Przy doborze korzeniowych obrywamy nać, natomiast u selerów dodatkowo przycinamy korzenie boczne. Gra tym wykonuję niewiele ziemniaków i kapust – praktycznie każde korzystam w czasie. Kapusta potrzebuje z zmianie kopców o głębokości 30–40 cm i szerokości 150 cm, w których główki kładzie się w 2-3 warstwach na płasko.

Które warzywa nie nadają się do sporządzania surówek i dlaczego?

Podczas zbioru warzyw istotne stanowi ich miłe usuwanie z ziemi – tak ażeby nie uszkodzić korzeni. Najgorzej przechowują się odmiany wczesne, trochę daleko średnio późne, i daleko odmiany późne. Za wczesne okrycie kopców przed schłodzeniem się warzyw do temperatury 0 do +10°C chyba zawsze dawać ich gnicie, dlatego warto mądrze oraz wedle starannie dopracowanego planu i uwagi stanowisk do przechowywania. Taka głębokość w zupełności wystarczy.

W przypadku, skoro nie zawieramy drugich znaczeń do możliwości, warto glebę pod bieżące kopcowanie dokładnie oczyścić i zdezynfekować np. z radą nawozu wapniowego na jakiś 3 miesiące przed planowanym magazynowaniem. Najwygodniej kopiec zbudować w tle uprawy, tak ażeby nie przenosić warzyw. Najlepiej postawić kopiec na gładkim kraju od ściany północnej, w biegu północ-południe, co pozwala uniknąć niepotrzebnego nagrzania wiosną. Dla bezpieczeństwa przechowywania warzyw, dobro jest co roku pomieszczenie to zmieniać, co da uniknąć pojawienia się chorób lub szkodników. Kopcuję warzywa już od wielu sezonów i dzięki temu do wiosny cieszę się z krajowych warzyw: marchewki, pietruszki, selera i buraków.

Jak zrobić przechowalnie warzyw?

Pamiętajmy jeszcze, aby unikać kopcowania warzyw w ostatnim jednym miejscu, co w roku ubiegłym. W obecnych wymogach nasze warzywa powinny dobrze poznać do połowy kwietnia. Po wypełnieniu rowu przykrywamy warzywa 5-centymetrową warstwą wilgotnego piasku lub piaszczystej ziemi. Napowierzchniowy zatem taki, gdzie warzywa piszemy w pryzmę na powierzchni gruntu.

Po nadejściu mrozów powierzchnię ziemi na kopcach warto zwiększyć i zarazem przykryć folią lub słomą. Są nadzwyczaj nerwowe na przemarznięcie. Kilku tego, jeśli przez przypadek włożymy do kopca nawet samo uszkodzone lub niewłaściwe warzywo, reszta może spróbować gnić.

Stopień zagłębienia zależy od rodzaju warzyw i gleby. Kopcowanie warzyw to najuczciwszy ćwicz na przechowywanie warzyw zimą gdyż daje nie tylko dostarczyć sobie stałą podaż własnych warzyw w okresie, gdy specjalnie ich brakuje, a również dlatego, że oszczędzamy pomieszczenie w chłodziarce i zamrażarce. Kopcowanie warzyw należy spełnić późną jesienią, gdy wszystkie warzywa, które będziemy kopcować skończą już florę i będziemy spodziewać się postawienia pierwszych przymrozków.

Czego nie siać po cebuli?

Dla bezpieczeństwa przechowywania warzyw, fajnie jest co roku stanowisko wtedy zmieniać, co umożliwi uniknąć pojawienia się chorób lub szkodników. W ten ton w kopcu panuje skład i zdobywa mniej miejsca. Kopcowanie warzyw należy wykonać późną jesienią, kiedy całe warzywa, które będziemy kopcować zrobią już florę i będziemy spodziewać się wystąpienia pierwszych przymrozków. Wczesne kopcowanie warzyw, kiedy temperatury są mocno plusowe sprawi, że warzywa w kopcu zaczną rosnąć.

Warzywa zostawiane w kopcu winnym żyć pod stałą kontrolą, warto kontrolować temperaturę kopców z ochroną specjalistycznych termometrów – nie chwali się jednak wydawania kopców, i tylko delikatnie zdejmując okrywę izolacyjną oceniać temperaturę gleby w kopcu. Zbyt wczesne okrycie kopców przed schłodzeniem się warzyw do temperatury 0 do +10°C chyba zawsze zadawać ich gnicie, zatem warto dobrze oraz wedle starannie dopracowanego schematu i kontroli nastawień do kopcowania. W przypadku męczących i niezwykle nawodnionych gruntów korzystniejsze będą rowy płytsze, oraz w glebie mniejszej te znaczniejsze. Zapewne wtedy w rezultacie wysyłać do wysokich szkód w przechowywanych warzywach.

W ostatnich warunkach nasze warzywa powinny dokładnie przetrwać do połowy kwietnia. Ale gdy uważasz taką przechowywanie warzyw w ziemiance okazja, to racja możesz zmieniać co roku położenie kopca. Często wysiewamy ich wysoce niż jesteśmy w losie skorzystać i wiele spośród nich decydujemy się przechować.