発酵肥料毎日撹拌-fermentation fertilizer stir every day- | 仙台の週末農業-weekend agriculture of Sendai-

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なかなか見れない農業を中心に、写真を多くしてお伝えします。

今週末は、発酵肥料の本格的な撹拌作業が始まりました。撹拌しないと、肥料の内部が微生物の出す熱で70℃以上になり、その熱のために死滅してしまいます。微生物は肉眼では見えませんが、本当に不思議な生き物です。(@Д@;

In this weekend, It was starting that stir of fermentation fertilizer.     If I don't stir fermentation fertilizer,  the temperature into fertilizer

raise until 70℃ over by meny microbes.  Reasons heat raising , many microbes will die.   We can't look microbes by our eyes.  I think the microbe are very marvel things.

 

 


↑水田の水路を2m掘り進めました。今日も水田までスコップ担いで1時間歩きました。(υ´Д`)アツー
I dug a water courses 2m this weekend also.    Also today, I walked to rice field about one hour with shovel.


↑私に与えられた畑です。今年の春に発酵肥料をまいたので、微生物がたくさん土中に居ます。それでその微生物のえさを補給する目的で、ライ麦を秋にまきました。麦の根からでる物質が微生物を翌年の春まで生き永らえさせるそうです。(-^□^-)
This place is my garden.   At this spring season, I scattered fermentation fertilizer.  Reasons there are meny microbe into soil.  So I feed  for this microbes rye as feed of microbes until next spring season.   The roots of rye will secrete nourishment to microbes.   So microbes can live since fall season until spring season thanks to rye roots.


↑キャベツの種をまいたそうです。母より。(^_^;)
My mother planting seeds of cabbage.


↑こちらは発酵肥料に添加した、リン酸アンモニウムです。( ̄_ ̄ i)
This is ammonium phosphoric acid.  I add to fermentation fertilizer it.


↑こちらも添加した、化学肥料の硫安です。!(´Д`;)
This is ammonium sulfate.  I add to fermentation fertilizer it too.


↑今日発酵肥料を撹拌してみたら、水分不足で乾きはじめていたので、水分補給をしました。普通の水道水は殺菌されているので、私は地下水・井戸水を使いました。(´ε`;)ウーン…

Today, I stired the fermentation fertilizer.   the fermentation fertilizer already dry. so I watered to microbe underground water.  Reasons the nomal water-works have chlorine into water.   chlorine kills garms. So I  used underground water.


 

 

 

 

 

↑発酵肥料です。本日からは毎日スコップでかくはんしなければなりません。微生物が発熱を始めたからです。ここまで、ほぼ教科書どおりに進めていますが、微生物の1世代は長くても20分~30分とのことです。あっという間の一生ですが、有機肥料や化学肥料を食べて順調に増えて働いてほしいと願っています。(^▽^;)
That is fermentation fertilizer at today.   I have to stir with shovel every day.     because many microbe start to get a fever.   I worked to go in a textbook way.   the microbe life is very shortly about 20 minuit - 30 minuit only per a microbe.  microbe's life is in a flash.  but I wish microbes lead a happy life into fermentation fertilizer. 


来週は29日から年末年始休暇なので、金曜からブログを更新します。今年も一年間ブログを見ていただきありがとうございました。来年もどうぞよろしくお願いいたします。(*^▽^*)
the next holiday is 29th Descembar.   I will write this blog at next Friday.    Thanks for looking this blog this year.   See you next year also.