早くも1月が終わろうとしておりますが

今年初のブログです。

大変遅ればせながら、

本年もどうぞよろしくお願いいたします音譜



How time flies! January is almost over.

It is very late but Happy New Year!




九州では大雪大変でしたね。

東京も再び雪の予報ですが雪の結晶

椿がまだ綺麗に咲いています。










椿の葉をいただいて、椿もち(古くは「つばいもちい」)を作りました。

Tsubaki(Camellia) blooms beautifully in cold air, which attracts me a lot. 

Here is “Tsubaki(Camellia) Mochi,” Winter Wagashi(Japanese sweets) .








椿もちは、道明寺であんこを包み、上下を椿の葉ではさんだ、とてもシンプルな和菓子。



道明寺部分はニッキ(シナモン)風味にすることも。



This Tsubaki(Camellia) Mochi” is really simple sweets. Bean paste is covered by Domyoji rice and
Tsubaki
(Camellia) leaf is placed up and beneath it.

Domyoji can be flavored with cinnamon.






道明寺とは、蒸したもち米を干して、粗めにひいたものです。




ひき具合は7分だったり5分だったりと、粒の大きさは様々



一度蒸して干しているので、お湯をかければもとのもち米に戻ります。

保存がきいて持ち運びもしやすいため、その昔兵糧食として活躍した道明寺。

災害時の備蓄にもなるので、個人的に和菓子を作らない方にもオススメしたいですグッド!




What is Domyoji?

It is roughly pounded glutinous rice, which is steamed then dried. The size of one grain can differ depending on how they are grinded: 70 percent, half or else..

Easy to store, carry, and readily available(you just pore hot water, then edible!), Domyoji was once eaten as famine food.



I would recommend storing one in your house to prepare for disaster for even those who do not cook Wagashi.






道明寺といえば、関西風桜餅桜

Talking about Domyoji, Sakuramochi of Domyoji (glutinous rice)-style is popular in Japan.

         画像ぼやけててごめんなさい↓












道明寺の桜餅の桜葉を椿の葉にすれば、椿もちです。

IF you change Sakura(Cherry) leaf to Tsubaki leaf, Tsubaki Mochi would appear.






こちらは桜もち教室の時にも使った、

大阪府藤井寺市道明寺の「道明寺糒(どうみょうじほしい)」

I used Domyoji-Hoshiii, whchi I introduced in an article of Sakura Mochi, to make this Tsubaki Mochi.









桜もち教室のブログを読んでくれた方が、

道明寺で入手してお土産にくださいました。感謝ニコニコ

A reader of My blog went to Domyoji temple and got Domyoji-Hoshiii for me. Thanks a lot!!!




菅原道真公の伯母である覚寿尼が作ったのが始まりだと言われている

道明寺糒。

A nun Kakujyuni, aunt of Michizane Sugawara, a historically famous person in Heian era, is said to have made Domyoji rice for Michizane to pray for the safety of him. This is said to be the be the beginning of Domyoji rice.



椿もちは、源氏物語若菜上にも登場。

1000年以上もの時を経て受け継がれていることの重みを感じつつ、

これからの1000年も同じ形で続いて欲しいと願います。

Tsubaki Mochi appears in classic work of Japanese literature “Genji Monogatari” in mid Heian period(11th century).

I hope this Tsubaki mochi, which has simple beauty, will last for another 1,000 years.








材料  小豆:ゆいファーム(唐津)の自然栽培小豆

    道明寺糒:道明寺(藤井寺市) 

砂糖:自然栽培の奇跡のさとう(宮古島)







材料は、出来る限り自然栽培やオーガニックのものにこだわってますクローバー


伝統文化の継承とともに、食を育む大地も大切に次世代に繋いでいきたいという思いです虹



Almost all foods used in my class are naturally or organically grown.
--to preserve and convey the mother earth to our kids.




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