けんちんうどんはうまいけど。                                             

家では私が料理を作る。最近は野菜中心の料理だ。おかげで体が軽くなったような気がするし、妻も朝の便通が良いと言う。ここだけの話だが野菜中心の糖質ダイエットにとりくんでいる。

よく作るのが「けんちんうどん」だ。白菜、ねぎ、ゴボウ、しめじ、春菊、ニンジンに油揚などたっぷりの野菜をいれ、うどんは半玉も入れない。豆乳鍋にもする。豆乳、だし汁、味噌少々、ミックスチーズも少し加える、鮭やタラを入れると最高にうまい。これで昨年11月からおよそ3㎏の減量に成功した。しかし、糖質・炭水化物を減らした食事では力がでないような気がする。

『主食をやめると健康になる』という内科医の書いた本には「人類の歴史は、狩猟・採集と農耕期間は700万年対1万年の比だ。人体の生理にとって狩猟・採集で得る糖質が少ない食事こそが本来で、穀物に依存するような遺伝的システムは持っていない。人口の増加を支えるため、やむをえず穀物が主食になっていただけだ」人類が長いあいだ摂取していたものを食べることが健康になり、肥満が防げるというのだ。

これに対し「人の体は旧石器時代のままで、農耕文明には適応していない、ということはない。私たち体は進化して穀物に対応している」また「マウス実験で、糖質制限食が老化を早めるというデータもある。」という説がある。

旧石器時代のワイルドな食生活に戻ったほうがいいのか。それとも農耕文明にあわせて人類は進化したのだから、炭水化物をとる生活を続けるほうがいいのか。このどちらを選ぶ? これが問題だ!

 

Kenchin udon noodle is delicious, but ...

At home I cook everyday. Recently, it's a vegetable-based dish. I feel that my body has become lighter , and my wife says that she has good bowel movements(つうじ) in the morning. It's only here, but I'm working on a vegetable-based sugar-restricted diet.

"Kenchin udon" is often cooked. Add plenty(たっぷり) of vegetables such as Chinese cabbage, green onions, burdock, shimeji mushrooms, Shungiku leafy vegetables, and carrots, and do not add half()-()balls() to udon noodles. Also in a soy milk pot. Add soy milk, soup stock, a little miso, a little mixed cheese, and add salmon and cod. With this, we succeeded in reducing the weight by about 3 kg from November last year.

However, I feel that a diet with reduced sugar and carbohydrates(炭水化物) is not powerful.

According to a book written by a physician, "If you stop eating staple food, you will be healthy." "The history of humankind is that the hunting / gathering and farming period is 7 million years to 10,000 years. It's a diet that is low in sugar, and it doesn't have a genetic system that depends(依存します) on grains. To support the growth of the population, it was unavoidable(やむを得ない) that grains became the staple food. ” Humanity has been eating for a long time. It is said that eating food makes you healthy and prevents obesity.

On the other hand, "The human body is still in the Paleolithic era and is not adapted to agricultural civilization. We are evolving to accommodate grains." There is also data that quality-restricted diets accelerate aging. "

has evolved in line with agricultural civilization? Which one do you choose? This is the problem!