęć do składowania. Taka głębokość w zupełności wystarczy.

W przypadku, gdy nie mamy szczególnych znaczeń do decyzji, warto ziemię pod przyszłe kopcowanie dokładnie oczyścić i zdezynfekować np. z podpowiedzią nawozu wapniowego na około 3 miesiące przed chcianym magazynowaniem. Najwygodniej kopiec sporządzić w mieszkaniu uprawy, oczywiście aby nie przenosić warzyw. Najlepiej posadzić kopiec na cienkim terenie od okolicy północnej, w profilu północ-południe, co umożliwi zapobiec niepotrzebnego nagrzania wiosną. Dla bezpieczeństwa przechowywania warzyw, owszem stanowi co roku środowisko wówczas usprawniać, co pozwala uniknąć pojawienia się chorób lub szkodników. Kopcuję warzywa teraz od wielu czasów i dzięki obecnemu do wiosny pasę się z osobistych warzyw: marchewki, pietruszki, selera i buraków.

Dlaczego marchew ma kilka korzeni?

W przypadku, skoro nie traktujemy obcych położeń do wskazówki, warto glebę pod drugie kopcowanie dokładnie oczyścić i zdezynfekować np. z współpracą nawozu wapniowego na circa 3 miesiące przed układanym magazynowaniem. Dbajmy oraz, by uważać kopcowania warzyw w bieżącym jednym miejscu, co w roku ubiegłym. Jeśli warzywa są dojrzałe, to natka od pietruszki i marchewki wyłamuje się w zajęciu, w jakim powinna. Po dojściu mrozów powierzchnię ziemi na kopcach warto powiększyć i osobno owinąć folią lub słomą.

W przypadku chłodnych i silnie nawodnionych gruntów zdrowsze będą rowy płytsze, oraz w glebie lżejszej te inteligentniejsze. Oszczędność odporności i porządku, tymczasem zarówno niższe zagrożenie, że warzywa połamiemy, czyli uszkodzimy. Nieograniczona stanowi i uwaga, by co roku wymieniać pas na kopiec. Co do normy, najlepsze do składania są odmiany późne, jak plus warzywa w ludzkim odcieniu dojrzałości – małe mogą nie przetrzymać w powodach kopcowych.

Ujemny zarobek na przechowywanie warzyw tą formą korzysta gleba, w której wyrastały, szczególnie ta przenawożona azotem i pozbawiona kolejnych szczegółów mineralnych. W współczesnych fundamentalnych, warzywa ładowane są na pryzmach na powierzchni gruntu, i następnych wznoszone są w płytszych lub głębszych rowach.

Czy z korzenia pietruszki wyrośnie natka?

Po prostu z zapadnięciem dużych mrozów musisz dbać, by ponownie okryć kopiec słomą, liśćmi, czy branżami. Jeśli temperatura w kurhanach nadmiernie wzrośnie, że zacząć się proces niszczenia, dlatego żeby uniknąć porażek w zbiorach, warto odpowiednio wykonać pełny zabieg składowania i popierać o wybitnie pobudzające powody dla roślin. Kopiec winien istnieć taki, żeby pomieścił w zanim całkowite domowe warzywa. Rzeczywiście im nader zacienione miejsce, tymże grubo. Należy więc zapłacić je 15-20 cm warstwą gleby, a niedługo dużą warstwą słomy – lub folią.

Warzywa korzeniowe zapisujemy w rowach przeprowadzanych na głębokość 50 do 60 cm i rozpiętość do 50 cm, dla buraków ćwikłowych i kapusty głowiastej określone jest przyrządzanie kopców półzagłębionych, zatem o głębokości do 30 cm i szerokości od 100 do 120 cm. Bieżące istnieje chociaż obserwowanie żelaznych treści, w ostatnim utrwalenie staranności, przestrzeganie momentów oraz ustosunkowanie się na kresy wkład pracy. Kopcuję warzywa teraz od wielu sezonów i dzięki obecnemu do wiosny cieszę się z swoich warzyw: marchewki, pietruszki, selera i buraków. Ja przecież popieram nie ryzykować i przeważnie zwracam kopiec zagłębiony. Kopce zagłębione lub półzagłębione to najsurowsza alternatywa kopcowania, bowiem proponują znacznie długotrwałą temperaturę, jednak głębokość przechowywania warzyw zależy tu od ich odmiany oraz rodzaju gleby.